Een gezond gewicht met intermittent fasting?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
intermittent fasting

Wie wil afvallen heeft de keuze uit een enorme hoeveelheid diëten en leefstijlen, maar kun je ook een gezond gewicht bereiken met intermittent fasting? Deze manier van eten, waarbij je gedurende een vaste periode op een dag niet eet, zou het lichaam kunnen helpen om efficiënter gewicht te verliezen. In deze blog leggen we uit hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Wat is intermittent Fasting?

Intermittent fasting is geen dieet, laten we daarmee beginnen. Het draait niet om wat je eet, maar hoe vaak en wanneer je eet. De Engelse term betekent periodiek vasten. Je past hiermee je eetschema aan. 

Zo kun je kiezen voor een 16/8 schema, wat een van de populairste opties is. Hierbij eet je gedurende 16 uur niets, waarna een periode van 8 uur volgt waarin je wel kunt eten. Je kunt je dit als volgt voorstellen.

  •  Je staat om 7 uur ’s ochtends op, normaal gesproken begin je met een ontbijt, maar nu doe je dat niet. Pas om 12 uur kun je gaan eten. De volgende 8 uur, tot 20.00 uur ’s avonds kun je gewone maaltijden eten. De vastenperiode duurt dus van 20.00 uur ’s avonds tot 12 uur ’s middags de volgende dag. 

  • Er zijn verschillende varianten van intermittent fasting, zoals het Warrior Dieet, waarbij je maar één grote maaltijd op een dag eet. 

  • Je kunt ook kiezen voor een aantal dagen per week waarop je niet eet, zoals 5 dagen normaal eten en 2 dagen niet. Maar heeft intermittent fasting ook invloed op je gewicht?

weight loss

De voordelen van intermittent fasting voor een gezond gewicht

Er zijn steeds meer onderzoeken die lijken aan te tonen dat intermittent fasting positieve effecten kan hebben op je gewicht. Korte periodes vasten zouden dus best gezond voor je kunnen zijn. Dat komt doordat het vasten invloed heeft op je metabolisme. 

Intermittent fasting is gebaseerd op de leefstijl van onze verre voorouders. Natuurlijk weten we niet precies hoe en wat zij aten, maar waarschijnlijk hadden zij te maken met periodes van vasten. Wanneer ze wakker werden konden ze niet direct aan het ontbijt, er moest eerst voedsel gezocht worden. Uit onderzoek komt naar voren dat ons lichaam prima om kan gaan met periodes zonder eten. 

Zo verbetert periodiek vasten het functioneren van hormonen, wat gewichtsverlies bevordert. Daarbij komt dat lagere niveaus van insuline, hogere HGH levels en hogere niveaus van noradrenaline allemaal zorgen voor de afbraak van lichaamsvet. Ook kan je lichaam hierdoor makkelijker vet gebruiken als bron van energie. Dit is de reden dat intermittent fasting een positief effect heeft op je metabolisme, waardoor je zelfs nog meer calorieën gaat verbranden. Dit komt naar voren uit onderzoek van Izzah Vasim, Chaudry N. Majeed en Mark DeBoer (gepubliceerd op PubMed in 2022).

Een Chinees onderzoek vergeleek intermittent fasting met andere diëten. Er deden 131 mensen met obesitas mee. Zij pasten gedurende 12 weken intermittent fasting toe en verloren gemiddeld 5% van hun lichaamsgewicht, meer dan degenen die andere manieren van afvallen gebruikten. We moeten daarbij wel rekening houden met het feit dat bij deze studie de methode gebruikt werd van 5 dagen normaal eten en 2 dagen vasten per week.

Een review van 27 studies uit 2020, concludeerde dat mensen die aan intermittent fasting doen, gemiddeld 0,8 tot 13% van hun lichaamsgewicht konden kwijtraken.

fasting weightloss

Wat kun je eten met periodiek vasten?

Intermittent fasting is zoals gezegd geen dieet. In principe kun je normaal eten, wanneer het tijd is om te eten. Er zijn mensen die ervoor kiezen om deze manier van eten te combineren met bepaalde diëten, zoals koolhydraatarm of paleo. Dat is echter niet nodig. Het is wel belangrijk om erop te letten dat je, wanneer het tijd is om te eten, niet meer calorieën gaat eten dan je normaal deed. 

Tijdens de periode van vasten is het de bedoeling om niets te eten. Je kunt wel drinken, maar dan alleen vloeistoffen zonder calorieën, zoals water, thee, zwarte koffie of kruidenthee. 

Sommige mensen kiezen ervoor om hun leefstijl of dieet te ondersteunen met supplementen (medicinale paddenstoelen). Er wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de effecten van bepaalde natuurlijke stoffen op het metabolisme of de bloedsuikerspiegel. Houd er rekening mee dat de werking van veel supplementen nog niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd is en dat ze niet voor iedereen geschikt zijn. Als je overweegt supplementen te gebruiken bespreek dit dan altijd met een arts of gekwalificeerd zorgverlener, vooral als je gezondheidsklachten hebt of medicijnen gebruikt.

Tijdens het vasten is het ook prima om aan lichaamsbeweging te doen. Zoals je eerder kon lezen spreekt je lichaam juist nu de vetreserves aan en door meer te gaan bewegen kun je nog effectiever gewicht verliezen.

Is periodiek vasten geschikt voor iedereen?

Wanneer je periodiek vasten op een gezonde manier aanpakt, brengt het in de meeste gevallen geen risico’s met zich mee. Toch is het niet geschikt voor iedereen en is nog niet precies duidelijk wat bijvoorbeeld de langetermijneffecten op de gezondheid zijn. Er zijn ook onderzoeken die er op wijzen dat alleen een caloriebeperking net zo zinvol is als intermittent fasting.

Daarnaast zijn wetenschappers er nog niet uit of bepaalde vasten cycli net zo voordelig zijn als andere. Er zijn zelfs aanwijzingen dat 16 uur vasten en 8 uur lang eten, het risico op hartziekte vergroot, vergeleken met andere vormen van periodiek vasten, staat op de site van de Mayo Clinic te lezen bij Nutrition and healthy eating.

Ook melden zij dat intermittent fasting voor sommige mensen klachten kan geven, zoals duizeligheid en vermoeidheid. Ook kan deze manier van eten invloed hebben op het managen van diabetes en hoofdpijn en stemmingswisselingen veroorzaken. 

Verder wordt intermittent fasting afgeraden aan mensen die:

  • Een eetstoornis hebben
  • Zwanger zijn of borstvoeding geven
  • Een hoog risico hebben op zwakkere botten

Deze blog is bedoeld als bron van informatie en is geen medisch advies. Als je overweegt intermittent fasting te gaan doen, bespreek dit dan eerst met je arts, zeker als je gezondheidsklachten hebt. Er zijn nog genoeg andere dieetaanpassingen of eetstijlen die ook goed voor je kunnen werken als je wilt afvallen. 

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 20 t/m 31 Maart 2025

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?