Hoe geef je vorm aan rituelen om je ervaring met psychedelica te versterken?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Het gebruik van psychedelica is al eeuwenoud, evenals de bijbehorende rituelen die de ervaring kunnen versterken. Natuurvolken gebruiken rituelen om connectie te kunnen maken met het hogere of de spirituele dimensies. Dit kan ver van je bed lijken, maar het combineren van psychedelica met een ritueel of ceremonie, kan je ervaring helpen verdiepen. In deze blog gaan we in op verschillende rituelen van over de hele wereld en wat je hier zelf mee kunt.

Wat is een ritueel om je ervaring met psychedelica te versterken?

Geestverruimende middelen worden over heel de wereld gebruikt. Denk aan paddo’s, Ayahuasca of mescaline cactussen. Er worden ook allerlei rituelen en ceremoniën uitgevoerd, vaak door sjamanen of andere heilige leiders. Deze zijn bedoeld om een genezingsproces te ondersteunen, contact te leggen met de spirits of om een seizoensovergang te vieren.

Ook in privésituaties kunnen mensen rituelen gebruiken. Vaak geven individuen hier zelf vorm aan of ze gebruiken elementen uit bestaande rituelen. Zo zou je kunnen drummen, zingen, mediteren of bidden. Waar jouw ritueel ook uit bestaat, je gebruikt het om je ervaring met psychedelica te versterken en te ondersteunen.

Maar wat is een ritueel of ceremonie precies? Vanuit een westers gezichtspunt zijn deze twee termen met elkaar verbonden. Rituelen hebben een symbolische betekenis, terwijl een ceremonie een soort ritueel is met een religieuze betekenis. Zo kun je bidden zien als een ritueel. Een ceremonie is een meer religieuze viering, waarbij naast rituelen ook andere uitingen plaats hebben, zoals muziek, zingen en andere symbolische handelingen.

Er kunnen ook natuurlijke, psychoactieve middelen gebruikt worden tijdens rituelen en ceremoniën. Bij natuurvolkeren hebben deze als doel om de band tussen mensen te versterken, visioenen op te wekken of genezing te bevorderen. Geestverruimende middelen hebben een belangrijke plek in de samenleving en worden over het algemeen niet voor het plezier gebruikt. Hieronder bespreken we kort enkele rituelen.

Het San Pedro Ritueel

Al meer dan 2500 jaar wordt de San Pedro cactus (die de psychoactieve stof mescaline bevat) door de volkeren in het Andesgebergte gebruikt in rituelen, vanwege zijn geneeskrachtige werking en om de vruchtbaarheid te bevorderen. Het is de curandero of traditionele sjamaan die het ritueel leidt. De genezer stelt een speciaal altaar op (de mesa). Hij of zij gebruikt meestal zelf meer van het medicijn dan degene voor wie hij het ritueel uitvoert. Op die manier kan hij de oorzaak van de ziekte vaststellen. De cactus wordt in stukken gesneden en er wordt een drankje of thee van gemaakt.

De San Pedro wekt visuele hallucinaties op en kan je bijzondere inzichten en gevoelens onthullen. Mensen kunnen een gevoel van liefde en opgewektheid krijgen en het gevoel dat het leven zin heeft. De wereld is prachtig en jij hebt je plek hierin. Dat kan ook ontzag en euforie opwekken.

De Ayahuasca ceremonie

Ayahuasca is een brouwsel dat wordt gemaakt van twee planten, de ayahuasca liaan en de bladeren van een andere plant, bijvoorbeeld de chacruna. De ceremonie wordt geleid door een sjamaan, die liederen zingt of een meditatie leidt. Dit helpt om door de moeilijke momenten van het ritueel te komen. Deze zijn vaak ook fysiek, omdat ayahuasca misselijkheid en diarree kan veroorzaken.

Dit ritueel wordt dan ook gezien als een geestelijke en lichamelijke reiniging. Ayahuasca is een zuiverend middel dat je in contact kan brengen met je eigen innerlijke wijsheid. Je kunt problemen en moeilijke gevoelens onder ogen zien, van rouw, depressie en verslaving tot PTSS. Er worden ook in ons land Ayahuasca ceremonies aangeboden, van een of meerdere dagen.

Magic mushroom ritueel

Er zijn verschillende soorten paddo’s en ook deze worden al eeuwenlang gebruikt. In de Sierra Madre bergen voeren sjamanen de Mazatec ceremonie uit met paddo’s. Deze begint met een wake (velada), die ’s nachts gehouden wordt. De genezer bereidt de paddo’s op de manier die past bij de ziekte die hij of zij gaat behandelen, er kunnen dan ook verschillende soorten paddo’s gebruikt worden. De sjamaan chant of zingt en ook deze rituelen zijn bedoeld om de ervaring met psychedelica te versterken.

In het westen worden paddo’s nu ook vaak gebruikt, maar niet alleen tijdens rituelen, ook gewoon voor het plezier. In Midden-Amerika worden ze als heilig gezien en alleen gebruikt voor genezing. Paddo’s kunnen je dan ook veel brengen als je ze op de juiste manier gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat magic mushrooms kunnen helpen bij depressie, verslaving en PTSS.

Een modern ritueel met psychedelica

Ook in deze moderne tijden kunnen rituelen nog altijd hun plek hebben, om meer te kunnen halen uit je ervaring met psychedelica. Juist in deze individualistische tijden geven mensen graag zelf vorm aan deze rituelen. Je kunt daarvoor kijken naar al bestaande rituelen van over de hele wereld, maar ook naar rituelen van eigen bodem. Dit is een mooie manier om je opnieuw te verbinden met je eigen roots.

Je kunt inspiratie halen uit beschrijvingen van rituelen op internet. Er zijn echter ook goede boeken geschreven, bijvoorbeeld door James Fadiman. Zijn klassieke “The psychedelica Explorer’s Guide” legt goed uit hoe belangrijk set en setting zijn en hoe je een veilig ritueel opzet.

Ook het boek van Françoise Bourzat, “Conscious Medicine: Indigenous wisdom, entheogens and expanded states of consciousness for healing and growth” kan nuttig zijn. Hierin kun je meer lezen over de geneeskracht van psychedelica en hoe rituelen hieraan kunnen bijdragen. Traditionele elementen, zoals zingen, chanten en drummen worden hier bijvoorbeeld beschreven. Er staat een duidelijk beschrijving in het boek hoe je een ritueel voorbereidt, hoe je je reis kunt vormgeven en hoe je wat je meemaakt, kunt integreren. Dit is echt een must-have als je rituelen wilt gaan gebruiken in combinatie met psychedelica.

Op welke manier je je ritueel ook vormgeeft, ga altijd voorzichtig en met respect voor jezelf, het middel en de tradities te werk. Zie het geestverruimende middel als leraar en niet als een simpel medicijn dat je zal genezen. Een trip is nooit precies zoals je verwacht. Ga met een open geest je ritueel in en kijk wat het je brengt. Ben je nog niet klaar voor een volledige dosis paddo’s? Microdosing is eveneens een prachtig middel om je persoonlijke ontwikkeling een boost te geven. Lees hier alle informatie over hoe je hiermee aan het werk kunt.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?