Alles wat je wilde weten over de nadelige bijwerkingen van ADHD Medicatie

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
Antibiotics and medication

Wist je dat 75% van de mensen die ADHD medicatie gebruikt, bijwerkingen ervaart? Er zijn zo’n 100.000 volwassenen die met regelmaat dit soort medicatie neemt, wat betekent dat er 75000 Nederlanders zijn die last hebben van vervelende klachten.

Het is de bedoeling dat je je beter voelt door deze medicijnen. Door de bijwerkingen kan het zijn dat je er liever mee stopt, wat natuurlijk eigenlijk jammer is. In deze blog kun je lezen welke bijwerkingen regelmatig voorkomen en wat microdosing bij ADHD zou kunnen betekenen.

Wegen De Voordelen Van ADHD-Medicatie Op Tegen De Nadelen?

Bij ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) heb je last van aandachtstekort, kun je zeer beweeglijk zijn, actief en impulsief. De aandoening komt het meeste voor bij kinderen, maar komt ook voor bij volwassenen. Als er medicatie wordt voorgeschreven, dan is dat vaak methylfenidaat.

Dit middel kan helpen met het verbeteren van de aandacht en concentratie en heeft een positieve invloed op de stemming. Vreemd genoeg wordt er bij de informatie over het medicijn gemeld, dat men niet precies weet waarom dit middel bij ADHD zou helpen.

Op zich zijn gebruikers van methylfenidaat tevreden over het middel. Uit onderzoek blijkt dat driekwart beter in staat is zich te concentreren en meer rust in hun hoofd heeft. Ze kunnen hierdoor beter presteren op het werk of studie. Bijwerkingen komen echter ook voor en als mensen stoppen, blijkt dat in 60% van de gevallen vanwege deze bijwerkingen te zijn.

Dit Zijn De Bijwerkingen Van ADHD Medicatie

Veel mensen met ADHD slikken medicatie en vanwege de klachten doen ze dat langdurig. Het is dus zeker goed om in de gaten te houden welke bijwerkingen er voorkomen bij deze middelen. Bijwerkingencentrum Lareb en patiëntenvereniging Impuls & Woortblind hielden daarom een enquête onder 848 mensen van 16 jaar en ouder, die ADHD medicatie gebruiken.

80% van de ondervraagden slikte methylfenidaat. Bekende merken zijn Ritalin en Concerta. De meest genoemde bijwerkingen waren:

 • Hartkloppingen
 • Verminderde eetlust
 • Gevoel van zenuwachtigheid
 • Apathie

Minder vaak genoemde bijwerkingen waren:

 • Depressiviteit
 • Verhoogde bloeddruk
 • Misselijkheid
 • Slaapstoornissen

In de bijsluiter van ADHD medicatie staat altijd een overzicht van bijwerkingen en de hierboven genoemde verschijnselen staan daar ook in genoemd. Hoewel deze bijwerkingen al vervelend genoeg zijn, zijn er ook bijwerkingen die ernstige gevolgen voor je gezondheid kunnen hebben.

Deze bijwerkingen komen zeer zelden voor (bij minder dan 1 op de 100 mensen):

 • Een verhoogd risico op hartritmestoornissen, waarbij je last kunt krijgen van plotselinge duizelingen of korte tijd buiten bewustzijn kunt raken.
 • Hoge bloeddruk (soms blijvend)
 • Neerslachtigheid, prikkelbaarheid
 • Verwarring
 • Verergering van tics
 • Kortademigheid
 • Depressie
 • Verhoogde kans op beroerte
 • Bij overgevoeligheid voor het medicijn: huiduitslag, jeuk, gewrichtspijn, galbulten. Zeer zeldzaam: reactie met koorts, het opzwellen van tong, lippen of keel of een ernstige huidafwijking.

Advies In Het Geval Van Bijwerkingen

Het is niet te voorspellen of je last krijgt van bijwerkingen. Ze kunnen bij elk medicijn voorkomen. Vaak heb je een bepaalde gevoeligheid voor een ingrediënt in het middel. In sommige gevallen veroorzaken bijwerkingen zoveel overlast dat het beter is om in te grijpen. Het is dus aan te raden om in de gaten te houden hoe je je voelt. Als je gezondheid (mentaal of fysiek) teveel te lijden heeft, ga dan met je klachten naar de dokter.

De arts kan je adviseren over de mogelijkheden. Er zijn vaak alternatieven te vinden, bijvoorbeeld de dosering aanpassen, het middel op een ander tijdstip nemen of een andere toedieningswijze gebruiken. Het is ook mogelijk dat je een ander medicijn voorgeschreven krijgt.

Microdosing bij ADHD

Maar je zou eveneens microdosing bij ADHD kunnen overwegen. Microdoseren houdt in dat je een zeer kleine dosis neemt (slechts een tiende van een normale dosis) van een psychedelisch middel. Denk hierbij aan magic truffles of paddo’s. Bij een normale dosis veroorzaken ze een trip, maar daar heb je bij het microdoseren geen last van.

Microdoseren kan op subtiel niveau in de hersenen voor een verandering zorgen. Het brengt je lichaam en geest in balans en kan daardoor positieve effecten hebben op de klachten van ADHD. Zo zou het de concentratie kunnen verbeteren, het bevordert creatief denken, heeft een positieve invloed op de slaap en op de stemming.

Een van de grote voordelen van microdosing is, dat het nauwelijks bijwerkingen kent. Wanneer mensen met ADHD medicatie gebruiken, voelen ze zich vaak moe, duf en niet zichzelf. Bij microdosing voel je je juist lekker in je vel en kun je weer van je eigen persoonlijkheid genieten. Truffels en paddo’s zijn natuurlijke middelen die samenwerken met je lichaam in plaats van bepaalde kenmerken te onderdrukken.

Wil je microdosing proberen, dan kun je in onze shop de handige, kant en klaar verpakking van Microdosing XP Truffels aanschaffen. Gebruik je medicatie, overleg dan eerst met je arts of microdosing in jouw situatie een goed idee is.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?