Hoe yoga kan helpen met bewustwording

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
Yoga

Met yoga kun je werken aan je bewustwording. Het is meer dan alleen bezig zijn met houdingen die je lenig maken. Yoga omvat meditatie, filosofie en oefeningen voor het lichaam. Het is een complete levensvisie, afkomstig uit India.

Het woord yoga is sanskriet en betekent yuk: het is dan ook een manier van leven waarmee je de verbinding tussen je lichaam en geest versterkt, maar ook met anderen en met het leven zelf. Het is dus bij uitstek geschikt om te helpen met bewustwording.

Wat is bewustwording eigenlijk?

Bewustwording betekent dat je je bewust bent van wie je bent en wat er speelt. Met onze drukke bezigheden (werk, studie, hobby’s en gezin) racen we vaak maar door en hebben we geen tijd om stil te staan. We werken meestal op de automatische piloot. Je bent alleen maar bezig met dingen die moeten en je focus ligt bij alle problemen en bezigheden buiten jezelf. Er is eigenlijk nooit ruimte voor bewustwording of bezinning.

Daarbij komt ook nog dat bijna iedereen leeft met stress. Het kost enorm veel energie om alle ballen hoog te houden: zorgen over geld, gezondheid, de kinderen. Door de stress krijgen we grotere en kleinere klachten en geestelijk voelen we ons uitgeput. Maar zijn we ons hier eigenlijk bewust van? Weten we waar we behoefte aan hebben, staan we wel stil bij wie we zijn en wat we willen?

Bewustwording is zelfonderzoek. Je neemt de tijd om bij jezelf terug te komen, je vertraagt en kijkt naar binnen. Dat kan alleen als er stilte, ruimte en tijd is. Dan komen je gevoelens naar boven en kan je ware ik zich laten zien. Dit is eigenlijk zorg voor jezelf. Yoga is een heel geschikte manier om hiermee bezig te zijn.

Yoga en bewustwording

Als je met yoga bezig bent, kun je op drie manieren je bewustwording vergroten: lichamelijke oefeningen, meditatie en ademhalingsoefeningen.

Bewustwording door fysieke oefeningen

Het bekendste onderdeel van yoga zijn de fysieke oefeningen, deze worden asana’s genoemd. Op het eerste gezicht denk je misschien dat een yogi gewoon wat aan het stretchen is, maar er gebeurt meer dan dat. Door het doen van yogaoefeningen, krijg je inzicht in je eigen lichaam. De bewustwording geldt niet alleen voor je geest, maar ook voor je lichaam. Wat kun je aan, waar liggen je grenzen, hoe voelt het als je die wel of niet respecteert? Ben je moe of juist fit? Voel je spanning in je lichaam? Yoga is feitelijk meditatie in beweging.

Door de oefeningen te doen, werk je aan lenigheid en kracht. Je leert zacht zijn naar jezelf. Maar er kan ook een hoop loskomen. Spanning zet zich vaak vast in je spieren en gewrichten. Er zijn houdingen die bijvoorbeeld de borst openen. Als je daar veel spanning opslaat, kan zo’n houding die plotseling losmaken. Dan kun je opeens emoties voelen opkomen. Lichaam en geest staan duidelijk met elkaar in verband. Door fysieke oefeningen te doen, kun je dus net zo goed veel inzicht in je emoties krijgen.

Yoga oefeningen helpen ook te aarden. Door de tijd te nemen voor een houding, ervaar je diepgaand hoe je lichaam voelt. Dit haalt je uit je hoofd, waardoor het piekeren tot rust komt. Je kunt met yoga ook veel stres kwijtraken. Je verbindt je weer met het hier en nu en dat zorgt ervoor dat je geaard bent, met je voeten stevig op de vloer.

Yoga on mountain top

Ademhalingsoefeningen

Een ander belangrijk onderdeel van de yogabeoefening zijn de ademhalingsoefeningen. Deze worden Pranayama genoemd. Er zijn verschillende soorten, maar allemaal helpen ze je om je ademhaling bewust te sturen, zodat je tot ontspanning komt. Ook mindfulness werkt met ademhalingsoefeningen. Het is bekend dat stress en angst invloed hebben op de ademhaling.

Zo ga je hoog in de borst ademen als je gestrest bent. Sommige Pranayama oefeningen helpen je om weer rustig en diep in je buik te gaan ademen (alhoewel er ook zijn die juist de energie opstuwen, maar die moet je niet doen als je gestrest bent).

Focussen op de adem geeft je deels een gevoel van controle terug, maar het is ook een meditatieve bezigheid die je helpt je bewust te worden van jezelf. Je aandacht gaat naar binnen en je komt weer tot rust.

Meditatie voor meer bewustwording

Mediteren is eveneens onderdeel van de yogabeoefening. Door stil te zijn en je aandacht op je innerlijke wereld te richten, word je je bewust van wat je bezighoudt. Emoties en gedachten kunnen opkomen, maar je laat ze gewoon voorbij gaan, zonder op de verhalen in te gaan. Mediteren in de yogatraditie kan op verschillende manieren. De aandacht kan gericht worden op de adem, maar ook mantra zingen of focussen op een vast punt is mogelijk.

Beter in je vel met yoga

Zoals je ziet kan yoga op verschillende manieren bijdragen aan meer bewustwording. Je bent bezig met lichaam, geest, adem en emoties. Het helpt je terugkomen in het huidige moment. Yoga is heel geschikt om beter in je vel te komen als je last van angst, stress of onrust hebt. Je zou dit proces kunnen ondersteunen met microdosing.

Ook microdoseren kan helpen bij angst en stress en bevordert tegelijkertijd de bewustwording. Door het nemen van een zeer kleine hoeveelheid truffels, die psilocybine bevatten, help je je lichaam en geest weer beter in balans te komen. Het kan een gevoel van rust bevorderen, de concentratie stimuleren, meer energie geven en voor een beter humeur zorgen. In onze webshop kun je de handige Microdosing XP truffels kopen..

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 15 juli t/m 31 juli.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?