Wat is microdosing?

Microdosing is het therapeutisch innemen van psychedelica in kleine hoeveelheden. Dit wordt steeds meer toegepast, bijvoorbeeld met paddo’s, truffels en cannabis. Het principe is juist dat je hier niet high van wordt, maar dat je wel een positief effect ervaart. Veel mensen zien het als een manier om bepaalde klachten en stoornissen mee aan te pakken. Er zijn voordelen aan het microdoseren met psilocybine .

Hoe gaat microdosing in zijn werk?

Psychedelische middelen kunnen heftige effecten opwekken. Paddo’s, LSD of truffels hebben een geestverruimend effect, je wordt er high van. Je kunt je euforisch, opgewekt, vrolijk of ontspannen voelen, maar je kunt ook dingen gaan zien die er niet zijn. Dat is de hallucinerende uitwerking van deze middelen. Dat gebeurt als je er de normale hoeveelheden van neemt. De geschiedenis van microdoseren of laten we zeggen het gebruik psilocybine gaat duizenden jaren terug.

Gebruik je de techniek van het microdoseren, dan neem je slechts een heel kleine hoeveelheid, ongeveer 1/10 van de normale hoeveelheid. Het komt er op neer dat je een psychedelisch middel niet neemt om te trippen, maar als een soort voedingssupplement. Je zult dan ook geen last hebben van het geestverruimende effect, maar blijft gewoon op je normale manier functioneren. Je kunt net als anders werken, studeren en je dagelijkse activiteiten doen. Je zult zelf de controle behouden en niemand zal iets bijzonders aan je merken. Toch doet het middel wel iets met je, onopvallend en met subtiele effecten. Je zult dat zelf wel voelen, maar meer op de achtergrond.  Microdosering heeft zeker effecten en die kunnen je helpen in het dagelijks leven

Focus

Energie

Verhoogde Creativiteit

De effecten van microdoseren

Microdoseren wordt gebruikt om de gezondheid te verbeteren. De effecten kunnen vooral mentaal gevoeld worden. Uit onderzoek is gebleken dat microdosing van psychedelische middelen positieve veranderingen in de hersenen kunnen veroorzaken.

In 2013 werd dit onderzocht bij muizen. Het microdoseren van psilocybine (de geestverruimende stof in paddo’s) bevorderde het vormen van nieuwe neuronen in de hersenen. Dit proces dat neurogenese heet, zorgt ervoor dat je cognitieve vaardigheden verbeteren en kan een positief effect hebben op je stemming.

The Royal Society Interface deed eveneens een onderzoek met het microdoseren van psilocybine, waaruit bleek dat dit de creativiteit zou kunnen stimuleren. Uit een ander onderzoek komt naar voren dat gebruikers die microdoseren, beter presteerden op het gebied van creativiteit, persoonlijkheid en geestelijke gezondheid. De wetenschappers gaven aan dat dit soort resultaten aan zou moeten zetten tot verder onderzoek om microdosering te gebruiken ale een medische toepassingen.

De meest genoemde effecten van microdosing zijn:

Microdosing kan hierdoor een grote positieve impact op je leven hebben. Zowel voor je werk of studie, voor je hobby’s of in je relaties met mensen. Je kan de microdoseren truffels ook combineren met medicinale paddenstoelen capsules. Mensen geven aan dat het hen helpt bij hun functioneren. Zo kun je de volgende voordelen merken:

 • Meer creativiteit
 • Groter probleemoplossend vermogen
 • Betere concentratie
 • Groter zelfbewustzijn
 • Positievere stemming
 • Meer energie
 • Je meer verbonden voelen met mensen
 • In het nu zijn
 • Helder denken
 • Meer empathie voor andere mensen
 • Heldere ideeën die spontaan opkomen
 • Beter kunnen visualiseren
 • Goede concentratie, ook als er meer verstoringen om je heen zijn
 • Sterkere motivatie voelen
 • Beter projecten kunnen afronden (minder uitstelgedrag)
 • Minder remmingen en angsten voelen

Voorbeelden van microdosing

Hoeveelheid

Wat zijn de microdosing benodigdheden en wat is een dosis? Om een microdosis van een middel te nemen, gebruik je tien keer zo weinig als normaal. Voor gedroogde paddo’s geldt dat je normaal gesproken 2 gram neemt voor een trip, als je microdoseert neem je dus 0,2 gram. Voor magische truffels geldt hetzelfde al zijn deze vers. Een microdosering van truffels komt meestal uit op 0,7 tot 1 gram.

Frequentie

Microdosing geeft meestal geen negatieve effecten, toch wordt afgeraden om het elke dag te doen. Dat is voornamelijk om te voorkomen dat er gewenning ontstaat. Je lichaam zou dan op den duur ongevoelig worden voor de stoffen. Daarom gebruiken de meeste mensen het microdosing protocol van James Fadiman. Je neemt dan op de eerste dag een dosis, rust twee of drie dagen, waarna je weer een dosis neemt. Een microdosis routine ziet er als volgt uit:

 • Dag 1
  Microdosing: Neem je microdosis (als het je eerste keer is, houd dan in een notitieboekje bij welke effecten je opmerkt. Je kunt dan goed nagaan wat het voor je doet). Hoeveel je neemt, kun je zelf bepalen. Je moet je eigen ideale microdosing hoeveelheid zien te vinden. Het is dan ook wel een goed idee om de eerste dosering op een vrije dag te nemen. Zorg dat je nergens naartoe hoeft en geen verplichtingen hebt. Je kunt dan rustig voelen wat het effect is. Je weet natuurlijk niet precies hoe je zult reageren.
 • Dag 2
  Overgangsdag: deze dag neem je niets. Je geeft je lichaam de tijd om de dosis te verwerken en kunt observeren wat het met je doet. Ook kun je er van uitgaan dat de microdosing van de dag daarvoor zeker de tweede dag nog effect heeft.
 • Dag 3
  Normale dag: ook vandaag neem je niets. Dit om te voorkomen dat er tolerantie optreedt.
 • Dag 4
  Microdosing: Je neemt weer een microdosis en ervaart wat de effecten zijn.

Je neemt tijdens een week dus 2 keer een microdosering. Dit protocol zou je zo’n 4 tot 8 weken kunnen volgen om te kijken wat het effect van microdosing met jou doet. Na 4 to 8 weken neem je enkele tijd rust. Dit helpt je om beter te kunnen zien hoe je je zonder voelt, maar ook om te voorkomen dat je teveel went aan de stoffen. Als alles goed gaat, kun je na een weekje rust weer verder gaan met microdosering. Micordoseren psilocybine heeft nauwelijks bijwerkingen en risico’s, mits je deze combineert met bepaalde medicijnen. Raadpleeg altijd eerst uw arts als aan een medicatie zit voordat je overweegt te gaan microdoseren.

Begin van de dag

Consumeren bij voorkeur
tijdens het ontbijt

1 Dosis

Knip één dosis uit de
strip in de verpakking

Glas water

Slik één portie door zonder te kauwen en spoel na met water

Bewaar Advies

Bewaar de verpakking in de koelkast op een temperatuur van 4 à 5ºC 

Welke psychedelica kun je microdoseren?

In feite kun je alle psychedelische middelen microdoseren. Al deze middelen bevatten een stof waardoor je gaat trippen, als je ze in grotere hoeveelheden neemt. Zo bevat LSD Lysergeenzuurdi-ethylamide en bevatten paddo’s psilocybine. In tegenstelling tot harddrugs, zijn psychedelische middelen niet verslavend. Ook hebben ze ook niet de schadelijke effecten op de gezondheid die harddrugs hebben.

Geschikt voor microdosing:

 • LSD
 • Paddo’s en truffels
 • Peyote (bevat mescaline)
 • Iboga (bevat ibogaïne)
 • Cannabis (THC)

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?