Baanbrekende documentaires over psychedelica

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Kom jij graag meer te weten over psychedelica, dan kun je tegenwoordig allerlei documentaires vinden, die meer licht schijnen op de effecten en toepassingen. Het is heel belangrijk dat mensen gaan inzien dat geestverruimende middelen meer kunnen zijn dan alleen een tripmiddel. In deze blog zetten wij de 6 van de meest baanbrekende docu’s voor je op een rijtje.

Prachtige documentaires over psychedelica

Televisie komt in alle huiskamers terecht en daarom kan een goede documentaire veel mensen bereiken en hen van informatie voorzien die ze nog niet hadden. De laatste jaren worden er steeds meer mooie documentaires gemaakt over de effecten en mogelijkheden van psychedelica. Hierin komt duidelijk naar voren dat mensen met psychische en psychosomatische aandoeningen veel baat kunnen hebben bij deze middelen.

Zo kun je zien in From shock to awe dat Ayahuasca bij PTSS zou kunnen helpen, leer je in Fantastic Fungi meer over de wondere wereld van de schimmels en kom je in elke aflevering van How to change your mind meer te weten over verschillende psychedelica en hun toepassingen. Wij denken dat het goed is dat mensen een meer open mind krijgen over psychedelica. Wil jij ook meer weten, kijk dan of een van de volgende documentaires iets voor jou is.

1. Fantastic Fungi

Schimmels zijn een van de mysterieuste organismes op aarde. In Fantastic Fungi word je meegenomen op een reis door de magische wereld van paddenstoelen. Met prachtige beelden wordt duidelijk gemaakt wat de plaats is van schimmels in de wereld. Er worden experts geïnterviewd, zoals de bekende mycoloog Paul Stamets. Hij legt uit dat paddenstoelen enorm veel kunnen betekenen voor de mens: ze kunnen helpen olierampen op te ruimen en geestelijke aandoeningen te genezen. Ook de genezende krachten van psilocybine worden besproken. Fantastic Fungi is te zien op Netflix.

2. From Shock to Awe


In deze prachtige documentaire over psychedelica zie je de reis van twee Amerikaanse militaire veteranen. Ze lijden beiden aan depressie en zijn gediagnosticeerd met PTSS. Ze hebben hulp gezocht in de reguliere sector, maar dit heeft niet geholpen. Dus nu gaan ze een andere weg volgen. De twee mannen nemen gedurende een weekend deel aan een ayahuasca ceremonie. Dit middel wordt veel gebruikt door mensen die op zoek zijn naar genezing en persoonlijke groei.

Ayahuasca is een drankje dat DMT bevat. Wanneer je het inneemt, kun je visioenen krijgen, je emoties worden versterkt en je kunt spirituele ervaringen meemaken. De twee militairen gaan na het weekend naar huis en proberen deze bijzondere ervaring in hun dagelijks leven te integreren. Verder bespreekt deze docu ook de zinloosheid van oorlog en worden vragen gesteld over de farmaceutische industrie.

From shock to awe is op dit moment in Nederland niet te zien.

3. Neurons to Nirvana


Wie meer wil weten over de legale, politieke en culturele aspecten rondom het gebruik van geestverruimende middelen, zou deze documentaire over psychedelica moeten kijken. Neurons to Nirvana gaat in op de geschiedenis van vijf krachtige middelen: LSD, ayahuasca, MDMA, cannabis en psilocybine. In de film worden meerdere invloedrijke wetenschappers, schrijvers en psychologen geïnterviewd. Zij leggen uit wat zij denken over de mogelijkheden van psychedelica in de behandeling van mentale en lichamelijke aandoeningen.

Neurons to Nirvana is te zien op Google Play.

4. The Last Shaman


In The last shaman volg je de reis van James Freeman, een jonge Amerikaanse man. Hij worstelt met klinische depressie. Hij is jarenlang in therapie geweest en neemt ook medicatie. Nu heeft hij besloten om naar een traditionele sjamaan in Zuid Amerika te gaan. Hier neemt hij deel aan een ayahuasca ceremonie. Zijn helende reis neemt meerdere maanden in beslag, waarin hij reist van sjamaan naar sjamaan. Hij vindt vriendschap en antwoorden in de Peruaanse jungle. De documentaire geeft verder ook inzicht in waar je op moet letten als je iemand zoekt om een ayahuasca ceremonie te doen.

The last shaman is helaas op dit moment niet te zien in Nederland.

5. How To Change Your Mind


Deze documentaire over psychedelica is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Pollan. Met deze documentaire duikt hij in de geschiedenis, de onderzoeken en effecten van geestverruimende middelen. Hij geeft een helder, rationeel en betrouwbaar beeld van wat psychedelica eigenlijk zijn. Elke aflevering (er zijn er 4) behandelt een middel: LSD, psilocybine, MDMA en mescaline. De documentaire is zeer compleet en legt uit wat psychedelica kunnen betekenen op het gebied van bewustzijn, verslaving, depressie, transcendentie en sterven.

How to change your mind kun je bekijken op Netflix.

6. A New Understanding: The Science of Psilocybin

Deze documentaire behandelt de wetenschap achter psilocybine en het onderzoek naar de mogelijkheden van deze stof om ernstige aandoeningen als depressie en angst te behandelen. Er zijn verschillende artsen die de laatste twintig jaar, nu de beperkingen rondom deze geestverruimende stof zijn opgeheven, dit onderzoek weer nieuw leven ingeblazen hebben. De documentaire volgt twee terminale kankerpatiënten die psilocybine geassisteerde therapie volgen. Ze leggen uit wat dit voor hun leven betekend heeft.

The Science of Psilocybin is te zien op Apple TV en YouTube.

Heb je zelf last van mentale of emotionele klachten? Bij ernstige klachten is het belangrijk om altijd hulp te vragen aan een arts of therapeut. Je kunt proberen om geestverruimende middelen te gebruiken (eventueel onder begeleiding van een therapeut). Kijk in onze shop voor de mogelijkheden, we bieden paddo kweeksets en magische truffels aan. Wees altijd voorzichtig en houd je eigen gezondheid goed in de gaten.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?