Bijwerkingen en risico’s van microdosing

Het nemen van een microdosis psychedelica, betekent dat je er een zeer kleine hoeveelheid neemt. Dit maakt het mogelijk om wel te profiteren van de voordelen van het middel, maar dat het geen geestverruimend effect heeft. Zo kan microdosing helpen je energieniveau te verbeteren, je concentratie bevorderen of helpen om lekkerder in je vel te zitten. Betekent een kleine dosis nemen echter ook dat de bijwerkingen of risico’s heel klein zijn? 

De risico’s van psychedelica zijn vrijwel verwaarloosbaar. Het is praktisch onmogelijk om een dodelijke dosis paddo’s te nemen, daarvoor zou je enorme hoeveelheden moeten consumeren, en dat is ook nog nooit gebeurt. De (vermoedelijke) dodelijke dosis paddo’s voor de mens wordt geschat op een hoeveelheid paddenstoelen overeenkomt met het eigen lichaamsgewicht van de gebruiker.

Onderzoek naar de bijwerkingen en risico’s van microdosing

Microdosing wordt steeds vaker gebruikt om de gezondheid te ondersteunen. Het brengt vele voordelen met zich mee, maar het is ook goed om stil te staan bij de mogelijke risico’s en bijwerkingen. Tot voor kort waren er nog niet zoveel gegevens beschikbaar, maar gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van microdosing.

James Fadiman heeft jarenlang gegevens verzameld (van 1800 mensen uit 59 verschillende landen) die hem zijn ervaringen met microdosing hebben toegestuurd. Uit deze informatie, en van wat we weten over het nemen van hogere doseringen van psychedelische middelen, kunnen we enkele conclusies trekken, zoals: Voor de meeste mensen is microdoseren veilig.

Het nemen van een zo lage dosering, voorkomt dat je een bad trip krijgt. De dosis heeft geen invloed op je bewustzijn, in die zin dat je geen hallucinaties zult krijgen. Onder de mensen die hun ervaringen doorgaven aan Fadiman, was er niemand die een psychose had gekregen. Op den duur zal microdoseren met psilocybine als medische toepassing worden beschouwd.


Mogelijke nadelen van microdosing:

 • Toename van angstgevoelens: Heb je al last van angsten, dan kan het gebeuren dat je angsten toenemen. In dat geval is het af te raden om microdosing toe te passen.
 • Vermoeidheid: Dit komt vooral voor bij het microdoseren van paddo’s, die psilocybine bevatten. Dit hoeft niet altijd een nadeel te zijn, als je microdosing toepast voor een betere nachtrust. Eventueel kan je er voor kiezen om vitamine B12 te nemen.
 • Maagklachten/misselijkheid: Het is mogelijk dat je misselijk wordt of maagklachten krijgt door het gebruik van paddenstoelen, dit gaat na verloop weer weg.
 • Klachten bij bipolaire stoornis: Tijdens de depressieve fase was microdosing nuttig om klachten te verminderen. Mensen met een bipolaire stoornis raadden gebruik echter af tijdens een manische fase.
 • Bij kleurenblindheid: mannen die kleurenblind zijn kunnen last krijgen van nabeelden of milde hallucinaties. Dit hoeft niet bij iedereen voor te komen.
 • Hoofdpijn: Het microdoseren van psilocybine “kan” hoofdpijn veroorzaken.

Redenen om microdosing niet toe te passen

Hoewel microdosing voor de meeste mensen veilig is, zijn er bepaalde groepen mensen die dit niet zouden moeten doen. Het gaat dan om mensen met bepaalde aandoeningen of wanneer je medicijnen gebruikt.

 • Lithium: als je lithiumcarbonaat neemt, wordt afgeraden te microdoseren met psychedelica. Het kan een risico zijn en er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar hoe deze stoffen elkaar beïnvloeden.
 • Angststoornis: Wie al last heeft van een angststoornis, kan hier door microdosing meer last van krijgen. Angsten kunnen vergroot worden of je wordt je er meer bewust van. In geval van depressie met angsten, kan microdoseren wel verlichten brengen.
 • Paranoia en argwaan: De klachten kunnen verergeren, dit is zeer zeldzaam.
 • Psychose: als je ooit een psychose hebt gehad of hier nog last van hebt, wordt het afgeraden. Een hoge dosis van een psychedelisch middel kan een psychose opwekken. Daarom wordt ook een microdosis afgeraden.

Je zou geen microdoseringen moeten nemen als je:

 • 18 jaar of jonger bent
 • Zwanger bent of borstvoeding geeft

Ook wordt microdosing afgeraden in combinatie met alcohol of andere drugs. Gebruikt u medicijnen en twijfelt u over het in combinatie te gebruiken dan adviseren wij om eerst even contact op te nemen met uw huisarts.

Waar moet je mee oppassen?

Doseringen

De gemiddelde microdosering bestaat uit 10% van een normale hoeveelheid. Dat kan soms lastig afmeten zijn. Het komt dan ook voor dat iemand in het begin teveel neemt. Daar kun je wel last van hebben, waardoor het je dagelijkse functioneren beïnvloedt. Neem je voor het eerst een microdosering, doe dit dan vooral op een vrije dag, zodat je rustig aan kunt doen en goed kunt voelen wat het met je doet.

Effect wanneer je wel gebruikt en niet

Een van de gevolgen van microdoseren, is dat je je goed voelt als je het neemt. Bijvoorbeeld: depressieve klachten nemen af of je hebt meer energie. Maar als je stopt met het nemen van het middel (wat aangeraden wordt om tolerantie te voorkomen), kan het zijn dat je klachten weer terugkomen.

Tolerantie of afhankelijkheid opbouwen

Er is niet echt bewijs voor dat je tolerantie kunt opbouwen voor LSD of psilocybine, maar er wordt vanuit gegaan dat dit kan. Als je tolerant bent voor het middel, betekent dit dat het steeds minder effect zal hebben. Dat kan dus gebeuren als je het elke dag neemt of lang achter elkaar een inneem-routine gebruikt. Een ander nadeel is dat je je afhankelijk zou voelen van de microdoseringen, in die zin dat je gaat denken dat je zonder je microdoseringen je niet goed kunt voelen of niet blij of creatief zou kunnen zijn.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 15 juli t/m 31 juli.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?