Hoe kan microdosing helpen met sociale angst?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
microdosing with social fear

Sociale angst kan leiden tot depressie?

Iedereen voelt zich wel eens niet zo op zijn gemak in een grote groep mensen. Maar wanneer je sociale angst hebt, voel je dit vrijwel altijd als je in een sociale setting bent. Je durft anderen niet aan te spreken, voelt je onzeker en zou het liefst weer in je eentje in je kamer zitten. Sociale angst kan een rem op je leven zetten en doet je je buiten de groep voelen. Kun je met microdosing klachten van sociale angst verminderen? We kijken in deze blog wat de onderzoeken zeggen en of microdosing zin heeft bij sociale angst.

Hoe werkt microdosing?

Microdosing is de laatste jaren sterk gegroeid in populariteit. Het wordt toegepast voor zowel psychische als lichamelijke klachten. Microdosing doe je met psychedelische middelen, zoals psilocybine, cannabis of mescaline. In plaats van een normale dosis (waardoor je zou gaan trippen), neem je een heel kleine dosis. Meestal is deze 10% van een normale dosis. Je zou kunnen denken dat dit dan ook geen effect zal hebben, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Doordat je een microdosis neemt, kan de psilocybine wel invloed op je hebben, maar je hebt geen last van geestverruimende effecten. In hogere doseringen kan psilocybine de volgende uitwerking hebben:

 • Verscherpte zintuigen
 • Heftiger emoties
 • Diepe inzichten
 • Spirituele ervaringen
 • Verlies van besef van tijd
 • Gevoel van verbondenheid

Bij een “bad trip” zijn er ook negatieve effecten mogelijk, zoals paranoia, angsten en andere vervelende emoties. Ook kun je het gevoel krijgen dat je de controle over jezelf verliest. Wanneer je microdoseert zijn dit soort effecten niet aanwezig. Je kunt in feite profiteren van de voordelen van psilocybine, zonder dat je gaat hallucineren of een bad trip krijgt.

Ook in lagere doseringen zal psilocybine effect op je hebben. De stof komt in werking overeen met de neurotransmitter serotonine. Serotonine is een chemische boodschapper, die een rol speelt in het reguleren van de stemming. Het blijkt uit onderzoek dat lage niveaus van deze neurotransmitter de oorzaak kunnen zijn van het ontstaan van angsten en depressie. Wanneer je dus microdoseert met psilocybine, kun je mogelijk de niveaus van serotonine in het lichaam helpen herstellen.

De mogelijkheden van microdosing bij sociale angst

Er is helaas nog niet zoveel onderzoek gedaan naar de effecten van microdosing op angst. Echter zijn er wel veel mensen die microdosing gebruiken. Er zijn al behoorlijk wat surveys gehouden op internet. Hieruit blijkt dat mensen de volgende positieve effecten van microdosing merken:

 • Boost in creativiteit
 • Toename van energie
 • Verbeterde stemming
 • Verbetering in concentratie
 • Pijnstillende werking

Ook voor sociale angst wordt microdosing toegepast. Hieronder lees je meer over onderzoeken die gedaan zijn naar de mogelijkheden van microdosing voor de geestelijke gezondheid. De resultaten zijn hoopgevend.

Wetenschappelijk onderzoek naar microdosing

In 2019 bestudeerden onderzoekers de gegevens uit een online vragenlijst, die 410 mensen uit verschillende landen hadden ingevuld. Ze waren allemaal gediagnosticeerd met een geestelijke of lichamelijke aandoening. Daarnaast hadden deze mensen wel ervaring met psychedelica (meestal paddo’s). Degenen die last hadden van angsten vonden microdoseren niet zo effectief als het nemen van een volledige dosis. Maar het had wel meer effect dan reguliere medicatie. Dat is toch wel opvallend.

Dat psilocybine een positieve invloed kan hebben op ons mentale welzijn blijkt ook uit het volgende onderzoek uit 2021. In dit onderzoek kregen 200 deelnemers een enkele dosis synthetische psilocybine, samen met psychologische ondersteuning. Dit bleek een positieve impact te hebben op therapieresistente depressie.

In 2016 werd een onderzoek gedaan op 20 gezonde mensen. Ze kregen een microdosis psilocybine of een placebo en vervolgens werd er een fMRI scan gemaakt. Hieruit bleek dat psilocybine de manier waarop de amygdala (het emotie-centrum van de hersenen) communiceert met andere delen in de hersenen verandert. Dit kan ervoor zorgen dat negatieve emoties beter worden gereguleerd, denkt Katrin Peller van de Universiteit van Zurich. Het onderzoek werd gedaan om inzicht te krijgen in angstgevoelens, vooral op sociaal gebied, waarbij mensen zich sociaal uitgesloten voelen. Na de microdosis psilocybine voelden de deelnemers zich daadwerkelijk opgewekter, minder angstig en er was een verandering in hoe ze zichzelf waarnamen.

Zelf microdosing voor sociale angst proberen?

Er is wel nog meer onderzoek nodig naar de voordelen van psilocybine bij angst in het algemeen en sociale angst in het bijzonder. Wel zijn er dus inmiddels veel persoonlijke verhalen te vinden over wat microdosing bij verlegenheid en angst kan betekenen. Zo kwam Jaclyn Downs uit Pennsylvania toevallig in contact met microdosing psilocybine. Nadat ze van vrienden een thee met paddo’s kreeg en daar een enkel slokje van nam, voelde ze zich de hele avond vredig, in het nu en goed gegrond.

Ze besefte dat ze een microdosis had genomen en begon daarmee te experimenteren. Ze deed het eerst alleen in moeilijke situaties, zoals feestjes of bijeenkomsten. Daarna maakte ze er een routine van, ze nam elke drie dagen een microdosis. Het helpt om haar angst te kalmeren en ze kan veel makkelijker met andere mensen in gesprek gaan. Ze voelt zich relaxed en kan negatieve situaties beter verwerken, zo zegt ze.

Wil jij ook microdosing proberen omdat je last hebt van sociale angst? Het lijkt erop dat microdosing een positief effect kan hebben op je stemming, angst kan reduceren en je je meer verbonden doet voelen met anderen. Microdosing is geen zeldzaamheid meer. Het is niet precies bekend hoeveel mensen het toepassen. Op Reddit is een discussiegroep over microdosing. In 2018 deden daar 27000 mensen aan mee. Nu, in 2022 zijn er al 183000. Je kunt je dus aansluiten bij een grote groep enthousiaste microdosers. Kies echter wel een betrouwbare en biologische microdosing truffels, zoals die van Microdosing XP.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?