Iedereen die wel eens getript heeft, weet dat psychedelica bijzondere effecten kunnen hebben, maar kunnen we deze middelen ook beschouwen als medicijnen? Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van geestverruimende middelen bij mentale aandoeningen als depressie, angsten en PTSS. In deze blog verkennen we of je deze middelen ook echt als medicijn kunt zien.
Medicijnen om een aandoening te behandelen
Een aantal jaren geleden lag er nog een flink taboe op psychedelica, zoals paddo’s of cannabis, maar gelukkig wordt dit steeds minder. Wetenschappers en gebruikers erkennen dat geestverruimende middelen ook therapeutisch ingezet kunnen worden. Maar kunnen we ze ook een medicijn noemen? Om daar achter te komen, moeten we eerst uitzoeken wat het woord medicijn eigenlijk betekent.
Het woord medicijn staat voor een stof die een bepaalde eigenschap heeft. Het kan een ziekte of aandoening voorkomen, behandelen of genezen. Dat betekent dus ook dat een medicijn alleen gebruikt wordt als er sprake is van een probleem (een ziekte). Je neemt een dergelijk middel dus niet zomaar, zonder dat je het nodig hebt. Een medicijn kan zelfs ook gevaarlijk zijn als je het neemt zonder dat je een aandoening hebt.
De betekenis van de term psychedelica
Vervolgens kijken we naar psychedelica en hoe deze verschillen van medicijnen. Psychedelica zijn drugs die specifieke effecten hebben op de hersenen. De term bestaat uit woorden die uit het Grieks komen. Psykhe betekent geest en deloun staat voor onthullen. Psychedelica zijn dus middelen die je geest kunnen onthullen, die zichtbaar kunnen maken wat zich verborgen houdt.
Wat de laatste jaren ook steeds meer duidelijk wordt, is dat psychedelica je meer inzicht kunnen geven in je innerlijke wereld. Natuurvolkeren gebruiken deze middelen al heel lang vanwege deze reden. Ze zijn perfect geschikt om het ego af te breken en duidelijk te krijgen wie je echt bent, wat je werkelijk wilt en wat jij belangrijk vindt. Dat proces wordt de egodood genoemd en gebeurt voornamelijk bij zeer hoge doseringen.
Tijdens een trip komen ook hallucinaties voor, auditieve en visuele effecten, waarbij je zintuigen prikkels anders verwerken. Hierdoor zie, hoor en voel je dingen die er niet zijn. Ook dit draagt bij aan de unieke effecten van psychedelica, waardoor ze je inzicht in jezelf en de wereld om je heen kunnen vergroten. Maar kun je psychedelica daardoor ook beschouwen als medicijnen? Kunnen ze genezing bieden?
Zijn psychedelica een soort medicijnen?
Het punt is dat psychedelica voor veel mensen niet meer zijn dan een trip, waar ze veel plezier aan kunnen beleven. Hoewel dat natuurlijk belangrijk is, is dat niet hetzelfde als wat een medicijn biedt. Eigenlijk hebben psychedelica veel meer te bieden. Medicijnen zijn puur bedoeld om lichaam of geest te genezen en je terug te brengen naar een normale toestand. Ze gaan de negatieve symptomen van een ziekte tegen, zodat jij zoveel mogelijk een normaal leven kunt hebben.
Psychedelica doen in feite het tegenovergestelde, ze halen je uit je normale toestand. Ze veranderen de werking van je hersenen en je zintuigen, om door vastgeroeste patronen te breken. Zelfs als je geen klachten hebt, kun je enorm van een trip profiteren en ook genieten. Psychedelica zullen vrijwel altijd je leven verrijken en dat is iets dat medicijnen niet doen (hoewel het natuurlijk zeker aan de kwaliteit van leven zal bijdragen als medicijnen je klachten helpen verminderen).
In feite zeggen we dus dat medicijnen puur bedoeld zijn om klachten te bestrijden en verder geen meerwaarde voor het leven zelf hebben. Psychedelica kun je gewoon gebruiken als je gezond en tevreden bent, ze bieden plezier en meer inzicht in jezelf. Ze worden dus niet direct gebruikt om genezing te bieden. Maar toch kunnen psychedelica wel degelijk gebruikt worden op een vergelijkbare manier als medicijnen.
Wanneer kun je psychedelica inzetten als medicijn?
Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat psychedelica eveneens ingezet kunnen worden om bepaalde ziektes te behandelen. Het gaat dan om mentale aandoeningen, zoals depressie of verslaving.
Geestverruimende middelen bij verslaving
Bij verslavingsproblematiek kunnen psychedelica mogelijk helpen. Hun kracht ligt waarschijnlijk in het bevorderen van neuroplasticiteit. Dit is het vermogen van de hersenen om nieuwe verbindingen te vormen. Daarnaast zijn de effecten die men tijdens een trip ervaart, zoals een toegenomen gevoel van verbondenheid en diepe inzichten in vastgeroeste gedragspatronen ook van belang. Hierdoor kunnen mensen mogelijk hun houding tegenover verslavende middelen veranderen.
Psychedelica bij depressieve klachten
Ook bij een depressie kunnen psychedelica mogelijk veel betekenen. Aan een onderzoek van de Johns Hopkins University deden 27 mensen met een zware depressie mee. Zij werden behandeld met twee maal een dosis psilocybine en therapie. Na 12 maanden ervoeren zij nog altijd de antidepressieve effecten van deze doses. Helaas was dit maar een kleinschalig onderzoek en is er meer onderzoek nodig om meer duidelijkheid te krijgen over de effecten van psilocybine.
Het lijkt er op dat bij een depressie eveneens de positieve effecten van psychedelica veroorzaakt worden door het kunnen loslaten van vastgeroeste patronen, het dieper voelen van emoties en het onder ogen kunnen komen van problemen. Ook neuroplasticiteit lijkt een belangrijke rol te spelen. In Engeland werd een grootschaliger onderzoek uitgevoerd, waarbij verschillende patiënten met resistente depressie drie weken na de behandeling met psilocybine volledig genazen of in remissie waren. Geestverruimende middelen lijken dus daadwerkelijk eigenschappen te hebben die met medicijnen vergeleken kunnen worden.
De unieke effecten van psychedelica
Wat is nu de conclusie, zijn psychedelica te beschouwen als medicijnen of zijn ze toch iets anders? Geestverruimende middelen zijn uniek, het zijn in feite geen medicijnen, omdat ze veel meer doen dan alleen genezen. Ze kunnen je meenemen op een intensieve trip, die je puur voor je plezier kunt maken, maar die je ook op een weg kunnen zetten naar genezing. Dat is iets wat je met medicatie niet kunt doen.
Medicijnen hebben een enkel doel en dat is fysiek of mentaal genezen of klachten verminderen. Wat dat betreft kunnen psychedelica nog meer: ze verdiepen en verrijken je leven, ze geven je nieuwe levenslust en een diepgaand inzicht in jezelf en hoe je in het leven staat. Ze vormen daardoor duidelijk een heel eigen klasse van stoffen, met heel andere mogelijkheden dan die van medicijnen.