Wat zijn noötropics en waar kun je ze voor gebruiken?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Het leven is tegenwoordig zeer veeleisend en veel mensen voelen een enorme druk om te presteren. Dit zorgt ervoor dat we last hebben van chronische stress, slaapproblemen of angsten. Noötropics zijn populaire supplementen die een steuntje in de rug kunnen bieden. Mogelijk kunnen ze het geheugen en de concentratie verbeteren, waardoor je wat beter kunt omgaan met die altijd aanwezige druk. Lees hieronder verder als je meer wilt weten over wat noötropics zijn en waar je ze voor kunt gebruiken.

Wat zijn noötropics?

Noötropics zijn nog niet bij iedereen bekend, vandaar dat we eerst eens ingaan op wat deze supplementen eigenlijk zijn. Een noötropic is een stof (of een combinatie van stoffen), die een positief effect kunnen hebben op de functie van de hersenen, de concentratie, het geheugen, energieniveaus en dergelijke.  De term noötropic komt uit het Grieks: Noös betekent geest en tropein betekent verbuigen.

Het zijn dus stoffen die invloed hebben op de geest. Maar het is goed om te beseffen dat dit geen psychoactieve stoffen zijn die een high kunnen veroorzaken. Het gaat enkel om het verbeteren van je mentale en fysieke prestaties. Een voorbeelden van noötropics is bijvoorbeeld cafeïne, dat je concentratie en je energie een boost geeft. Maar vaak worden in noötropics meerdere stoffen bij elkaar gevoegd om de werking te versterken. Dit kunnen natuurlijke of door de mens gemaakte stoffen zijn.

Noötropics zijn populair geworden door de hardwerkende ondernemers in Silicon Valley. Dat is een plek waar de werkdruk enorm hoog is en mensen lange dagen maken. Ook in Nederland worden deze stoffen steeds bekender. Ze staan ook wel bekend als smart drugs, maar zijn dus echt wel wat anders dan psychoactieve middelen.

Waar kun je noötropics voor gebruiken?

Iedereen die merkt dat hij of zij wel behoefte heeft aan een extra steuntje in de rug, zou noötropics kunnen gebruiken. Veel mensen worstelen met een gevoel van uitputting, met stress, angst of een gebrek aan motivatie. Je zou noötropics kunnen gebruiken bij:

 • Een gebrek aan energie
 • Geheugenproblemen
 • Brainfog
 • Stemmingsklachten
 • Stress
 • Angst
 • Concentratieproblemen

Dus of je nu student bent, met tentamens die voor de deur staan, of een vaste baan hebt waar je lange uren voor moet draaien, noötropics kunnen je die boost geven die je nodig hebt. Er zijn nog niet veel onderzoeken naar de werking van deze smart drugs gedaan. Maar ze worden vaak gebruikt om de concentratie te bevorderen en het geheugen te ondersteunen. Verder kunnen ze een positieve impact hebben op je stemming en je energielevels.

Welke stoffen zitten er in noötropics?

Wanneer je noötropics aanschaft, kun je kiezen voor een enkele stof of voor een supplement dat meerdere stoffen bevat. Het is goed om na te gaan wat de unieke eigenschappen van elk bestanddeel zijn. Vaak worden stoffen gecombineerd die elkaar aanvullen of versterken.

Enkele bekende noötropics zijn:

 • Ashwagandha: kan ingezet worden bij stress, voor het geheugen en concentratievermogen.
 • L-theanine: Wordt verkregen uit thee, heeft ontspannende effecten en ondersteunt de werking van de hersenen. L-theanine in combinatie met cafeïne zorgt voor een nog scherpere concentratie.
 • Rhodiola: Heeft adaptogene eigenschappen die de weerstand tegen stress kunnen verhogen. Verder kan het helpen bij een gebrek aan energie en een sombere stemming.
 • Cafeïne: Deze stof staat bekend om zijn stimulerende werking, het geeft meer energie. Ook heeft het een positief effect op de stemming.
 • Acetyl L-carnitine: Is een antioxidant die kan helpen de hersenen te beschermen tegen oxidatie.
 • Ginseng: Bevordert een goede werking van het geheugen en de concentratie.

Andere stoffen die vaak in smart drugs voorkomen, zijn o.a. magnesium, geneeskrachtige paddenstoelen als Lion’s Mane, vitamine B, Bacopa Monnieri en Gingko Biloba. Medicinale paddenstoelen zijn dus eveneens noötropics, die je mentale en fysieke gezondheid kunnen ondersteunen.

Er zijn natuurlijke smart drugs, zoals bovengenoemde stoffen. Maar er zijn ook  synthetische noötropics. Dit zijn in feite medicinale middelen, die eigenschappen hebben die lijken op die van natuurlijke smart drugs. Deze kunnen alleen door een arts worden voorgeschreven.

 

Profiteren van de voordelen van smart drugs

Ben jij benieuwd wat noötropics voor jou zouden kunnen betekenen? Als je overweegt een dergelijk supplement te gaan gebruiken, is het goed om eerst eens na te gaan, wat voor klachten je hebt en welke middelen daarbij zouden kunnen helpen. Er zijn combinaties van smart drugs op de markt, die bijvoorbeeld de cognitie een boost geven of middelen die je energieniveaus kunnen helpen herstellen.

Kijk ook eens bij ons aanbod van medicinale paddenstoelen. Veel van deze supplementen zijn noötropics, omdat ze effect hebben op de werking van de hersenen. Lion’s Mane (Pruikzwam) kan een positief effect hebben op het geheugen en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Reishi (extract of capsules) kan helpen de weerstand te ondersteunen en kan helpen bij vermoeidheid en een gebrek aan energie. Chaga (extract of capsules) is een krachtige medicinale paddenstoel die stressverlagend kan werken en eveneens het immuunsysteem kan ondersteunen.

Veel van deze paddenstoelen kun je ook samen nemen, omdat ze elkaars werking kunnen stimuleren. Maak gebruik van wat de natuur te bieden heeft en probeer nu ook noötropics om je gezondheid te ondersteunen.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?