Het mycelium, paddo’s en truffels: zo groeien ze

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
Mushrooms

De groeiwijze van paddo’s en truffels is heel fascinerend, ze komen voort uit het mycelium. Wil je er meer over weten, dan duik je in de wereld van de schimmels. Alle paddenstoelen, maar ook gisten behoren tot het rijk der schimmels. Er zijn bepaalde paddenstoelen die de psychoactieve stof psilocybine bevatten.

Al duizenden jaren lang nemen mensen zulke paddo’s tot zich om bijzondere, geestverruimende trips te maken. Dit kan je blik op de wereld verrijken. Maar in kleine hoeveelheden (microdoseringen) kunnen paddo’s en truffels subtiele effecten op je welzijn hebben. Daarom leggen we in deze blog meer uit over de groei van deze schimmels.

Het mycelium

Als je een groepje paddenstoelen in het bos ziet groeien, is dat enkel de vrucht die boven de grond is ontstaan. Onder de grond bevindt het grootste deel van de schimmel zich: dat is het netwerk van schimmeldraden, dat het mycelium genoemd wordt. Via lange draden verspreid het mycelium zich en dat kan een groot oppervlak beslaan.

Het mycelium kan al ontstaan uit een enkele spore. Die worden door de paddenstoel boven de grond aangemaakt en zo zorgt de schimmel voor verspreiding. Ga je dus thuis paddo’s kweken, dan krijg je een bak met daarin een voedingsbodem waar het mycelium in zit. Daaruit zullen vervolgens de paddo’s groeien.

Schimmels planten zich dus op een aseksuele manier voort. Maar dat is niet de enige taak van het mycelium. Het netwerk van draden neemt voedingsstoffen op uit de bodem. Het breekt organisch materiaal af in kleinere deeltjes en die komen vervolgens weer in de bodem terecht. Het mycelium helpt de bodem gezond te houden doordat het een filterfunctie heeft en werkt samen met planten en bomen in de omgeving (symbiose). Dat is de reden dat schimmels zo belangrijk zijn in een ecosysteem.

Hoe ontstaan truffels?

Zoals hierboven beschreven staat, zijn paddenstoelen de bovengronds groeiende vruchtlichamen van de schimmel. Maar wat zijn truffels dan? Het gaat hierbij niet om de beroemde truffels die veel geld waard zijn en gevonden worden door zwijnen. De truffels waar het hier om gaat, worden eveneens gevormd door het mycelium netwerk.

Deze magic truffels zijn sclerotia. Ook deze vormen zich ondergronds en zijn vruchtlichamen. Het mycelium vormt truffels als de omstandigheden een tijdlang te wensen overlaten. Het heeft bijvoorbeeld lange tijd niet geregend of er zijn weinig voedingsstoffen beschikbaar. De truffels worden dan gevormd als een ondergrondse opslag van extra voedingsstoffen. Het is dus een voorraadkamer voor als het gewone voedsel op is, waardoor de schimmel het makkelijker nog wat langer vol kan houden.

Truffels zien er anders uit dan paddo’s. Paddo’s hebben de bekende vorm: een mooi rond hoedje op een steel. Truffels zien eruit als kleine onregelmatig gevormde hompjes. Ze zijn taaier en bevatten minder vocht dan paddo’s. Daardoor zijn ze wat lastig weg te kauwen als je ze rauw zou eten.

Net als dat er verschillende soorten paddo’s zijn (bijvoorbeeld Mexican, Thai, McKennaii of Colombian), zijn er ook verschillende soorten truffels. Net als bij de paddo’s is er sprake van een verschil in effect en intensiteit. Kijk als je een van beiden wilt gebruiken, welke geschikt zou zijn voor jouw situatie en ervaring.

De toepassing van truffels en paddo’s

Paddo’s en truffels worden meestal genomen om te trippen: de psychoactieve stof psilocybine zorgt ervoor dat je waarneming verandert. Je kunt visuele hallucinaties krijgen, je denken gaat sneller, je zintuigen verscherpen en je kunt allerlei inzichten krijgen die je beeld van de wereld op zijn kop kunnen zetten. Trippen kan je veel leren over jezelf, anderen en het leven zelf.

Een andere mogelijke toepassing is microdoseren. Niet iedereen wil high worden, maar zou toch wel de voordelen van paddo’s en truffels willen ervaren. Ga je microdoseren, dan neem je slechts een heel kleine dosis paddo’s of truffels, meestal 1/10 van een normale dosis. Microdosing kan helpen met o.a. stemmingsproblemen (depressie, PTSS of angsten), bij https://dutchmicrodosing.com/hoe-microdosing-kan-helpen-bij-een-depressie/ADHD, concentratieproblemen en bij pijn. De effecten zijn subtiel, maar het kan je net dat zetje geven, zodat je lekker in je vel komt te zetten, zonder dat je last krijgt van de geestverruimende effecten.

Wil je microdoseren een kans geven, dan vind je in onze shop de handige Microdosing XP truffels. Elke dosis zit apart verpakt, zodat ze lang vers blijven. Ook maken wij het thuis kweken van paddo’s makkelijk met de Fresh Mushrooms growkits. Probeer het zelf. Je krijgt je eigen paddo growkit snel in een neutrale verpakking thuisgestuurd.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?