Het is weer herfst: hoe blijf je gezond als je meer binnen zit?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Als het kouder wordt en vroeger donker, merk je dat je meer binnen blijft zitten, maar hoe zorg je dan dat je gezond blijft? Natuurlijk wil je er voor zorgen dat je vol energie de herfst en de winter doorkomt. Dan is het wel belangrijk om er alles aan te doen om je gezondheid te ondersteunen. In deze blog leggen we uit hoe je dat kunt aanpakken.

Gezond de herfst en winter door

Ons klimaat wisselt nogal de laatste jaren, maar toch is het een feit dat de herfst en winter koud, nat en winderig kunnen zijn. In die seizoenen blijven we dan ook langer en vaker binnen. Hoewel dat lekker warm en knus is, kan langdurig binnen zitten wel zorgen voor problemen, zowel lichamelijk als mentaal.

Je kunt last krijgen van een gebrek aan daglicht, en dat kan leiden tot stemmingsklachten, zoals somberheid of zelfs een depressie. Ook kun je algauw merken dat je minder beweegt, slechter gaat eten en minder sociale contacten hebt. Het is dus zaak dit in de gaten te houden. Hieronder lees je enkele punten waar je op kunt letten. Dit zijn onze 6 tips om gezond te blijven wanneer je meer binnen moet blijven.

1. Zorg voor voldoende licht

De donkere dagen komen er weer aan. Maar hoewel het langer donker blijft, kun jij zorgen dat je toch zoveel mogelijk aan licht wordt blootgesteld en dan vooral natuurlijk licht. Blootstelling aan natuurlijk licht is goed voor je vitamine D niveaus. Verder heeft het ook een positief effect op je stemming en je biologische klok. Zorg dat er veel licht in je (werk)kamer binnenkomt en ga, wat voor weer het ook is, elke dag even naar buiten.

Als je toch last krijgt van een gebrek aan licht, kan een daglichtlamp helpen. Deze lampen bootsen het felle licht van de zon na. Deze lichttherapie kan mogelijk helpen om een seizoensdepressie te voorkomen.

2. Blijf gezond als je binnen zit: Let op de luchtkwaliteit

De kwaliteit van de lucht in je huis is eveneens van belang om gezond de herfst en winter door te komen. Een slechte luchtkwaliteit kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals luchtwegklachten en allergieën. Let daarom op de ventilatie in je huis (ook je werkruimte als je thuis werkt). Zet regelmatig de ramen en/of deuren open om frisse lucht binnen te krijgen.

3. Gebruik supplementen

Het is niet altijd nodig om supplementen te nemen. Maar als je last hebt van vermoeidheid, snel verkoudheden oploopt of veel last van stress hebt, kan het nuttig zijn om, zeker in de herfst en winter, supplementen te gebruiken. Een van de meest belangrijke supplementen voor je weerstand is vitamine C, vooral als je moeite hebt om voldoende groente en fruit te eten. Ga voor een supplement op natuurlijke basis, zoals Together Vitamine C. Ook Propolis, Shijalit en Ashwagandha kunnen helpen de weerstand te ondersteunen.

B-vitamines kunnen eveneens helpen om gezond te blijven als je veel binnen moet zitten. Ze zijn belangrijk voor je energieniveaus. Het gaat om alle B-vitamines en dan vooral om vitamine B12. Het Vitamine B12 complex van Together is op basis van natuurlijke producten en bevat geen chemische toevoegingen.

Een andere vitamine die belangrijk is tijdens de koudere seizoenen is Vitamine D. Je hoort hier de laatste tijd steeds meer over en dat is logisch. Het lichaam kan vitamine D opnemen wanneer je voldoende blootgesteld wordt aan de zon.  Maar onze zomers zijn niet altijd zonnig en in de winter zie je hem al helemaal weinig. Daarom is het mogelijk dat je een tekort aan vitamine D hebt. Het kan om die reden een goed idee zijn om een Vitamine D3 supplement te nemen.

4. Een ruimte om te ontspannen

Stress kan je gezondheid ondermijnen. Let er dan ook op dat je voldoende tijd voor ontspanning neemt. Het beste gaat dat in een ruimte die hier speciaal voor ingericht is. Dit is een plek waar je tot rust kunt komen, waar je kunt mediteren, yoga doen of een rustige hobby. Kleed deze ruimte mooi aan, met rustgevende verlichting, een paar planten en een comfortabele plek om te zitten of liggen.

5. Gezond eten en drinken

Wil jij gezond blijven, ook al is het slecht weer en kom je minder vaak buiten? Dan is het belangrijk om gezond te eten en te drinken. Natuurlijk kun je wel eens een kant-en-klaar maaltijd nemen. Maar voeding is de basis van je gezondheid, van je weerstand en je energieniveaus. Eet dus het liefst elke dag een gezonde, zelfgemaakte maaltijd met verse groente en zorg eveneens dat je elke dag fruit binnen krijgt. Misschien kun je zelfs in je tuin of op het balkon een kleine groente- of kruidentuin aanleggen. Dat is niet alleen een gezonde toevoeging aan je menu, maar is ook een goede manier om te ontspannen.

6. Voldoende bewegen

Het weer kan je echt tegenhouden om buiten te bewegen. Veel mensen bewegen in de herfst en winter dan ook minder dan ’s zomers. Maar het is belangrijk om toch in beweging te komen. Bedenk dat er ook andere manieren zijn om je lichaam actief te laten zijn. Ga bijvoorbeeld even lekker dansen op muziek, gebruik gewichten en weerstandsbanden om binnen te kunnen sporten of ga naar de sportschool voor een workout. En als het even kan, ga naar buiten om te wandelen, fietsen of een andere leuke sport te doen.

Zoals je ziet zijn er veel manieren om jezelf te ondersteunen en gezond te blijven in de herfst en winter. Luister naar je lichaam en kijk wat het nodig heeft om gezond te blijven. Zo kom je zeker goed de donkere dagen door!

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 17 Sept t/m 23 Sept.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

15%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 15% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?