Heb je problemen met eten?
Eetstoornissen kunnen een zeer ingrijpende invloed hebben op je dagelijks leven. De eetstoornis helpt je in feite te overleven, het is een strategie die je hebt aangeleerd om om te gaan met moeilijke situaties. Het is echter geen gezonde strategie, maar eetstoornissen zijn helaas zeer moeilijk te behandelen. Er zijn verschillende eetstoornissen, de bekendste zijn anorexia en boulimia. Met microdosing kun je je mentale gezondheid proberen te ondersteunen. Microdosing met paddo’s of truffels bij een eetstoornis kan helpen angsten te verminderen en patronen te doorbreken.
Wat is een eetstoornis?
We moeten elke dag eten om energie op te doen en gezond te blijven. Het is mogelijk dat je periodes hebt waarin je teveel of te weinig eet. Soms is dat omdat je wilt afvallen, maar ook je mentale welzijn kan invloed hebben op je eetlust. Onder invloed van stress of angsten kun je je eetlust verliezen of juist meer gaan eten omdat dat je helpt je goed te voelen. Een eetstoornis is echter van een andere orde. Het is een psychisch probleem, waarbij eten je leven gaat bepalen. Dit heeft natuurlijk immense gevolgen voor je lichaam en geest.
Een eetstoornis ontstaat als strategie om je je veilig te doen voelen. Het kan helpen geestelijke pijn te vermijden. Er zijn verschillende vormen, waarbij je te weinig eet of juist een grote hoeveelheid in een keer eet. Veel mensen noemen het een welvaartsziekte. Hoewel het zo kan zijn dat het voornamelijk in westerse landen voorkomt, is het eigenlijk een uitingsvorm van psychische pijn.
Soorten eetstoornissen
- Anorexia nervosa: extreme angst om aan te komen of dik te worden. Je eet te weinig en krijgt daardoor een te laag lichaamsgewicht.
- Boulimia nervosa: eerst is er een onstuitbare dwang om veel te eten, daarna volgt braken, overmatig sporten of laxeren.
- Eetbuistoornis (binge eating disorder): je eet veel te snel en teveel, zoveel dat je je onaangenaam vol voelt. Je gaat eten terwijl je niet eens trek hebt, ook producten die je niet lekker vindt. Je eet altijd alleen uit schaamte.
- ARFID (Avoidant restrictive food intake disorder): Iemand met ARFID heeft overgevoelige zintuigen, waardoor bepaalde geuren, smaken of de textuur van voedsel weerzinwekkend is. Je wilt daardoor maar heel weinig verschillende soorten voedsel eten.
Hoewel het erop lijkt dat een eetstoornis alleen leidt tot ongezond eten, heeft de stoornis veel invloed op het dagelijks leven. Iemand die hier last van heeft, denkt voortdurend aan eten, is bezig met zijn of haar gewicht. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de concentratie. De schaamte die gepaard gaat met stiekem eten of braken heeft invloed op relaties. Er worden smoesjes verzonnen, je wilt niet meer samen met anderen eten of hebt er de energie niet voor om dingen samen te doen. Eetstoornissen gaan vaak samen met eenzaamheid en depressiviteit.
Ook lichamelijk heeft het natuurlijk veel invloed. Een eetstoornis kan leiden tot spijsverteringsklachten, hartklachten en menstruatiestoornissen. Overgewicht, veroorzaakt door een eetstoornis, kan de oorzaak zijn van diabetes.
Hoe kan microdosing helpen bij een eetstoornis?
Een eetstoornis kan iemand een gevoel van controle geven. Net als andere verslavingen is het een manier om een goed gevoel te krijgen, om angsten tegen te gaan. Achter de eetstoornis zitten gedachtepatronen die de overlevingsstrategie in stand houden. Microdosing kan helpen om een transformatie in gang te zetten.
Truffels en paddo’s bevatten de geestverruimende stof psilocybine. Wanneer je microdoseert neem je echter maar een zeer kleine dosis, waardoor je niets merkt van geestverruimende effecten. Microdosing met truffels heeft een subtiele invloed op het denken en de emoties. Het kan helpen de inflexibiliteit te verzachten en rigide gedachte patronen te doorbreken. Resultaten uit recent onderzoek wijzen hier ook op.
In 2018 werd er onderzoek gedaan bij de University of Toronto. Deelnemers aan het onderzoek waren mensen die nu of eerder in hun leven aan microdosing deden. Alle proefpersonen scoorden hoger op gebieden als creativiteit en ruimdenkendheid. Daarbij kwam dat ze lager scoorden op disfunctioneel gedrag en negatieve emoties, vergeleken met mensen die niet aan microdosing deden.
Een ander belangrijk gegeven dat naar voren komt uit onderzoek, is dat psilocybine verbindingen kan leggen tussen verschillende regionen in de hersenen. Het blijkt dat het Default Mode Network (DMN), een netwerk in de hersenen dat actief wordt als je over jezelf nadenkt en wanneer je reflecteert, bij mensen die depressief zijn of OCD hebben, overactief is. Wanneer het DMN zo actief is, kan dit leiden tot meer stress en depressieve gevoelens. Psilocybine kan een positieve invloed hebben op het DMN en kan de activiteit ervan verlagen. Uit een kleinschalig onderzoek blijkt dat dit klachten van OCD kan helpen verminderen. Ook als je een eetstoornis hebt, zou je hier dus baat bij kunnen hebben.
Microdosing
Eetstoornissen zijn een van de meest moeilijk te behandelen geestelijke aandoeningen. Het is altijd aan te raden om professionele hulp te zoeken als je hier last van hebt. Met microdosing kun je aan jezelf werken en ook bij eetstoornissen kan het helpen. Het kan het inzicht in jezelf vergroten en je het zetje geven dat je nodig hebt om obsessief gedrag los te laten. Microdosing kan helpen je in het nu te verankeren en het contact met jezelf te herstellen. De weg kan lang zijn en veel geduld vragen, maar hopelijk heb je steun aan microdosing en kun je deze weg met meer vertrouwen gaan.