De beste manier om je weerstand te ondersteunen: met natuurlijke supplementen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Welk seizoen het ook is, het is een goed idee om je weerstand te ondersteunen met natuurlijke supplementen. Elke dag weer kun je te maken krijgen met virussen of andere belagers die je gezondheid kunnen ondermijnen. Natuurlijke supplementen, zoals ginseng, medicinale paddenstoelen of matcha, zijn goede manieren om je immuunsysteem een boost te geven. In deze blog lees je welke supplementen hierbij kunnen helpen.

Welke natuurlijke supplementen kun je gebruiken om je weerstand te ondersteunen?

Je immuunsysteem heeft de belangrijke taak ziekmakende indringers te neutraliseren. Dat doet het meestal uitstekend. Maar er zijn verschillende redenen dat je weerstand het zwaar kan hebben. Bijvoorbeeld chronische stress, slecht slapen en ongezonde voeding kunnen ervoor zorgen dat je immuunsysteem niet optimaal functioneert. In dat soort omstandigheden kan het handig zijn een supplement in te zetten als steuntje in de rug.

Natuurlijke supplementen hebben als voordeel dat ze vaak goed geaccepteerd worden door het lichaam. Verder zijn er ook middelen die adaptogeen zijn, wat betekent dat ze je immuunsysteem helpen reguleren en in balans brengen. Natuurlijk blijft het belangrijk om gezond te eten, voldoende te bewegen en goed te slapen. Maar merk jij dat je weerstand wat te wensen overlaat? Kijk dan of een van onderstaande supplementen iets voor jou is.

Maitake

Maitake is een medicinale paddenstoel die van oorsprong voorkomt in Oost-Azie, Europa en Noord Amerika. Hij groeit het liefst op elmen en eiken (vandaar ook zijn Nederlandse naam Eikhaas). De zwam is rijk aan waardevolle voedingsstoffen, zoals in water oplosbare glycoproteïnes, metabolieten, bètaglucanen en vezels. Deze stoffen kunnen het immuunsysteem een boost geven. Het stimuleert de aanmaak van lymfokines en interleukines, die zorgen voor een effectievere immuunrespons. Maitake is verkrijgbaar in onze webshop als poeder en als capsule.

Matcha

Matcha wordt net als gewone groene thee vervaardigd uit de bladeren van de groene theeplant (Camellia sinensis). De productiewijze is echter net anders, waardoor de concentratie aminozuren, theanine en cafeïne veel hoger is. Daardoor is matcha een van de natuurlijke supplementen die bijdragen aan het ondersteunen van de weerstand.

De basis van het immuunsysteem ligt in de darmen, waar het microbioom huist. Deze triljoen bacteriën spelen een belangrijke rol bij je weerstand. Matcha bevat stoffen die de groei van goede bacteriën ondersteunen, wat weer een positief effect kan hebben op je immuunsysteem. Verder werkt matcha ontstekingsremmend, door stoffen als EGCG, een catechine die in thee voorkomt. Daarnaast is matcha rijk aan mineralen en vitamines (zoals vitamine A, C, ijzer, kalium en calcium). Ook deze kunnen helpen om het immuunsysteem een boost te geven.

Wat matcha ook bijzonder maakt, is de hoge concentratie antioxidanten. Het bevat vijf keer zoveel antioxidanten als andere theesoorten. En tevens is deze theesoort rijk aan flavonoïden, een soort antioxidant. Ook dit percentage is hoger dan in andere soorten thee. Antioxidanten helpen je lichaam beschermen tegen celschade door vrije radicalen. Dit helpt om de kans op chronische ziektes te verkleinen. Van matcha poeder kun je thee zetten of je kunt het verwerken in een smoothie.

Ginseng

Van ginseng is bekend dat het goed is voor de hersenen. Maar het is eveneens een van de natuurlijke supplementen die je kunt inzetten voor je weerstand. Het is rijk aan antioxidanten die je weefsels helpen beschermen. Daarnaast helpt ginseng bij vermoeidheid en geeft het meer energie. Uit onderzoek komt naar voren dat ginseng mogelijk ook kan helpen het immuunsysteem te ondersteunen. Het werkt dan als een adaptogeen.

Dit supplement kan het lichaam aanzetten bepaalde bloedcellen aan te maken, die kunnen helpen infecties te bestrijden. Mogelijk kan ginseng de immuunrespons krachtiger en effectiever maken en verhoogt het eveneens de activiteit van killercellen. Deze laatste zijn van belang in de strijd tegen virussen en kankercellen.

Voor een extra krachtige ondersteuning van je weerstand kun je ginseng en matcha samen gebruiken. Allebei de supplementen geven een boost aan je immuunsysteem, maar ze leveren ook meer energie. Dit zorgt dus voor een toegenomen vitaliteit. Bijkomend voordeel is dat je hierbij geen last krijgt van onrust of nervositeit, wat wel kan voorkomen bij cafeïne.

Propolis

Propolis is een stofje dat door bijen wordt gemaakt. Hiervoor mengen ze hun speeksel met bijenwas en het sap van naaldbomen. Het plakkerige stofje dat dan ontstaat, is propolis. Bijen smeren er de binnen- en buitenkant van de korf mee in om deze te beschermen. Maar ook mensen kunnen baat hebben bij de beschermende eigenschappen van propolis.

Dit stofje is rijk aan verschillende mineralen, vitamines, antioxidanten en aminozuren. Er zijn maar liefst meer dan 500 werkzame stoffen gevonden in propolis. Deze hebben krachtige eigenschappen die onze weerstand kunnen ondersteunen. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde stoffen in propolis ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen hebben. Het middel kan helpen bij herstel van ziekte en verwondingen, helpt je immuunsysteem een boost te geven en ondersteunt de energielevels. Propolis is verkrijgbaar als extract of als capsules.

Shilajit

Heb jij al eens gehoord van shilajit? Dit natuurlijke supplement wordt in de bergen van India tussen de rotsen gevonden en kan bijdragen aan een goed werkende weerstand. Het is een organische verbinding die rijk is aan mineralen en antioxidanten. Het kan verschillende kleuren hebben, zoals zilver, koper en zwart. Maar meestal wordt de zwarte vorm gebruikt in voedingssupplementen. Shilajit ondersteunt het immuunsysteem en is goed bij vermoeidheid.

Een van de belangrijkste werkzame stoffen in shilajit is de antioxidant fulvinezuur. Dit stofje kan helpen de darmflora te ondersteunen, omdat het de aangroei van goede bacteriën bevordert. Onderzoek lijkt erop te wijzen dat fulvinezuur eveneens kan zorgen voor een betere opname van voedingsstoffen, wat natuurlijk ook goed is voor je immuunsysteem. Verder heeft shilajit antivirale eigenschappen.

Ben jij nog op zoek naar natuurlijk supplementen om jouw weerstand een boost te geven? Zoals je ziet zijn er verschillende supplementen die je kunnen helpen. Kijk in onze healthshop voor nog meer manieren om je gezondheid te ondersteunen.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 15 juli t/m 31 juli.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?