Helpt microdosing verbinding te voelen bij autisme?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
a torn paper written with inscription autism on a green background

Het omgaan met andere mensen, sociale verbindingen onderhouden, gesprekken met vreemden voeren, dat is voor de meeste mensen soms al flink ingewikkeld, laat staan als je een autistische stoornis hebt. Mensen die ASS (autisme spectrum stoornis) hebben, vinden het meestal lastig om de subtiele signalen op te vangen die tijdens communicatie worden gebruikt. Hierdoor hebben ze moeite om relaties te onderhouden en ze kunnen zich afgezonderd voelen. Kan microdosing helpen om die verbinding met anderen te voelen?

Autisme: moeite om te verbinden

Voor de meeste mensen gaat een groot deel van de communicatie ongemerkt. Je weet vaak niet eens hoeveel kleine signalen je opvangt en verwerkt: intonatie, subtiele bewegingen van de ogen of de handen, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Je vangt ze onbewust op en verwerkt ze direct. Bij iemand met ASS lukt dit niet zo goed. Deze mensen kunnen moeilijk contact maken met anderen, voelen weinig empathie en dat staat een (vriendschaps)relatie mogelijk in de weg.

Op internet kun je echter verhalen lezen, waaruit blijkt dat microdosing met psychedelische middelen hierbij kan helpen. Dat kan met psilocybine (uit magic mushrooms of truffels) of LSD. Zo is er het verhaal van Aaron Paul Orsini (hij schreef zelfs een boek over zijn ervaringen, Autism on Acid). Hij voelde zich zo afgesloten van anderen, hij begreep andere mensen niet en het lukte hem niet om zinvolle relaties te onderhouden. Hij had het gevoel dat hij kapot was. Therapie of medicatie hielpen niet.

Papercut head silhouette with toy constructor pieces on yellow background

De effecten van microdosing op autisme

Uit wanhoop verkocht hij zijn spullen en trok de wereld in. Op een gegeven moment bevond hij zich in een bos en gebruikte hij een dosis LSD. Wonderbaarlijk genoeg merkte hij dat hij een gevoel van verbondenheid voelde, met de hele wereld om hem heen. De bomen, het zonlicht, de wind, Aaron kreeg opeens inzicht in het netwerk dat het leven is, met zijn ouders, vrienden en alle mensen op aarde. Er ging een wereld voor hem open. Toen hij weer verder op pad ging ontmoette hij zomaar iemand op straat en sprak hem aan. Hij zei hallo en de vreemdeling zei ook hallo. Ze hadden een kort gesprek en het voelde zo natuurlijk. Dit is een kleinigheid voor iemand die hier geen moeite mee heeft, maar een enorme verandering voor iemand met ASS.

Er zijn meer verhalen bekend van mensen die (microdoseringen van) psychedelische middelen gebruiken voor autisme. Er zijn echter maar weinig goede onderzoeken gedaan. In de jaren zestig en zeventig werd LSD gebruikt in een experimentele therapie voor kinderen met ernstig autisme. Geen enkele andere behandeling had effect gehad. Of dit onderzoek ethisch te verantwoorden was is maar de vraag en daarnaast was het ook wetenschappelijk niet echt goed opgezet. Daardoor kunnen er helaas ook geen duidelijke conclusies worden getrokken. De betrokken onderzoekers beweren echter dat de drug als gevolg had dat de kinderen beter reageerden op emoties, hun stemming was positief, ze lachten vaker en hadden minder last van obsessief gedrag. Ook ging hun spraak er op vooruit.

Wetenschappers zijn op dit moment zeer terughoudend om dit soort onderzoeken uit te voeren. Het gebruik van psychedelica is behoorlijk omstreden. Toch is het mogelijk dat deze middelen voor mensen met ASS zeer interessante effecten kunnen hebben.

Contactstoornis

Communicatie

Oogcontact

Hoe werkt microdosing bij autisme?

Wat opvalt bij microdosing is dat mensen in het spectrum van ASS mogelijk niet snel reageren. Recent werd een review gedaan onder een gemengde groep mensen die microdoseren. Degenen die ASS hadden merkten geen significante verbeteringen in hun symptomen. De reden hiervoor kan gevonden worden in de resultaten van een onderzoek uit 2006. Hieruit kwam naar voren dat mensen met Asperger’s een lagere dichtheid hebben van receptoren waaraan psychedelische moleculen zich kunnen binden, in belangrijke gebieden in de hersenen. Het gaat om de serotonine 2A receptoren.

Dit kan verklaren waarom microdoseringen weinig tot geen effect lijken te hebben op symptomen van autisme. Deze mensen hebben een hogere tolerantie voor doseringen van psychedelica. Het is eveneens zo dat de dichtheid van de serotonine 2A receptoren in de hersenen van deze mensen omgekeerd evenredig is met hun sociale vaardigheden. Dus degenen met de minste receptoren, presteren ook het slechtste op sociaal gebied.

Het is bekend dat er bij mensen met autisme sprake is van zwakkere verbindingen tussen belangrijke regionen in de hersenen, vergeleken met degenen die geen autistische klachten hebben. Dit is vooral op te merken wanneer mensen moeten presteren op het gebied van “theory of mind”. Het gaat dan om vaardigheden die nodig zijn om contact te maken met anderen op sociaal en emotioneel gebied.

Er is ook een verminderde verbinding tussen knooppunten van het “default netwerk”. Dit netwerk heeft veel verschillende taken, het is bijvoorbeeld actief wanneer iemand aan anderen of zichzelf denkt, herinneringen ophaalt aan het verleden of plannen maakt voor de toekomst. Het is dus eveneens van belang bij zelfreflectie, theory of mind en het aanvoelen van anderen.

Hoe microdosing kan helpen

Wat psychedelische middelen zoals LSD en psilocybine kunnen doen, is het vergroten van de connectiviteit van verschillende gebieden in de hersenen. Door deze verbindingen uit te breiden, al is het maar tijdelijk, kunnen mensen met ASS spectrum flitsen van inzicht krijgen in een wereld van sociale interactie, waar ze voorheen geen toegang toe hadden. Hun kracht ligt vaak in een extreme focus, gericht zijn op kleine details. Deze superkracht doet hen echter regelmatig het zicht verliezen op het grotere geheel, en dan vooral op het gebied van sociale omgang met elkaar.

Microdosing kan helpen om meer grip te krijgen op dat stukje van de wereld. En dat kan ongelooflijk belangrijk kan zijn. Hierdoor krijgen mensen met ASS het gevoel dat ze niet alleen op de wereld zijn, maar ook onderdeel van het menselijk netwerk. En het maakt het mogelijk dat ze daar actief aan deelnemen, dat ze met een gevoel van zelfvertrouwen vriendschapsbanden kunnen sluiten en onderhouden.

Aaron Paul Orsini benadrukt dat het niet veilig is om zelf te experimenteren met LSD. Gelukkig hoeft dat ook niet: microdosing met psilocybine is veilig en legaal. Wil je zelf ervaren wat microdosing voor je autisme klachten kan doen, kijk dan in de webshop en bestel de handige verpakkingen van Microdosing XP. Elke dosis is kant en klaar en zit individueel verpakt. Zo weet je zeker dat je de juiste dosis neemt.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?