Hoeveel invloed heeft microdosing op je persoonlijkheid?

Microdosing kan invloed uitoefenen op je persoonlijkheid. Het is dan niet de bedoeling dat je drastisch verandert, dat je een compleet ander persoon wordt. Maar het kan subtiele effecten hebben op je kijk op het leven en op hoe je omgaat met wat er op je pad komt. Je kunt meer energie krijgen of wat minder verlegen worden. Het hoeven dus geen grote gevolgen te zijn. In feite kan microdosing helpen om je meer jezelf te kunnen voelen.

Mentale klachten

Het nemen van microdoseringen psychedelische middelen geeft je de mogelijkheid om bepaalde klachten aan te pakken die je geestelijke gezondheid kunnen schaden. Deze kunnen te maken hebben met je persoonlijkheid. Iemand die verlegen is, kan last hebben van angsten. Microdosing kan ook helpen bij depressie, stress of gewoon het gevoel dat je het leven niet goed aankunt.

Onderzoek naar microdosing wordt nog niet op grote schaal gedaan. En de onderzoeken die er zijn, zijn vaak gericht op specifieke klachten (bijvoorbeeld pijn of depressie). Het is nog niet bekend wat de invloed is die microdosing heeft op de persoonlijkheid. Het is wel duidelijk dat normale doses psychedelische middelen hier wel een behoorlijke impact op kunnen hebben. Een trip met LSD of psilocybine kan leiden tot sterke visualisaties, bijna religieuze ervaringen en heftige emoties, die na afloop bij iemand een verandering in zijn persoonlijkheid kunnen veroorzaken.

Een microdosis veroorzaakt niet dat soort heftige ervaringen (dat is de bedoeling ook niet). Je zult niet trippen en geen Wereldverstorende waarnemingen hebben. Maar als een normale dosis de persoonlijkheid kan beïnvloeden, is het niet vreemd om er vanuit te gaan dat een microdosis op een bepaalde manier ook invloed zal hebben op de cognitieve functies.

De effecten van microdosing

Als mensen gevraagd wordt wat de effecten van microdosing zijn, dan geven ze aan dat ze vooral verbetering merken op het gebied van hun stemming en welzijn. Ze zijn creatiever en zitten beter in hun vel. Ze voelen zich meer verbonden met het leven, zijn meer open-minded en hun spiritueel bewustzijn is groter. Je zou dit kunnen zien als veranderingen in hun persoonlijkheid.

Microdosing is dan ook geschikt voor iedereen die wel wat verbetering kan gebruiken in hun leven. Want meestal ligt het niet aan de omstandigheden, maar hoe je omgaat met de gebeurtenissen in je leven. Heb je last van sombere stemmingen, voel je je gespannen of ongelukkig, dan kan microdosing je kijk op het leven transformeren.

Ook zou microdosing kunnen helpen om slechte gewoontes te doorbreken. Vaak kies je voor zo’n slechte gewoonte (teveel eten, roken, teveel shoppen) omdat je niet lekker in je vel zit. Uit jezelf is het ontzettend lastig daarmee te stoppen. Microdosing kan een steuntje in de rug zijn. Het lijkt erop dat een normale hoeveelheid psychedelica dit effect ook heeft, het stimuleert een grotere flexibiliteit of creativiteit in het denken en het gedrag. Het is niet duidelijk of het effect van microdosing hetzelfde is.

Onderzoeken naar microdosing en de persoonlijkheid

Een neurowetenschapper die zich bezighoudt met de invloed van microdosing op de hersenen is David Olsen (University of California). Hij gaf ratten herhaaldelijk een microdosis DMT (dimethyltryptamine, de psychedelische stof in bijvoorbeeld Ayahuasca). Het leek een positieve invloed op depressieve klachten te hebben. De ratten werden in een bak water gezet, waaruit ze niet konden ontsnappen. De ratten die DMT hadden gekregen, bleven proberen een uitweg te vinden en bleven zwemmen. Ratten die niet behandeld waren gaven het op en bleven drijven.

Olsen denkt dat het effect van DMT en andere psychedelica op depressieve klachten, voortkomt uit de eigenschap dat ze de neuroplasticiteit stimuleren. Dat betekent dus dat de hersenen flexibeler worden. Uit zijn onderzoeken blijkt inderdaad dat psychedelische middelen het vormen van nieuwe neurale verbindingen bevorderen.

Microdosing bij angsten

Het gebruik van microdoseringen bij angsten is een geval apart. Vaak wordt angst juist als bijwerking van microdosing genoemd. Het zou mooi zijn als je zou kunnen microdoseren tegen angsten. Angsten werken remmend en kunnen je beperken in je doen en laten. Toch blijkt dat microdosing bij angsten niet altijd een goed idee is.

James Fadiman deed veel onderzoek naar de ervaringen van microdosers. Veel gebruikers namen LSD om angsten te behandelen. Maar het bleek wel dat gebruikers die microdoseringen namen juist om hun angsten te verminderen, de meeste problemen kregen. Bij sommige mensen nam hun angst juist toe.

Er is een onderzoek gedaan naar de invloed van microdoseringen DMT om angst en depressie te behandelen. Lindsey Cameron van de University of California Davis publiceerde in 2019 de resultaten van haar onderzoek. Ook dit onderzoek werd weer gedaan op ratten. De ratten werden in situaties gebracht die hen angst zouden aanjagen en depressief gedrag zouden opwekken. Ze kregen enkele maanden lang microdoseringen DMT. Uit het onderzoek bleek dat DMT angstige en depressieve gedragingen verminderde tijdens stress opwekkende gebeurtenissen.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 20 mei tot en met 27 mei.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op je bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?