Bijna iedereen heeft het wel eens gehad: Fear of Missing Out, oftewel FOMO. Het is een onaangenaam gevoel, waarbij je denkt dat je leven beter had kunnen zijn, dat je iets belangrijks mist. FOMO kan een negatief effect hebben op je zelfvertrouwen en hoe je relaties aangaat. Maar als je last hebt van Fear of Missing Out is er misschien een oplossing, namelijk paddo’s! In deze blog lees je hoe paddo’s kunnen helpen bij FOMO en hoe je ze het beste gebruikt.
Wat is FOMO?
FOMO (of Fear of Missing Out) is in feite een probleem van deze tijd. De term heeft betrekking op de angst dat je niet meekomt in het leven, dat iedereen leuke dingen doet, behalve jij. Je vrienden, kennissen en familie leven de meest luxe, sociale en bijzondere levens en jij zit hier maar thuis (tussen de studieboeken, luiers of rekeningen). Dat deze angst vooral van deze tijd is, komt natuurlijk vooral door onze smartphones en sociale media. Hiermee krijgen we continu een kijkje in het leven van anderen.
En die levens zien er gewoon geweldig uit. Want wat je te zien krijgt, is altijd positief: een reis naar Mexico, een nieuwe auto of een kind dat net heeft leren lopen. Mensen zien er gelukkig, slank, mooi en rijk uit. Doordat je constant met je neus op deze succesverhalen gedrukt wordt, krijg je het nare gevoel dat jij achterloopt, van alles mist en niet geslaagd bent. Het is geen wonder dat je overweldigd wordt door negatieve gevoelens.
En dat terwijl je heus wel weet dat je alles met een korreltje zout mag nemen, want al deze foto’s en video’s zijn zwaar ge-edit. Ze zijn te mooi om waar te zijn, want ze werpen alleen een blik op wat goed gaat en wat er slecht gaat zie je niet. Maar dat besef houdt FOMO niet tegen. Gelukkig kun je hier wat aan doen, kun je de angst om van alles te missen tegengaan en je energie richten op aanwezig zijn in jouw eigen leven. Psychedelica en dan vooral paddo’s kunnen mogelijk helpen bij FOMO.
De gevolgen van Fear of Missing Out
FOMO is eigenlijk het gevoel iets te missen en dat je denkt dat je niet mee telt. Maar het kan ook nog allerlei andere complexe emoties veroorzaken. Dit zijn de gevolgen van FOMO:
- Gebrek aan zelfvertrouwen (je vergelijkt jezelf de hele tijd met anderen en die zijn volgens jou beter dan jij).
- De druk om sociaal te zijn of grenzen te verleggen (FOMO kan je het gevoel geven dat je bepaalde dingen MOET doen, ook al zou je ze liever niet doen).
- Depressieve gevoelens (als je je alleen maar focust op wat je niet hebt of doet, let je niet meer op alle positieve dingen in je leven. Hierdoor kun je je somber en zelfs depressief voelen).
- Angst en stress (FOMO kan angst en stress veroorzaken doordat je het gevoel hebt niet goed genoeg te zijn en niet genoeg bereikt hebt. Je voelt continu druk om meer te doen en dat veroorzaakt stress).
Wanneer je last hebt van de angst om van alles te missen kan het dus goed zijn dat je echt niet lekker in je vel zit. Het kan heftige gevoelens veroorzaken. Mogelijk kunnen paddo’s een oplossing zijn om beter om te gaan met FOMO. Hieronder gaan we daar op in.
Paddo's om over FOMO heen te komen
De vraag is nu hoe paddo’s kunnen helpen bij FOMO. Paddo’s bevatten psilocybine, een stof die geestverruimend werkt. Wanneer je tript met paddo’s, kan dit hallucinaties veroorzaken, maar ook gevoelens van verbondenheid en nieuwe inzichten in jezelf opleveren. Het kan je op het pad zetten van zelfontdekking en een meer spirituele kijk op het leven stimuleren.
Een trip met psilocybine kan eveneens helpen bepaalde patronen en manieren van denken te doorbreken. Een trip met paddo’s heeft ook invloed op het Default Mode Network (DMN) in de hersenen. Dit netwerk heeft te maken met hoe we onszelf zien, onze herinneringen over ons leven en hoe we denken dat anderen ons zien. Dit DMN komt tijdens het trippen meer tot rust. Hierdoor krijgen we een helderder beeld van onszelf en kunnen we een negatief zelfbeeld loslaten. En dat kan een belangrijke factor zijn bij het overwinnen van FOMO.
Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat psilocybine ingezet kan worden bij de behandeling van angst, depressie en andere mentale aandoeningen. FOMO heeft natuurlijk wel raakvlakken met deze aandoeningen. In 2016 is een onderzoek gedaan om erachter te komen wat de effecten zijn van psilocybine op sociale pijn. Dit is de pijn die je voelt als je afgewezen wordt. Dat is dus ook een deel van wat FOMO is.
Om dit te meten, werden de hersenen gescand van 21 vrijwillige deelnemers. Zij speelden een virtueel balspel met twee andere spelers. Deze twee anderen begonnen langzaam de deelnemer buiten te sluiten van het spel. De deelnemers hadden voor het spel een lage dosis psilocybine of een placebo gekregen. Na het spel gaven ze aan hoe ze zich voelden. Beide groepen deelnemers merkten het snel dat ze buitengesloten werden. Degenen die psilocybine hadden gekregen, voelden minder sociale pijn en ervaarden ook nog gevoelens van intense verbondenheid, veroorzaakt door de psychedelica.
Ondersteuning van paddo's bij FOMO met microdosing
Paddo’s kunnen dus een steuntje in de rug zijn wanneer je last hebt van FOMO. Maar misschien heb je niet zo’n zin om te trippen. Ook dan is er een oplossing, namelijk microdosing met psilocybine. Je neemt dan een zeer lage dosis psilocybine (met microdosing truffels). Hierdoor profiteer je wel van de voordelen van deze stof, maar kun je gewoon je normale bezigheden blijven uitvoeren.
Zo kan microdosing een positieve invloed hebben op je stemming en je zelfvertrouwen en kan het helpen je concentratie en creativiteit te verbeteren. Veel mensen geven aan dat microdosing hen helpt om beter in het nu te zijn en zich niet af te laten leiden door berichtjes op sociale media. Dat is natuurlijk iets wat bij FOMO goed van pas kan komen.
Er zijn veel manieren om aan jezelf te werken. Als het gebruik van paddo’s of microdosing niet iets voor je is, kun je ook proberen FOMO te verminderen door regelmatig te mediteren of mindfulness oefeningen te doen. Beperk het gebruik van sociale media en zorg dat je niet voor je naar bed gaat nog lange tijd op je smartphone zit. Je kunt er zelfs voor kiezen om een bepaalde tijd (een week of een maand) helemaal geen sociale media meer te kijken. Als je daar doorheen komt, voel je je waarschijnlijk veel beter over jezelf.