Wanneer het gaat om microdoseren, is psilocybine erg populair, maar hoe zit het met cannabis? Cannabis kan eveneens gebruikt worden voor microdosing, het bevat een groot aantal cannabinoïden die een positief effect op de gezondheid kunnen hebben. In deze blog gaan we in op de verschillen en overeenkomsten tussen microdoseren met cannabis en psilocybine.
Wat is microdoseren?
Microdoseren is de laatste jaren steeds bekender geworden. Meestal wordt er gekozen voor psilocybine paddo’s of truffels, maar het kan ook heel goed met andere substanties, zoals cannabis. Wanneer je microdoseert neem je geen volledige dosis, maar een heel lage dosis. Hierdoor profiteer je wel van de voordelen van het middel, maar zul je geen last hebben van de geestverruimende effecten.
Wanneer je met psychedelica aan de slag gaat is het een feit dat geen enkel middel voor iedereen werkt. Maar het is wel goed om je te realiseren, dat microdoseren niet dezelfde effecten heeft als volledige doseringen. Heb je met paddo’s of cannabis een vervelende ervaring gehad? Dan is er niet direct een reden tot zorg. De dosering maakt in dit geval het grote verschil. Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat minder hierbij in feite meer is.
Microdoseren is een geweldige manier om aan jezelf te werken, en je kunt hiervoor verschillende psychedelica gebruiken, dus ook cannabis. Ben je al bekend met het microdoseren van psilocybine, dan is het goed om te weten dat er overeenkomsten zijn, maar ook verschillen als je nu cannabis wilt gaan gebruiken.

De overeenkomsten tussen microdosing met cannabis en psilocybine
Kies je eigen unieke dosering
Welk middel je ook gebruikt om te microdoseren, het kost even tijd om de juiste dosering, de zogenaamde sweet spot, te vinden. Elk lichaam is uniek en verschilt van dat van anderen. Zeker wanneer je cannabis gebruikt om te microdoseren, speelt het endocannabinoïde systeem (ECS) een rol. Dit systeem is van belang voor het reguleren van processen, en cannabis (cannabinoïden zoals THC en CBD) hebben daar invloed op.
Wanneer je psilocybine gebruikt, is het deze stof die een interactie aangaat met ons lichaam. Hierbij draait het om de beschikbaarheid van serotonine en de receptoren. Dat is bij iedereen verschillend, afhankelijk van onze gezondheid en het gebruik van andere medicatie. Waar je ook mee microdoseert, alleen jij kunt vaststellen welke dosis voor jou het meest effectief is.
Vorm zelf een relatie met het middel
Via sociale media kun je ontzettend veel informatie en persoonlijke verhalen vinden over het middel dat je gebruikt. Zo zul je vast wonderbaarlijke verhalen hebben gehoord over hoe iemand van zijn depressie af kwam met psilocybine of beter in zijn vel kwam te zitten met cannabis.
In principe kunnen deze verhalen best waar zijn. Toch is het verstandig om je te realiseren dat dit geen gegevens uit wetenschappelijk onderzoek zijn. Het is niet zo eenvoudig als zeggen, ik nam middel X en kreeg daarna resultaat Y. En zoals gezegd kan psilocybine of cannabis op jouw systeem een heel ander effect hebben. Zorg dus dat je met een open geest je microdosing proces in gaat en zelf je mening vormt over het middel dat je gaat gebruiken.
Microdoseren met cannabis vs psilocybine: de verschillen
Verschil in complexiteit van werkzame stoffen
Psilocybine is chemisch gezien eenvoudig van samenstelling. Wetenschappers hebben al veel onderzoek gedaan naar de effecten en we weten redelijk goed hoe het werkt in de hersenen. Ook de dosis voor microdosing kan redelijk eenvoudig worden geschat en je kunt volgens een voorspelbaar schema de doseringen nemen.
Cannabis daarentegen is een veel complexere substantie. Ten eerste zijn er de verschillende cannabinoïden, die in verschillende verhoudingen voorkomen in verschillende strains. Elke cannabinoïde heeft zijn eigen unieke effecten, waar elk lichaam op zijn eigen manier op kan reageren. Maar er zijn niet alleen cannabinoïden om rekening mee te houden, er zijn ook nog terpenen (de stoffen die de opvallende geur van cannabis veroorzaken) en flavonoïden. Om je sweet spot te kunnen ontdekken en de ideale dosering vast te stellen, heb je vanwege deze complexiteit gewoon meer tijd nodig dan wanneer je psilocybine gebruikt.
Cannabis gebruiken kan een uitdaging zijn
Ook op het gebied van doseren, zijn er verschillen tussen cannabis en psilocybine. Wanneer je met paddo’s of truffels microdoseert, is het vrij eenvoudig om je dosis af te wegen en deze in te nemen. Er zijn zelfs kant-en-klare verpakkingen te koop, waarmee je direct aan de slag kan. Dan hoef je zelf niet eens meer je dosis af te wegen.
Om je ideale dosis cannabis in te nemen is echter heel wat meer inspanning nodig. Je werkt met cannabis toppen, waarbij het niet eenvoudig is te bepalen welke cannabinoïden en terpenen er in zitten en in welke hoeveelheden. Koop je een voorverpakt product (bijvoorbeeld edibles of tincturen) en staan er doseringen op voor een portie, dan is dit geen microdosing portie en zul je alsnog de hoeveelheden moeten omrekenen (voor zover dat mogelijk is).
Daarnaast is er ook een groot verschil in hoe je cannabis gebruikt. Cannabis kun je roken, vapen, een edible eten of als tinctuur gebruiken. Elk van deze manieren levert op een andere manier de werkzame stoffen in je lichaam af. En dat heeft ook weer effect op hoe je lichaam zal reageren.
Het vaststellen van je ideale dosering wordt dus vaak gegeneraliseerd. Je neemt een trek van je joint of een druppel van een tinctuur. Gebruik je edibles, dan zou een portie niet meer dan 1 tot 5 mg van een bepaalde cannabinoïde moeten bevatten. Je bent op zoek naar een therapeutische dosis en wilt niet high worden. Dit wordt een minimale effectieve dosis genoemd.
Is cannabis geschikt voor microdoseren?
Als je deze informatie nu gelezen hebt, denk je misschien dat het veel te veel moeite kost om met cannabis te microdoseren. Het is inderdaad wat complexer. Maar net als met andere middelen die geschikt zijn voor microdosing, is het een zaak van geduldig en langzaam te werk gaan. Maar dan kun je wel veel baat hebben van je microdosing proces met cannabis.
Neem de tijd om je sweet spot te vinden. Ook al zijn zowel cannabis als psilocybine twee zeer veilige stoffen, ze zijn ook allebei heel krachtig. Teveel nemen kan onverwachte en soms vervelende resultaten opleveren. Houd je het toch liever bij de makkelijk te doseren paddo’s of truffels, kijk dan in onze shop bij het aanbod microdosing truffels.
A systematic study of microdosing psychedelics. PLOS ONE, 14(2), e0211023. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0211023
Deze studie onderzocht de effecten van microdoseren met psychedelica, waaronder psilocybine. De resultaten suggereren dat deelnemers verbeteringen rapporteerden in stemming, aandacht en creativiteit, maar de auteurs wijzen ook op het gebrek aan gecontroleerde studies en mogelijke placebo-effecten.
Disclaimer
De informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies van een arts of andere gekwalificeerde zorgverlener. Microdoseren met psilocybine of cannabis brengt mogelijke risico’s met zich mee en is niet voor iedereen geschikt. Raadpleeg altijd een arts of specialist voordat je begint met microdosing, vooral als je medicijnen gebruikt, een medische aandoening hebt of psychische klachten ervaart. De beschreven ervaringen en effecten zijn persoonlijk en wetenschappelijk bewijs hiervoor is nog beperkt. Daarnaast wijzen wij erop dat het gebruik van psilocybine en cannabis onderhevig kan zijn aan wet- en regelgeving en in sommige landen of regio’s verboden is. Controleer altijd de geldende wetgeving in jouw omgeving.