Medische toepassingen van microdosing

De medische toepassingen van microdosing worden gelukkig steeds meer onderzocht. Het wordt populairder, waardoor research naar de mogelijkheden van microdosing gestimuleerd wordt. Was er vijf jaar geleden nog nauwelijks een onderzoek te vinden, nu zijn in wetenschappelijke bladen en op websites al bijna 400 studies te vinden.

Van AHDH tot depressie, van angsten tot clusterhoofdpijn, er zijn allerlei klachten waarvoor het toedienen van kleine hoeveelheden psychedelica (microdosing) zou kunnen helpen. De beschikbare gegevens zijn veelbelovend, maar veel onderzoek werd bij dieren gedaan of de data is anekdotisch. We hopen dat dit onderzoeksgebied serieus wordt genomen, zodat meer mensen geholpen kunnen worden met microdosing. De geschiedenis toont nu eenmaal aan dat psilocybine paddo’s of truffels een belangrijke functie hadden.

Waar kan microdosing bij helpen?

Veel mensen ervaren de voordelen van microdosing. James Fadiman doet al jarenlang onderzoek en heeft een groot aantal persoonlijke ervaringen verzameld. Bij de volgende klachten kan microdosing mogelijk verlichting brengen:

  • ADHD en ADD
  • Eetstoornissen
  • Allergieën
  • Depressie
  • Verslavingen
  • Sociale angsten
  • Migraine
  • Clusterhoofdpijn
  • Dwangstoornissen
  • PMS

Voor deze aandoeningen zijn reguliere medicijnen te krijgen, zoals antidepressiva, pijnstillers en kalmerende middelen. Maar deze hebben vervelende bijwerkingen of hebben niet het juiste effect. Bij clusterhoofdpijn komt het regelmatig voor dat medicatie niet aanslaat. Het is daarnaast voor veel mensen geen prettig idee reguliere medicatie te moeten nemen en dat hun hele leven lang. Daarom gaan ze op zoek naar een alternatief. Het microdoseren van paddo’s, magische truffels of LSD zou dat kunnen zijn.

Microdosing bij depressie en PTSD

James Fadiman heeft gegevens verzameld over de effecten van microdoseren bij depressie. Meerdere deelnemers aan zijn onderzoek berichtten dat ze zich beter voelden door microdosing. Een persoon leed aan de ziekte van Parkinson. Hoewel het nemen van microdoseringen LSD niet de symptomen van de ziekte verlichtte, had het wel een positief effect op zijn depressieve klachten. Het onderzoek was echter kortdurend en het is niet bekend of microdosing op de lange termijn helpt.

Kim Kuypers heeft meerdere onderzoeken naast elkaar gelegd en de gegevens geanalyseerd, om erachter te komen of het microdoseren van LSD en psilocybine zin heeft bij depressie. Het is nog niet duidelijk of het een therapeutisch effect heeft. Maar indirect kan microdosing de symptomen verlichten, omdat het een positieve invloed kan hebben op cognitieve flexibiliteit, waardoor iemand zich sneller aan veranderingen zou kunnen aanpassen en minder zal piekeren.

Ook voor PTSD wordt met interesse gekeken naar microdosing. Er wordt onderzoek gedaan naar psilocybine (de stof in paddo’s en truffels die zorgt voor het geestverruimende effect). Deze stof zou de receptoren in de hersenen kunnen stimuleren en daarbij ook het vormen van nieuwe verbindingen bevorderen. Dat zou helpen om sneller te kunnen herstellen van een geestelijk trauma.

Bij clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een soort hoofdpijn die eigenlijk alleen omschreven kan worden als ondraaglijk. Het wordt dan ook niet voor niks Suicide Headache genoemd. De pijn is intens en kan plotseling opkomen. Er wordt nu ook naar psychedelica gekeken om deze hoofdpijn mee te behandelen. Uit onderzoek blijkt dat zowel LSD als psilocybine verlichting kunnen brengen, waar reguliere pijnstillers niets uithalen. Ze kunnen ervoor zorgen dat de pijnlijke aanvallen verdwijnen en minder voorkomen. In deze gevallen namen mensen echter wel meer dan een microdosis, maar het is de moeite waard om na te gaan of microdosering ook bij clusterhoofdpijn een oplossing kan zijn.

Kan helpen bij ADHD

Het microdoseren van paddo’s en andere psychedelica kan helpen bij ADHD. De stoffen hebben een positieve invloed op de concentratie. Een van de deelnemers aan James Fadimans onderzoek vertelde dat hij door microdosing het gebruik van Adderall kon afbouwen. Albert Hofmann is een voorstander van het gebruik van microdoseringen LSD voor ADHD. Hij beweert dat als LSD legaal was geweest om te gebruiken, het veel beter zou zijn om in te zetten bij ADHD dan Ritalin of Adderall, omdat het geen bijwerkingen heeft.

Microdoseren bij angsten

Wil je microdoseren bij angsten, dan is het aan te raden voorzichtig te zijn. Angst is juist een van de bijwerkingen die bij microdosing vaker genoemd wordt, evenals onrust en paranoia. Neem je een normale dosis van psychedelica, dan kun je daar ook last van krijgen. Als je al last van angsten hebt, kan microdosing die angsten verergeren. Toch kan het de moeite waard zijn om microdosing in overweging te nemen.

Angsten behandelen met normale doseringen

Psilocybine kan ingezet worden bij angsten die veroorzaakt worden door het hebben van een levensbedreigende ziekte. Uit een onderzoek uitgevoerd door Roland Griffiths, waarin ernstig zieke personen (een normale dosis) psilocybine namen, bleek dat dit hun stemming en kijk op het leven verbeterde. Ook hun angsten namen af. Dit bleef tot 12 maanden na de behandeling zo. En dat terwijl ze maar eenmaal een dosis psilocybine hadden genomen.

Het gebruik van (normale hoeveelheden) psychedelica kan een mystieke ervaring zijn. Soms kun je een bijna religieuze openbaring hebben of voel je je alsof je verbonden bent met de hele wereld. Het kan een diep gevoel van voldoening geven. Zo’n spirituele ervaring kan op een diep niveau je angsten raken, waardoor je deze in een heel ander licht gaat zien. Dat gebeurt vooral als je een normale dosis neemt.

De effecten van microdoseren

Door regelmatig microdoseringen te nemen, kun je je angst in feite behandelen alsof je er medicatie voor neemt. Een normale dosis schudt je eens flink door elkaar, door te microdoseren pak je het fijngevoeliger aan. Een microdosis veroorzaakt dan wel niet een diepe mystieke ervaring, maar je kunt er zeker de voordelen van merken.

Er is nog niet veel onderzoek naar microdosering bij angst gedaan. In 2018 zetten Tsjechische onderzoekers ratten in een moeilijk doolhof dat bij de dieren stress zou veroorzaken. Ze kregen een microdosering psilocyne. Hoewel het onderzoek experimenteel was, was het resultaat dat deze lage dosis een mild kalmerend effect had.

Jammer genoeg zijn er nog niet veel klinische onderzoeken naar microdoseringen gedaan. Er zijn wel veel positieve verhalen op internet te vinden van mensen die experimenteren met microdoseringen. Wil je microdosing proberen, kijk dan in onze webshop voor ons aanbod.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?