De invloed van microdosing op de gezondheid

Kun je met microdosing invloed uitoefenen op de gezondheid, om bepaalde klachten te behandelen? Er komt steeds meer interesse in microdosing: het nemen van een zeer kleine hoeveelheid van een psychedelische stof. Hierbij merk je wel subtiele voordelen, maar heb je geen last van de geestverruimende effecten. Uit onderzoek blijkt dat microdosing ingezet kan worden bij verschillende klachten, zoals migraine, depressie en stress.

Microdosing van cannabis bij pijn

THC is het bestanddeel in wiet waar je high van wordt. Neem je hier echter microdoseringen van, dan zou dat chronische pijn kunnen verlichten. Het Israëlische bedrijf Seqe Medical deed hier onderzoek naar. Deelnemers inhaleerden zeer nauwkeurig afgemeten microdoseringen THC. Het blijkt dat deze kleine doses (er werd 500 microgram THC geïnhaleerd) significant chronische pijn kunnen verlichten. De pijnafname werd gemeten met cijfers en de vermindering hield tenminste 150 minuten aan. De deelnemers hadden geen last van een negatieve invloed op hun cognitieve vermogens. De studie werd dubbelblind met een placebo uitgevoerd.

De voordelen bij stress

Stress kan verschillende gevolgen hebben, zowel voor lichaam als geest. De meeste mensen die last hebben van stress, zijn angstig en piekeren veel. Het kan een hoge bloeddruk veroorzaken, slapeloosheid en hoofdpijn. Microdosing zou een of meer van deze klachten kunnen verlichten. Het kan helpen om je beter te concentreren. Door de pijnstillende werking kan het hoofdpijn verlichten. Veel mensen geven aan dat ze zich meer in het “nu” voelen. Het lukt je dan beter om niet over verleden of toekomst na te denken, maar gewoon in het hier en nu aanwezig te zijn. Dat kan helpen om je lekkerder in je vel te voelen.

Depressie

Er komt steeds meer bewijs voor het feit dat magic mushrooms kunnen helpen bij ernstige depressie. Er is hier nog niet veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Maar bijvoorbeeld Erica Avey die in 2018 door de Guardian werd geïnterviewd, vertelt haar verhaal over hoe ze microdoseringen LSD nam. Ze had last van een behoorlijk stevige depressie. Door elke drie dagen 1/6 deel van een normale dosis LSD te nemen, kon ze blijven functioneren en nam creativiteit toe.

Ook anderen gebruiken microdosing bij depressie. Ayelet Waldman schreef er een boek over (A Really Good Day: How Microdosing Made a Mega Difference in My Mood, My Marriage, and My Life). Ze had normale medicatie geprobeerd, maar dat hielp niet. Microdosingen LSD bevrijdden haar van ondraaglijk depressieve stemmingen.

Ook James Fadiman verzamelde ervaringen van microdosers. Zijn gegevens werden door twee onderzoekers op een rijtje gezet. Microdosers blijken minder last te hebben van negatieve emoties en disfunctioneel gedrag. De werkzaamheid van psychedelica bij depressie kan voortkomen uit hun unieke invloed op de hersenen. Deze middelen deactiveren een controle netwerk, dat normaal gesproken verantwoordelijk is voor zelfreflectie en zelfbewustzijn. Het lijkt erop dat dit netwerk bij depressieve mensen overactief is. Daardoor kan dit tot obsessieve negatieve gedachten leiden. Als microdosing psychedelica ervoor kan zorgen dat dit netwerk minder actief is, kan het je dus helpen los te breken van die persoonlijke negatieve gedachten.

Migraine en clusterhoofdpijn

Migraine en clusterhoofdpijn veroorzaken een haast ondraaglijke pijn. Ze beperken hierdoor je functioneren in grote mate. Vooral bij clusterhoofdpijn is het goed mogelijk dat normale medicatie niet werkt. Mensen die regelmatig microdoseren geven aan dat ze hier baat bij hebben. Dit geldt voor zowel migraine als clusterhoofdpijn.

Het beste kun je hoofdpijn (gewone, migraine en clusterhoofdpijn) behandelen met psilocybine (met magic mushrooms en truffels). Dat komt omdat dit een alkaloïde bevat dat tryptamine heet. Deze stof activeert de productie van serotonine in de hersenen. Op zijn beurt heeft serotonine invloed op de verwerking van pijnprikkels. Maar ook LSD en DMT bevatten tryptamine, dus deze psychedelica zou je ook kunnen proberen. De werking treedt meestal binnen 45 minuten in.

Gebruikers geven aan dat psilocybine minstens net zo goed kan werken als reguliere pijnstillers. Maar vooral voor mensen die lijden aan clusterhoofdpijn die niet reageert op pijnstillers, kan psilocybine een uitkomst zijn. Niet alleen vermindert het de pijn, het kan ook aanvallen voorkomen. Daarbij komt dat microdosing over het algemeen weinig bijwerkingen ken

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?