Mindfulness tijdens stress
Je komt de term mindfulness regelmatig tegen. Het zou de ideale techniek zijn om beter om te gaan met spanning, angsten en stress. Dat komt omdat mensen normaal gesproken eigenlijk altijd in hun hoofd zitten en bezig zijn met het verleden of de toekomst. We zijn bang voor wat er kan gebeuren of mopperen over de dingen die gisteren of vorige week fout gingen. Mindfulness kan helpen om in het nu te zijn, gedachten los te laten en daardoor ook spanning en stress. Wat is mindfulness nu precies en hoe kan het helpen met stress? Je leest het hieronder.
Volle aandacht voor het nu met mindfulness
Hoe vaak ben jij met je aandacht in het nu, het huidige moment? Het kan leuk zijn om hier eens bij stil te staan en je zult verrast zijn hoe lastig dat nog is. Focus je bijvoorbeeld een minuut op het nu: op wat je ziet, voelt, hoort. Voor je het weet is je geest afgeleid en piekert deze weer over de boodschappen, je kind dat het moeilijk heeft op school of die vergadering die je morgen hebt. Je brein is continu bezig met het verleden of de toekomst en maar weinig met het nu.
Omdat je door die zorgen wordt meegesleept en onze geest de neiging heeft te focussen op wat niet goed gaat, sta je in feite altijd onder spanning. Mindfulness helpt je de focus weer te richten op het nu. En is het niet zo dat er in het “nu” eigenlijk niets aan de hand is? Door mindfulness technieken toe te passen kom je in huidige moment, waar je kunt genieten van wat er nu is. Zonder je te forceren, stuur je je aandacht naar je zintuigen, je ademhaling of je lichaam.
Hierdoor kun je ook je gedachten even loslaten en de daarbij horende spanningen. Mindfulness is daardoor een prachtige methode om klachten door stress en angst te verminderen. Het is niet altijd makkelijk, je problemen of zorgen lijken zo belangrijk. Maar mindfulness geeft je ook meer inzicht in je denken en emoties en hoe je je daarmee identificeert. Met mindfulness kun je leren hier anders naar te kijken.
Het positieve effect van mindfulness op stress
Met mindfulness kun je beter bij jezelf blijven, en daardoor anders omgaan met situaties die moeilijk zijn of spanning opleveren. Het maakt je weerbaar tegen stress. Natuurlijk kun je ook baat hebben bij mindfulness als je geen klachten hebt. Maar deze technieken kunnen voordelen voor je mentale gezondheid hebben:
- Helpt angst en stressklachten verminderen
- Meer genieten van het leven
- Verbeterde concentratie
- Leert focussen op het positieve in plaats van negatieve
- Genieten van de kleine dingen in het leven
Uit onderzoek blijkt dat mindfulness kan helpen bij angst en spanning en ook een positief effect op de stemming (bij depressiviteit) kan hebben.
Verschillende mindfulness technieken bij stress
Over mindfulness zijn vele boeken geschreven. Het omvat dan ook meer dan enkele oefeningen. Wil je meer over mindfulness weten, dan is het aan te raden om hier eens een boek over te lezen. Om te beginnen vind je hier enkele oefeningen, die kunnen helpen om erachter te komen wat mindfulness inhoudt en wat voor effect het op je heeft.
Met aandacht kijken/luisteren
De simpelste en tegelijkertijd moeilijkste oefening is je hele aandacht richten op wat je hoort of ziet. Dit kan goed helpen bij angstige gevoelens.
Luisteren
Ga rustig zitten in kleermakerszit of met je voeten op de grond. Sluit je ogen en richt je aandacht op wat je hoort. Eerst focus je op de geluiden dichtbij. Misschien hoor je een computer of een koelkast. Vel geen oordeel over de geluiden, maar laat ze er zijn. Na verloop van tijd hoor je geluiden van verder weg: de vogels buiten of een auto die voorbij rijdt. En daarna geluiden van nog verder weg. Al deze geluiden kun je beschouwen als het ritme van het leven. Ze zijn er gewoon. Door je te concentreren op een enkel zintuig, heb je je gedachten even op pauze gezet.
Kijken
Ook met wat je ziet kun je dit doen. Ga bijvoorbeeld voor het raam staan en kijk naar buiten. Probeer tien verschillende voorwerpen op te noemen. Tel ze rustig en kijk er goed naar. Je kunt ook een voorwerp op tafel kiezen en daar geconcentreerd naar kijken. Observeer te kleuren, de vorm, de textuur.
Mindful wandelen
Naar buiten gaan is sowieso een prachtig middel om stress kwijt te raken. Maar je kunt nog meer profiteren van de rust door mindful te wandelen. Zorg dat je niet gestoord kunt worden, zet je mobiel op stil. Wandel op een rustig tempo en richt je aandacht op een enkel facet van de wandeling: je lichaam (voel de beweging, de wind op je huid, elke stap die je zet). Focus op wat je hoort of wat je ziet. Laat alle gedachten los en kom helemaal in het nu.
Niet oordelen
Gedachten zijn iets natuurlijks, ze komen vanzelf op en dat geeft ook niet. Maar problemen ontstaan doordat je gaat oordelen over wat er in je leven gebeurt. Wat je buurman deed was onaardig, dat gesprek ging slecht en het weer is bar en boos. Het zijn allemaal oordelen en al deze meningen hebben een effect op hoe je je voelt. Daarom leert mindfulness je om niet te oordelen. Word je bewust van hoe je oordeelt over iets of iemand. Kun je dit oordeel loslaten en alles gewoon laten zijn hoe het is? Het kan bevrijdend voelen om niet te hoeven oordelen.
Wat ook rust kan geven is leren inzien dat je niet naar je gedachten hoeft te luisteren. Het is gewoon die stem in je hoofd die er altijd is. Je gedachten zijn niet hetzelfde als jijzelf. Wat deze stem zegt is niet de waarheid. Ga eens rustig zitten en zoek de stilte in jezelf op. Komt er een gedachte op, kijk er van een afstandje naar en laat hem gewoon los. Je hoeft er niets mee te doen.
Mindfulness kan veel rust in je leven brengen. Het vergt wat oefening en inzet om op deze manier te leren in het nu te zijn. Maar mindfulness is de moeite waard, omdat het ontspanning kan brengen bij angst en stress. Er zijn ook handige apps om mindfulness onder de knie te krijgen, zoals de VGZ Mindfulness Coach of Insight Timer. Ook microdosing kan je ondersteunen bij stress en je helpen beter te ontspannen. De positieve effecten van mindfulness kunnen goed gecombineerd worden met de kracht van microdosing.