Hoe microdosing kan helpen je innerlijke balans te vinden

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
Inscription Mental health on moss, green grass background. Top view. Copy space. Banner. Biophilia

microdosing helpt je innerlijke balans

Het leven legt soms erg veel op je bordje. Van financiële problemen tot oorlogen die best dichtbij komen, en van een vastgelopen relatie tot depressieve gevoelens. Met alles wat er op je af komt, kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je uit balans bent geraakt. Misschien heb je last van angsten, stress, een gebrek aan motivatie of voel je je somber. Dit kan ertoe leiden dat je niet meer met zoveel plezier in het leven staat. Microdosing kan helpen om je innerlijke balans weer terug te vinden.

Verstoring van het evenwicht

Er zijn van die periodes in het leven dat je je overweldigd voelt of gewoon de draad kwijt bent. Het leven is de laatste tientallen jaren echt veel ingewikkelder geworden dan het honderd jaar terug was. Het tempo ligt hoger en daarnaast zijn we ook onze band met de natuur kwijtgeraakt. Dat alles heeft ertoe geleid dat we bijna continu in de vecht- of vlucht stand staan. En dat heeft op zijn beurt weer tot gevolg dat mensen meer last krijgen van angst en stress. Het kan tevens een negatief effect hebben op je humeur.

De vecht en vlucht reactie activeert het sympathische zenuwstelsel. Als dit constant actief is, is er geen ruimte voor herstel en ontspanning. Uiteindelijk raak je daardoor uitgeput. Ben je op deze manier uit balans, dan kan dit daadwerkelijk leiden tot gezondheidsproblemen. Het is dus zaak die vecht- en vluchtreactie te onderbreken. Met microdosing kun je die innerlijke balans proberen te herstellen.

balance disorder

Drie manieren om de rust terug te vinden

Om weer lekker in je vel te zitten, is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen werk en andere verplichtingen en onze emotionele en lichamelijke behoeften. We leven in een zeer technische maatschappij. Maar juist de aarde heeft veel te bieden, dat je kan helpen je vredige middelpunt weer terug te vinden. Denk aan medicijnen uit de natuur en geestverruimende middelen. Maar ook veranderingen in levensstijl zijn erg nuttig. Juist de combinatie van gezonde voeding, meditatie en microdosing met paddo’s of truffels kan helpen ontspanning, plezier en een gevoel van voldoening in het leven terug te krijgen.

1. Microdosing: de weg naar innerlijke balans

Zit jij vast in het leven, voel je je geïrriteerd, moe of lusteloos? Microdosing zou kunnen helpen. Dit houdt in dat je een zeer kleine dosis van een psychoactief middel, zoals paddo’s of truffels, neemt. Je gaat hiervan niet hallucineren, maar de geestverruimende stof psilocybine heeft wel invloed op je. Microdosing kan helpen om je weer verbonden te voelen met de wereld om je heen. Langzaam kun je merken dat je ook de kleine dingen weer gaat waarderen, waardoor je meer vreugde gaat voelen.

Microdosing kan zowel lichamelijk als geestelijk veranderingen in je teweeg brengen. Het is wel belangrijk om de juiste dosis voor jou te vinden, maar als je daar de tijd voor neemt, gaat dat vast lukken. Sommige mensen gebruiken microdosing met truffels of paddo’s tijdelijk. Als ze weer hun innerlijke balans terug hebben gevonden, hebben ze microdosing niet meer nodig. Anderen gebruiken het langdurig, wat ook geen probleem is. Het is veilig om langere tijd te doen. Het meeste voordeel haal je uit het microdoseren, als je het combineert met meditatie, yoga, mindfulness en lekker buiten zijn in de natuur.

Clear your mind.

2. Ondersteuning met adaptogene voeding

Ook je lichaam heeft ondersteuning nodig als je uit balans bent. Met voeding kun je je lichaam bieden wat het nodig heeft. Denk aan probiotica en gefermenteerde producten, die goed zijn voor het immuunsysteem. Deze zijn ook belangrijk voor de aanmaak van neurotransmitters die op hun beurt weer nodig zijn voor een goed humeur. Zorg dat je ook alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die je nodig hebt, zoals magnesium, vitamine B12 en vitamine C.

Het is aan te raden om zelf te koken en daarbij onbewerkte producten te gebruiken. Op die manier krijg je bijvoorbeeld voldoende vitamine B3 en aminozuren zoals tryptofaan binnen. Deze spelen een rol bij de aanmaak van serotonine, een stof die de negatieve effecten van het stresshormoon cortisol kan tegengaan. Andere aanraders zijn adaptogene voeding, zoals maca, ginseng, saffraan, curcuma en geneeskrachtige paddenstoelen, zoals chaga, reishi en cordyceps.

Een andere bondgenoot van serotonine is rauwe cacao. Hier kun je een gezond en lekker drankje van maken, waar je enkele van de bovengenoemde specerijen aan kunt toevoegen. Cacao heeft tevens een positieve invloed op de concentratie en de vitaliteit in het algemeen. Het is wel bekend dat cacao goed is voor je humeur. Dat komt door de stoffen anandamine en phenyletylamine. Cacao is ook nog eens goed voor je darmen en ondersteunt de goede bacteriën daar.

Vitamins

3. Detoxen

Goed eten is dus belangrijk voor je innerlijke balans, maar ook detoxen kan helpen je weer fit en gezond te voelen. Je kunt je detox op verschillende manieren aanpakken, zoals het doen van een sweat lodge, vasten, een klysma of het gebruik van supplementen of kuren. Je kunt zelf bepalen wat voor jou werkt en hoe lang je een detoxkuur doet.

Soms kan er meer aan de hand zijn wanneer je uit balans bent en is het nodig dat je tijd steekt in soul searching. Dat kun je zelf doen, door te mediteren, in een dagboek te schrijven en in je emoties te duiken. Maar heb je meer hulp nodig, aarzel dan niet. Een psycholoog of andere therapeut kan je helpen je angsten en zorgen onder ogen te zien en te verwerken. Microdosing kan de eerste stap zijn om innerlijk weer in balans te komen, maar als het nodig is zou je ook de volgende stappen moeten zetten. Dat is het zeker waard als je daarmee weer je levensvreugde terug kan vinden.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 20 mei tot en met 27 mei.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op je bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?