Hoe sjamanisme en psychedelica je kunnen helpen op je spirituele pad

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Het sjamanisme is een natuurreligie, misschien wel de oudste religie op aarde. Ook vandaag de dag speelt het een belangrijke rol bij natuurvolkeren, maar er is eveneens een opleving van interesse voor het sjamanisme in het westen. Veel mensen voelen dat ze iets missen en zoeken verbinding met de natuur en andere werelden. Het sjamanisme kan hierbij helpen en mogelijk kunnen psychedelica dit proces ondersteunen.

Sjamanisme en sjamanen

Een sjamaan word je niet zomaar. Het is een roeping en je wordt er voor uitgekozen door een andere sjamaan, waarna een zware opleiding volgt. De sjamaan is de spirituele leider van een stam of volk. Deze mannen en vrouwen hebben als taak om mensen te genezen en de band met de spirits te onderhouden.

Het sjamanisme is al duizenden jaren oud. Mogelijk is het ook de oudste spirituele stroming, waaruit alle andere religies zijn voortgekomen. Het komt overal op aarde voor, van Zuid-Amerika tot China. Het wordt niet overal sjamanisme genoemd, dat is maar een term die alle vormen van deze natuurreligie omvat. Opvallend is wel dat, waar ter wereld je ook de sjamanen bestudeert, ze overal dezelfde attributen gebruiken en dezelfde ervaringen beschrijven.

Sjamanen voeren ook rituelen uit. Deze kunnen dienen als viering, bijvoorbeeld bij het voorbijgaan van het seizoen (lente, zomer, herfst, winter) of bij een overlijden of geboorte. Rituelen zijn erg belangrijk, ze markeren veranderingen in het leven en geven ons de mogelijkheid hier bewust bij stil te staan. Natuurvolkeren leven natuurlijk sowieso al dichter bij de natuur. De sjamaan heeft echter als taak ervoor te zorgen dat de mens zoveel mogelijk in balans met de natuur en de Goden en Godinnen leeft. Hij staat in nauw contact met ze. Hij fungeert als het ware als boodschapper tussen de werelden. Daarnaast probeert hij mensen te helpen en te genezen.

De verschillende werelden

In het sjamanisme wordt er vanuit gegaan dat er meer is dan alleen deze zichtbare wereld. Behalve deze wereld zijn er ook de onderwereld, de middenwereld en de bovenwereld. De onderwereld heeft niets te maken met de hel. Het is eigenlijk de wereld van de pure natuur, van onze eigen pure levenskracht en de oerkrachten van de natuur. Hier zou je je krachtdier kunnen ontmoeten en andere helpers. De middenwereld lijkt erg op de onze, het is in feite de spirituele versie van onze werkelijkheid. Dan is er nog de bovenwereld, die overeenkomt met hoe mensen zich de hemel voor zouden stellen. Er zijn engelen, voorouders en andere goede wezens die ons willen helpen.

De sjamaan reist naar deze werelden om problemen te kunnen oplossen. De genezer kan in trance een reis maken en daar werken met energieën. Een trance kan op verschillende manieren worden opgewekt. Vaak worden in het sjamanisme ook psychedelica gebruikt.

De magie van trance-reizen

Het woord trance klinkt al magisch. Het is een staat van bewustzijn, waarbij je rationele geest op een lager pitje staat, maar waarbij je nog wel waarneemt wat er gebeurt. Een trance kan worden opgewekt door te drummen of te dansen. Het constante ritmische geluid of de ritmische beweging zorgt ervoor dat je in een soort droomstaat komt. Maar vaak worden ook psychedelica gebruikt. Denk aan paddo’s (met psilocybine), mescaline cactussen, ayahuasca en andere natuurlijke tripmiddelen.

Door psychedelica te gebruiken kan nog makkelijker contact worden gemaakt met de andere wereld. Je geest staat meer open, het rationele denken verdwijnt naar de achtergrond en je kunt je beter ontspannen. Van oudsher werden deze middelen dan ook alleen gebruikt door sjamanen en andere spirituele leiders. Ze maakten het makkelijker om in contact te komen met de goden.

In een trance kan de sjamaan naar een van de werelden reizen, waar hij of zij antwoorden kan vinden op vragen, genezing kan bewerkstelligen of met energie kan werken. De sjamaan werkt vaak samen met krachtdieren, gidsen en andere helpers. Ook nu nog geloven sjamanen dat alles wat er op aarde bestaat, levend is en een ziel heeft. Dus bomen, planten, dieren, maar ook stenen en andere voorwerpen hebben een ziel. Alles verdient het te worden behandeld met respect en er kan dan ook contact mee worden gemaakt.

Trance reizen maken

Er zijn allerlei rituelen die je kunt uitvoeren, maar een van de intenste is de Sjamanistische Dood. Iedereen heeft wel gewoontes of denkpatronen die eigenlijk niet goed voor je zijn. Door een Sjamanistische Dood ritueel uit te voeren, kun je dit stukje van jezelf loslaten. Door dit rituele sterven, maak je ruimte voor iets nieuws, je wordt als het ware opnieuw geboren.

Als je een beetje bekend bent met psychedelica, kun je overeenkomsten zien met de ego-dood. Bij hoge doseringen van bijvoorbeeld paddo’s kan dit je overkomen. Je laat dan alles los waarmee je je identificeert, alles dat je eigen ik vormt. Dat kan angstaanjagend zijn, maar ook zeer bevrijdend werken. Loslaten is een kunst en sjamanisme kan je helpen die patronen los te laten dat je niet meer helpen.

Sjamanen maakten graag gebruik van de krachten van psychedelica. Een geestverruimend middel helpt je je geest te openen, waardoor je ontvankelijker wordt voor indrukken. Op die manier kan het je dan ook helpen op je sjamanistische pad. Sjamanisme en psychedelica zijn een krachtige combinatie, die je spirituele ontwikkeling een boost kunnen geven. Ga wel altijd met respect om met het middel dat je gebruikt, of dat nu paddo’s of truffels zijn. Zorg dat je eerst ervaring opdoet met psychedelica, voor je hogere doseringen neemt en vraag iemand aanwezig te zijn als tripsitter.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 15 juli t/m 31 juli.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?