Ondersteun je weerstand met Turkey Tail of het Elfenbankje

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Turkey Tail of het Elfenbankje wat is het ?

Paddenstoelen zijn het medicijnkastje van Moeder Aarde. Ze zijn rijk aan krachtig werkende stoffen, die kunnen helpen bij allerhande aandoeningen. Nu zul je vast denken dat deze paddenstoelen in verre landen in exotische wouden voorkomen en niet in de bossen van ons eigen kikkerlandje. Maar niets is minder waar. Deze onopvallende zwam die op rottend hout groeit, kun je gewoon tegenkomen tijdens een boswandeling vlakbij huis.

In deze blog kun je alles lezen over het Elfenbankje (Turkey Tail) en waar deze voor gebruikt kan worden.

Een bekende verschijning: het Elfenbankje

In Nederland is het Elfenbankje een van de meest voorkomende zwammen. Hij groeit graag op rottend hout en bijna iedereen heeft er wel eens een gezien. De zwam groeit haaks op de boomstam (liefst op loofbomen), waardoor hij een heel geschikt bankje vormt voor elfjes om op te zitten. Als je goed kijkt, kun je zien dat de Turkey Tail eigenlijk heel mooi is. Hij komt voor in allerlei kleuren, van wit, grijs of beige tot oranje of zwart. Hij vormt kleurige banden en strepen, waar ook zijn Latijnse naam, Versicolor, naar verwijst.

Turkey Tail kan gegeten worden, maar erg lekker is hij niet. Als je de paddenstoel wel vers wilt gebruiken, kun je er thee van zetten of hem drogen. Het beste kun je dan een jong exemplaar nemen, die zijn nog het beste te verwerken.

Geschiedenis van Turkey Tail

Ook in het verre Oosten komt de Turkey Tail voor en daar wordt hij al duizenden jaren gebruikt. Zijn geneeskrachtige werking heeft geleid tot legendes, waarin verhaalt wordt van mensen die onsterfelijk werden door Turkey Tail te nemen. Op dit moment wordt er veel onderzoek verricht naar de werking van deze paddenstoel. De meeste geneeskrachtige stoffen zitten in het vruchtlichaam (het gedeelte van de zwam dat je op de boom ziet groeien).

Dit zijn o.a. polysachariden, antioxidanten, bèta-glucanen, coriolan en ergosterol derivaten. Deze stoffen kunnen een positief effect hebben op de weerstand, kunnen helpen bij kanker en vermoeidheid en hebben een immuno-modulerende werking (brengt het immuunsysteem in balans). Daarom wordt Turkey Tail van oudsher, en nu nog steeds, ingezet bij oververmoeidheid en uitputting, auto-immuunziekte, virusinfecties, ziekte van Lyme, kanker en HIV.

Onderzoek naar de werking van Turkey Tail

Zoals gezegd staat het Elfenbankje in de belangstelling. De wetenschap wil graag meer duidelijkheid over de geneeskrachtige werking van deze zwam. Hieronder kun je meer lezen over wat er inmiddels bekend is.

Turkey Tail bij kanker

Er zijn veel paddenstoelen die eigenschappen hebben die bij immuunproblemen kunnen helpen. Bij onderstaand onderzoek werden 6 paddenstoelen uitgekozen die niet giftig zijn en nader onderzocht op hun werking tegen kanker. Een daarvan was Turkey Tail. De patiënten in deze clinical trial hadden maag-, slokdarm, coloreactale- en borstkanker. Uit deze onderzoeken blijkt dat het immuunsysteem een rol speelt bij het voorkomen van borstkanker. De eigenschappen van Turkey Tail kunnen een positief effect hebben op het klinische verloop van borstkanker.

Medicatie op basis van Turkey Tail

Er is nu zelfs medicatie ontwikkeld op basis van de polysachariden uit Turkey Tail. Een Japans bedrijf heeft dit speciaal ontwikkeld om in te zetten tijdens behandelingen tegen kanker. Het middel PSK kan gebruikt worden bij verschillende soorten kanker. Uit dierproeven en in vitro testen kwam naar voren dat het een krachtige antitumor werking heeft. Het kan voorkomen dat kanker uitzaait (remt metastase) en stimuleert het lichaam om meer killercellen aan te maken. Deze zijn van essentieel belang voor de weerstand.

Uit verschillende studies blijkt dat bij mensen die Turkey Tail gebruiken, binnen 2 maanden hun killercellen verdubbeld zijn. PSK kan ook nuttig zijn als je bestraald wordt of chemotherapie krijgt, om de overlast van bijwerkingen te verminderen. De conclusie van de onderzoeken was dat PSK de levensduur van kankerpatiënten kan verlengen. Dit geldt voor patiënten met verschillende soorten kanker.

De voordelen van Turkey Tail bij auto-immuunziekten

Ook bij auto-immuunziekte kan Turkey Tail mogelijk helpen, zoals bij MS, Guillain Barré, sclerodermie, de ziekte van Crohn of coeliakie. Bij dergelijke ziekten werkt het immuunsysteem niet goed. Normaal gesproken zorgt je weerstand ervoor dat ongewenste indringers als virussen en bacteriën geen kans krijgen om je ziek te maken. Bij een auto-immuunziekte keert het immuunsysteem zich tegen jezelf en vallen eigen afweercellen de normale lichaamscellen aan. Dit leidt tot schade aan weefsels en organen. De klachten verschillen per aandoening en per persoon.

Uit een onderzoek uit 2008 blijkt dat Turkey Tail invloed kan uitoefenen op de weerstand. T-cellen (helpercellen) spelen een belangrijke rol bij auto-immuunziekten. Zij veroorzaken problemen in het lichaam omdat ze ongecontroleerd hun gang kunnen gaan. Ze veroorzaken ontstekingen en zorgen ervoor dat organen niet goed functioneren. Andere cellen zijn verantwoordelijk voor de aansturing van T cellen.

Wanneer je Turkey Tail neemt, zet deze het lichaam aan om het immuunsysteem opnieuw op te starten. Door deze reboot zullen de T cellen minder actief zijn, en hun ongecontroleerde reacties zullen afnemen. Mogelijk verminderen de klachten van de auto-immuunziekte en kunnen deze zelfs verdwijnen.

Bij Vermoeidheid

Ben je vaak moe, dan kan Turkey Tail eveneens een goede oplossing zijn. Hij kan je helpen meer energie te krijgen. Mensen met chronische vermoeidheid, HIV, hepatitis of fibromyalgie zouden deze paddenstoel kunnen gebruiken. Bij vermoeidheid speelt ook vaak een verminderde weerstand een rol. Sluimerende infecties, zoals Candida Albicans, de ziekte van Lyme of Streptococcus kosten vaak veel energie. Turkey Tail geeft je weerstand een boost bij en heeft bovendien een antimicrobiële, antivirale en antischimmel werking.

Turkey Tail gebruiken

Wil jij Turkey Tail gebruiken bij ziekte, vermoeidheid of problemen met je weerstand? In onze shop vind je Turkey Tail extract van Foodsporen en Turkey Tail capsules van McMyco. Turkey Tail is veilig te gebruiken, alleen als je overgevoelig bent voor paddenstoelen zou je voorzichtig moeten zijn

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?