Wat zijn de effecten van kurkuma bij depressie?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Is depressie is een van de voorkomendste psychische aandoeningen?

Depressie is een van de meest voorkomende psychische aandoeningen in de Nederlandse samenleving. Zeker na een lange periode van lockdowns en de daaruit voortvloeiende gevoelens van eenzaamheid, zijn depressieve klachten, zowel bij jong als bij oud, sterk toegenomen. Veel mensen zijn op zoek naar natuurlijke middelen om deze klachten te behandelen. Kurkuma is wat dat betreft een interessant supplement. De actieve bestanddelen in kurkuma lijken de symptomen van een depressie te kunnen verminderen. 

Wanneer is er sprake van een depressie?

Somberheid, lusteloosheid, je eenzaam voelen, een gebrek aan motivatie, iedereen heeft wel eens periodes dat het niet zo lekker loopt. Je kunt dan zeggen dat je depressief bent, maar dat woord wordt nogal snel gebruikt. Je bent pas echt depressief als er sprake is van geestelijk lijden en dat je daar elke dag last van hebt en wanneer dit langer dan 2 weken aanhoudt.

Bij een depressie kun je eigenlijk niet meer genieten van wat je doet. Je bent somber, voelt je onrustig of snel geïrriteerd, of juist heel sloom. Je kunt last van slapeloosheid hebben en een gebrek aan energie. Maar het kan ook zijn dat je juist de hele dag wilt slapen. Het leven is zwaar, mogelijk heb je zelfs gedachten over de dood of denk je aan zelfdoding. Een depressie is een serieuze aandoening die impact heeft op alle facetten van je leven. Gelukkig kan deze behandeld worden.

Vaak wordt er psychotherapie aangeraden en er kunnen ook antidepressiva, zoals citalopram of fluoxetine, worden voorgeschreven. Deze kunnen helpen om je beter te voelen, doordat ze de afbraak van serotonine (een neurotransmitter) voorkomen. Hierdoor wordt de serotonine spiegel in de hersenen hoger en dit heeft een positief effect op je stemming. Dit soort middelen brengt echter heel wat bijwerkingen met zich mee en daarnaast werken ze verslavend. Het gebruik van een natuurlijk middel als kurkuma bij depressie kan dus veel voordelen hebben.

De werkzame stoffen in kurkuma

Kurkuma, de bekende gele specerij, wordt in de Ayurvedische geneeskunst al duizenden jaren gebruikt. Het werd ingezet bij koorts, infecties, ontstekingen en spijsverteringsklachten. Ook de westerse wereld ontdekt de voordelen van kurkuma nu en er worden veel onderzoeken opgezet om erachter te komen waar kurkuma allemaal voor gebruikt kan worden.

De werkzame stoffen in deze gele specerij zijn curcuminoïden. De belangrijkste daarvan is curcumine. Alle curcuminoïden zijn antioxidanten, maar curcumine heeft de meest krachtige werking. Zo zou deze stof zodra deze een cel binnenkomt, deze als het ware tot de orde kunnen roepen. Een cel die slecht functioneert (bijvoorbeeld een kankercel), kan door curcumine weer tot rust komen, waarna deze weer signalen kan doorgeven en zich normaal gaat gedragen.

Uit onderzoek blijkt dat kurkuma bijvoorbeeld bij leukemie de voortgang van de ziekte kan remmen. Verder zou curcumine goed zijn voor het geheugen en een gezond cholesterolgehalte. De vraag blijft natuurlijk of kurkuma ook bij depressie voordelen met zich meebrengt.

Kurkuma bij depressie: wat uit onderzoek blijkt

Er zijn inmiddels ook al wat onderzoeken gedaan, waaruit blijkt dat kurkuma bij depressie zou kunnen helpen. Dit komt mogelijk doordat curcumine een bepaald enzym remt (monoamineoxidase, MAO) en tegelijkertijd de activiteit van bepaalde andere stoffen, zoals dopamine en serotonine, bevordert. Deze stoffen spelen een rol bij motivatie, emoties en leren.

In 2014 werd er een onderzoek gedaan, waaraan 60 patiënten deelnamen die last hadden van een depressie. Ze werden opgedeeld in drie groepen, waarbij de eerste groep Prozac (reguliere antidepressiva) kreeg, de tweede groep 1 gram kurkuma en de derde groep kreeg beide middelen. Na 6 weken bleek dat de mensen die kurkuma kregen, hier net zoveel baat bij hadden als degenen die Prozac kregen. Het nemen van beide middelen samen bleek het grootste positieve effect te geven. De onderzoekers concluderen dat kurkuma een veilig en effectief middel is om te gebruiken bij een depressie.

De opname van curcumine verbeteren

Een middel kan alleen goed werken als het lichaam de werkzame stoffen goed kan opnemen. Dat geldt net zo goed voor natuurlijke middelen als voor reguliere medicatie. Uit onderzoek blijkt dat het menselijk lichaam curcumine niet zo goed kan opnemen. Dat komt doordat de stof niet onbeschadigd door de darmwand in het bloed kan komen. En ook de lever ligt dwars, deze zal curcumine afbreken, waardoor het niet effectief kan zijn. Daarom heeft het niet veel zin om extra veel kurkuma door je eten te doen. Je zou in dat geval voor een goede effectiviteit 30 gram kurkuma moeten nemen.

Men heeft onderzoek gedaan naar manieren om de opneembaarheid van curcumine te verbeteren. Wanneer de stof gecombineerd wordt met zwarte peper (peperine), verhoogt dit de opneembaarheid met wel 2000%. Het hoogwaardige kurkuma supplement van Together is een echte aanrader. Het Curcumin & Turmeric Complex bevat behalve kurkuma ook zwarte peper, waardoor de stoffen snel en effectief door je lichaam kunnen worden opgenomen.

Heb je last van een depressie, blijf hier dan niet mee rondlopen. Bij klachten neem je het beste contact op met je huisarts of een therapeut. Wil jij kurkuma gebruiken bij een depressie? Het kan mogelijk helpen je klachten te verlichten. Vraag eerst advies aan je huisarts of kurkuma voor jou een geschikt supplement is, vooral als je al medicatie gebruikt. Piperine, dat de opname van kurkuma verbetert, kan ook invloed hebben op de manier waarop je lichaam medicijnen opneemt. 

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 15 juli t/m 31 juli.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?