Kan microdosing ondersteuning bieden bij depressiviteit? Stress, angst en depressiviteit zijn mentale klachten die in onze moderne samenleving (en zeker dit jaar) veel voorkomen. De symptomen zijn met medicatie in de hand te houden, daarvoor worden kalmeringsmiddelen en antidepressiva ingezet. Maar daar zitten wel wat nadelen aan verbonden.
Er is steeds meer interesse in de mogelijkheden van microdosing. Paddo’s en truffels bevatten de geestverruimende stof psilocybine en de effecten daarvan kunnen een positief effect op depressie hebben. Vraag jij je af of microdosing iets voor jou kan betekenen, lees dan hieronder verder.
De kenmerken van depressie
We zeggen allemaal wel eens, ik voel me een beetje depressief. Maar echt depressief zijn is toch wel iets anders. Als je een depressie hebt, zijn de gevoelens heviger, de klachten ernstiger en je hebt daar langere tijd last van. Zo’n 5% van de bevolking is in meer of mindere mate depressief. Bij een lichte depressie zijn de klachten nog te managen, maar bij een zware depressie kun je meestal niet normaal functioneren. Het beste is dan om hulp te zoeken en het kan zijn dat je medicatie nodig hebt.
Symptomen van een depressie:
- Gebrek aan energie, vermoeidheid
- Weinig interesse en plezier in het leven
- Somberheid
- Verdrietig zijn
- Gebrek aan motivatie
- Slapeloosheid
- Concentratieproblemen
In principe kan iedereen last krijgen van een depressie. Het is wel zo dat meer vrouwen dan mannen depressieve klachten hebben. Verder maakt leeftijd, opleidingsniveau of etnische afkomst niet uit. Gemiddeld hebben mensen ongeveer drie maanden last van klachten, waarna ze herstellen. Een vijfde deel van de mensen blijft echter last houden en herstel kan jaren duren.
Microdosing bij depressie: wat zegt onderzoek?
Microdosing is het gebruiken van een psychedelisch middel in zeer kleine hoeveelheden. Je neemt een tiende deel, in plaats van een normale dosis. Daardoor zul je wel de positieve effecten kunnen merken en kun je dus je klachten aanpakken, zonder dat je high wordt.
De voordelen van microdosing komen steeds meer onder de aandacht. Er wordt daardoor ook steeds meer onderzoek gedaan, vooral naar de mogelijkheden bij mentale klachten, zoals depressie. Een van de onderzoekers die zich richt op de kracht van psychedelica bij depressie, is Dr. Robin Carhart-Harris. Hij is werkzaam aan het Britse Imperial College als hoofd van de onderzoeksgroep Centre for Psychedelic Research.
Hij is al 15 jaar bezig met onderzoek naar de invloed van drugs als LSD en psilocybine op de hersenen. Ook is hij erg geïnteresseerd in hoe deze middelen gebruikt zouden kunnen worden bij stoornissen als depressie. In zijn onderzoek probeert hij erachter te komen of psilocybine gebruikt kan worden in de behandeling, naast psychotherapie bij depressies die moeilijk te behandelen zijn. Hij geeft aan dat de resultaten positief zijn. Psilocybine maakt een groot verschil, waar conventionele antidepressiva geen resultaat hebben gegeven.
Op dit moment loopt er een grootschalig onderzoek. Hierbij krijgen deelnemers zes weken lang psilocybine samen met een antidepressivum (een SSRI, vergelijkbaar met Prozac). Carhart-Harris geeft aan dat de eerste resultaten indrukwekkend zijn. Maar op dit moment zijn er van dit onderzoek helaas nog geen gegevens openbaar.
Het verschil tussen psychedelica en reguliere medicatie
Het gebruik van SSRI (selectieve serotonine reuptake inhibitors) heeft meerdere nadelen. Ten eerste werken ze verslavend en is het moeilijk om ermee te stoppen. Maar ook geven mensen aan dat ze zich afgestompt voelen, omdat zowel negatieve als positieve emoties onderdrukt worden. Gebruik je psilocybine, dan is dit niet geval.
Dokter Carhart-Harris meldt dat de deelnemers aan zijn onderzoeken juist iets heel anders ervaarden. Ze voelden een emotionele ontlading, waardoor ze zich weer met zichzelf konden verbinden. Een ander voordeel van psilocybine is dat het snel werkt. Normale antidepressiva hebben enkele maanden nodig om hun werk te doen en dan nog is het vaak lastig om de juiste dosis te vinden. Ook hebben deze medicijnen veel (ernstige) bijwerkingen, zeker op de lange termijn. Dat is bij psilocybine evenmin het geval. De stof werkt niet verslavend en heeft slechts minimale bijwerkingen.
Waarom microdosing bij depressiviteit?
Hoewel bij dit onderzoek normale doses psilocybine worden gebruikt, kun je met microdosing mogelijk ook goede resultaten boeken. Doordat je telkens een kleine dosis neemt, krijgen je hersenen toch de prikkels van de psychoactieve stof. Alleen in een lichtere mate. Psychedelica lijken de plasticiteit van de hersenen te stimuleren, zo blijkt uit een review van meerdere onderzoeken. Ze kunnen daardoor soepeler omgaan met verandering en zich beter aanpassen.
Bij normaal gebruik van een psychedelisch middel ervaar je, als je high bent, een heel andere werkelijkheid. Wanneer je een microdosis neemt, word je niet high, maar op een subtiel niveau wordt je brein aangezet tot creatiever denken, tot open staan voor mogelijkheden. Dit kan helpen om bepaalde symptomen van depressie te verlichten.
Het lijkt erop dat de mening over psychedelica aan het veranderen is. Dat blijkt alleen al uit het feit dat de FDA in Amerika de afgelopen jaren meerdere onderzoeken heeft toegestaan naar psilocybine als behandelmethode bij depressies. Zou jij microdosing willen proberen bij depressie? Probeer onze handige kant en klare verpakkingen Microdosing XL Truffels. Elke dosis van 1 gram is apart verpakt, zodat je altijd de juiste hoeveelheid hebt en de truffels lang houdbaar zijn.