Wat zijn de voordelen van microdosing?

Microdosing betekent dat je heel kleine hoeveelheden neemt van een psychedelisch middel. Juist het nemen van zo’n kleine hoeveelheid, zorgt voor een andere reactie dan wanneer je meer zou nemen. Je wordt er niet high van, maar het heeft wel een subtiele invloed op hoe je je voelt. Mensen nemen microdoseringen omdat ze daar voordelen van ervaren. Dat kan uiteenlopen van meer creativiteit tot een positievere stemming.

Waarom microdosing?

Veel mensen worstelen met hun gezondheid, emoties, stress en relaties. Klachten variërend van angsten tot concentratieproblemen komen veel voor. Met microdosing kun je je gezondheid ondersteunen. Wat is microdoseren? Psychedelische middelen staan bekend om hun geestverruimende effecten. Maar door slechts een minieme hoeveelheid (10% van de normale dosis) te nemen, kun je profiteren van een heel aantal gezondheidsvoordelen, zonder dat je high wordt.

De effecten van microdosing zijn voor iedereen anders. Er is ook zeker nog meer onderzoek nodig om duidelijk te krijgen wat microdosing met een bepaald psychedelisch middel voor onze gezondheid kan doen. Veel mensen gebruiken het om beter te kunnen functioneren, op hun werk, thuis, in relaties en in hun vrije tijd. Het heeft effect op je emoties, je denken en je creativiteit.

Een aantal van de voordelen van microdosering zijn:

 • Meer energie
 • Verbeterde concentratie (ook bij ADHD)
 • Diepere, gezondere slaap
 • Een beter humeur
 • Je meer verbonden voelen met familie, vrienden of collega’s
 • Je komt makkelijker in de flow
 • Productiever in werk en studie
 • Makkelijker kunnen beslissen
 • Minder menstruatieklachten
 • Lekkerder in je vel zitten
 • Positievere kijk op je leven
 • Kunnen stoppen met verslavingen (roken, suiker)
 • Minder uitstelgedrag
 • Stabieler(e) humeur/stemming
 • Afname van depressieve gevoelens
 • Meer openheid
 • Beter aanvoelen van je levensmissie
 • Verbondenheid met het universum/het leven

Het gaat bij microdosing lang niet altijd om het teweegbrengen van enorme veranderingen. De effecten zijn subtieler, maar zijn wel degelijk merkbaar. Je kunt merken dat je gemakkelijker omgaat met stress, dat je aan het eind van de dag energie overhoudt voor leuke dingen of dat je je beter kunt concentreren, ondanks veel geluid om je heen. Mensen geven aan dat ze zich door microdosing op emotioneel vlak beter voelen en beter presteren.

Onderzoek naar de voordelen van microdosing

Een van de grote voorstanders van microdosing is dokter James Fadiman. Hij is psycholoog en deed veel onderzoek naar de invloed van psychedelische middelen als medische toepassing. In de jaren zestig was hij deel van een team dat onderzoek deed naar de invloed van psychedelica op de creativiteit. Proefpersonen kregen een millidosering LSD (dat is iets meer dan een microdosis, maar minder dan een normale dosis). Ze moesten een creatieve oplossing bedenken voor een aantal problemen. De proefpersonen bleken beter in staat out of the box te denken en bedachten een aantal innovatieve oplossingen.

Daarnaast meldden de deelnemers dat ze ook op andere gebieden merkten dat ze beter presteerden. Ze voelden zich o.a. minder angstig, minder geremd, konden problemen in een grotere context plaatsen, konden beter visualiseren en fantaseren en ook hun concentratie was beter.

Hoewel psychedelica door veel mensen gezien worden als gevaarlijk en weinig nuttig, maar wat zijn de effecten, bijwerkingen en risicos? Uit deze onderzoeken blijkt dat het microdoseren een positieve invloed kan hebben. Op deze manier kunnen we ons welzijn vergroten en kan het ons helpen beter te functioneren. Helaas voor Fadiman mocht er niet meer geëxperimenteerd worden met psychedelica. Maar sinds 2010 heeft hij zijn onderzoek weer opgepakt en verzamelt hij gegevens over microdosering.


Recente onderzoeken

Ook in Nederland wordt er onderzoek gedaan naar de effecten van microdosing. Zo werd het effect van het microdoseren van psilocybine op de intelligentie onderzocht. Het bleek dat deze microdosering de convergente en divergente oplossingsvaardigheden vergrootte.

Bij de University of Toronto werd in 2018 
onderzoek gedaan naar de effecten van microdosing. Mensen die op dat moment aan microdosering deden en zij die dat eerder hadden gedaan, deden mee aan het onderzoek. Deze mensen scoorden hoger op wijsheid, creativiteit en openheid. Daarentegen hadden ze minder last van negatieve emoties en gedragingen.

In het algemeen geven mensen die psilocybine microdoseren aan dat ze sneller patronen zien en soms plotselinge goede invallen krijgen. Tevens voelen ze dat ze meer energie hebben gekregen. Ze zijn gemotiveerder om problemen op te lossen, het uitvoeren van creatieve projecten gaat beter en het lukt ze om regelmatig te trainen.

Een 
microdosing routine kun je doen met paddo’s of truffels. De werkzaamheid blijft gemiddeld 4 tot 6 uur aanhouden. We raden aan, als je microdosing wilt proberen, om dit op een vrije dag te doen, zodat je rustig kunt kijken hoe je erop reageert.

Positieve effecten of placebo effect?

Omdat er nog niet zoveel onderzoek naar microdosing is gedaan, zijn er ook sceptici die beweren dat er sprake is van een placebo effect. Dat komt natuurlijk ook doordat de voordelen van microdosing niet gemakkelijk te omschrijven zijn en niet kwantificeerbaar zijn. Je kunt maar moeilijk aangeven hoeveel meer energie je hebt gekregen of hoeveel blijer je voelt met een microdosering, dan zonder. Ook is het moeilijk te bewijzen dat je verbeterde stemming door de microdosis komt. Dat kan ook toeval zijn. Toch is het een feit dat het gebruik van psilocybine tot wel duizenden jaren terug gaat in de geschiedenis. Dit is geen placebo. 

Het feit dat je iets neemt om je gezondheid te ondersteunen, beïnvloedt het resultaat al, zo beweren sceptici. Je verwachting doet al een hoop om je je beter te laten voelen. Het placebo effect kan inderdaad heel sterk zijn en er voor zorgen dat je je optimistisch, sterker en energieker voelt. Toch sluit dat niet uit dat microdoseringen op zichzelf geen effect kunnen hebben.

Er zijn gelukkig ook onderzoekers genoeg die voort willen bouwen op de onderzoeken die al gedaan zijn. Wat dat betreft heeft Fadiman al een grote hoeveelheid gegevens verzameld. Hierin komt duidelijk naar voren dat gebruikers veel gelijksoortige, positieve ervaringen hebben. Het is zeker de moeite waard om meer onderzoek te doen naar wat microdoseringen voor ons kunnen doen.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 15 juli t/m 31 juli.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?