Kun je met microdosing meer je echte authentieke zelf zijn?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Je authentieke zelf zijn, dat is eigenlijk waar iedereen naar verlangt. Als je echt jezelf kunt zijn in alle omstandigheden, dan zit je lekker in je vel en voel je je tevreden en gelukkig. Maar jezelf zijn is niet altijd makkelijk. De mening van anderen, groepsdruk en moeilijke omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je een masker opzet en jezelf kwijtraakt. Kan microdosing je helpen om meer je authentieke zelf te zijn? Onderzoek lijkt daar wel op te wijzen.

Wat is authenticiteit en wat betekent je authentieke zelf zijn?

Microdosing wordt de laatste jaren door steeds meer mensen gebruikt, vaak voor stemmingsklachten, een betere concentratie of de algehele gezondheid. Maar het kan ook invloed hebben op je gevoel van authenticiteit. Authentiek zijn betekent dat je jezelf kent, en op basis van die kennis handelt. Het is de subjectieve ervaring dat je op een bepaald moment echt jezelf bent en ook weet wie je diep van binnen bent.

Je gedachten, emoties en gedrag zijn afgestemd op je intrinsieke waarden en normen en op je overtuigingen en wensen. Authentiek zijn is niet alleen belangrijk om een vervullend leven te kunnen leiden. Het brengt ook andere positieve effecten met zich mee, zoals een gevoel van welzijn, betrokkenheid en een verhoogde emotionele intelligentie.

Gevoelens van niet authentiek zijn worden verbonden aan verminderd gevoel van autonomie. De zoektocht naar je authentieke zelf is dus belangrijk om een vervullend leven te kunnen leiden en microdosing kan een goede manier zijn om die te ondersteunen. Ioana Pop deed hier met collega’s onderzoek naar en de resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Nordic Studies on Alcohol and Drugs.

Hoe microdosing kan helpen je authentieke zelf te vinden

Er zijn van die activiteiten waarvan je weet dat ze goed bij je passen, ze helpen je om jezelf te vinden. Het kan gaan om een hobby, zoals viool spelen of voetballen, maar ook als vrijwilliger, werken met bejaarden of over de wereld reizen. Doe je dit soort activiteiten, dan voel je je jezelf. Maar het gebruik van microdosing kan eveneens onderdeel zijn van je zoektocht naar je eigen unieke ik.

Dit bleek uit literatuuronderzoek dat Pop met haar collega’s deed. Wanneer je microdoseert neemt je een heel lage dosis van een geestverruimend middel, zoals paddo’s of truffels. Het veroorzaakt op deze manier geen hallucinaties, maar beïnvloedt wel de subjectieve manier waarop je jezelf ervaart, is de conclusie van Pop.

Voor veel mensen past microdosing goed binnen hun andere activiteiten op het gebied van zelfontwikkeling. Het is een van de manieren waarop ze proberen hun doelen te behalen, zoals zich beter te voelen of hun mentale vaardigheden te verbeteren. Microdosing is dus eigenlijk een van de gereedschappen die onderdeel kan zijn van een gezonde leefstijl.

In het onderzoek dat Pop deed, stelt ze dat microdosing een hogere staat van authenticiteit kan ondersteunen op de dagen waarop de microdosis genomen wordt. Er lijkt een verband te zijn tussen microdosing en het gevoel echt jezelf te kunnen zijn. Gebruikers geven aan dat ze hun eigen waarheden duidelijker kunnen begrijpen en een sterker zelfbeeld hebben door microdosing. Dit werd door een gebruiker omschreven als: “ze laten me mezelf zien”.

Hoe werkt microdosing voor meer inzicht?

De vraag is: hoe kan microdosing die inzichten naar boven halen, hoe veroorzaakt het die versterking van je authentieke zelf? Uit het literatuuronderzoek van Pop komt naar voren dat mindfulness hiermee te maken kan hebben. Mindfulness helpt je om beter te observeren en je bewust te worden op een niet-oordelende manier. Als microdosing mindfulness kan bevorderen, kan dat zeker een rol spelen bij de verkregen inzichten en een verhoogd bewustzijn. Ook het onderzoek van Polito en Stevenson ziet verband tussen microdosing en minder afdwaling van gedachten en een verbeterde concentratie.

Het nemen van kleine doses van een geestverruimend middel kan dus gebruikt worden als gereedschap voor zelfonderzoek, maar ook om daarna te groeien. Het gaat niet alleen om onderzoek, maar ook om actie ondernemen. Dat is waarom veel mensen ook microdoseren: ze zijn actief bezig om vooruit te komen, om zichzelf te ontwikkelen.

Het onderzoek naar authenticiteit

De onderzoekers wilden meer weten over hoe microdosing nu precies kan helpen om je authentieke zelf te vinden. Authenticiteit kun je zien in drie dimensies:

  • Het accepteren van externe invloeden (in hoeverre je de instructies van anderen opvolgt)
  • Authentiek leven (in hoeverre je handelt naar je eigen waarden)
  • Zelfvervreemding (de mate waarin je niet verbonden bent met jezelf)

Aan het onderzoek deden 18 microdosers mee, die zelf al voor het onderzoek aan microdosing deden. Ze hielden gedurende een maand bij wat voor effect het microdoseren had op het gebied van het authentieke zelf, aan de hand van een vragenlijst.

De onderzoekers gingen ervan uit dat microdosing gebruikers kan helpen zich meer authentiek te voelen, door hun pogingen te ondersteunen om meer in overeenstemming met hun waarden en prioriteiten te leven. Uit het onderzoek kwam naar voren dat bij gebruikers op dagen dat ze een microdosis namen, hun gevoel van authenticiteit dubbel zo hoog was vergeleken met de dag daarna. Ook was duidelijk dat microdosers meer activiteiten doen (omdat ze minder uitstelgedrag vertonen en ze hun doelen actief nastreven) en hier ook meer bevrediging uit halen, vergeleken met dagen dat geen dosis genomen werd. Daarbij komt dat deze activiteiten de gebruikers duidelijk een krachtiger gevoel van authenticiteit geven.

Meer jezelf zijn met microdosing

Jezelf voelen is eigenlijk niet iets waar je heel vaak bij stil staat en toch is het onlosmakelijk verbonden met wie jij bent en wat je belangrijk vindt. Sneeuwt je ware zelf te vaak onder, dan kan dit negatieve effecten hebben op je mentale en fysieke gezondheid. Uit dit onderzoek blijkt dat microdosing mogelijk een goede manier is om jouw unieke, prachtige zelf weer terug te vinden, zodat je weer kunt leven volgens je eigen waarden en je kunt richten op wat jij belangrijk vindt.

Ben je nieuwsgierig naar microdosing en wat het voor je kan betekenen? Probeer het dan uit, want microdosing is een veilige en natuurlijke manier om je zoektocht te ondersteunen.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?