Paddo’s drogen: hoe pak je dat aan?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Kweek jij thuis je eigen paddo’s, dan is het handig als je weet hoe je paddo’s moet drogen. Want natuurlijk kun je deze magic mushrooms vers eten, maar je houdt er waarschijnlijk een heleboel over, die je niet op tijd kunt opeten. Bewaar je ze te lang, dan zullen ze bederven. Het drogen is niet moeilijk, maar je moet er wel de tijd voor nemen. In deze blog lees je hoe het aanpakt.

Manieren om paddo's te drogen

Is het tijd voor het oogsten van jouw paddo’s, dan is het ook tijd om na te denken wat je met je met zorg gekweekte paddenstoelen gaat doen. Paddo’s zijn niet zo heel lang houdbaar (variërend van een paar dagen tot twee weken) en het zou toch zonde zijn als ze zouden bederven. Over het algemeen is het daarom wel zo handig als je ze gaat drogen. Dat is niet moeilijk en je verzekert je hiermee van een voorraad paddo’s die nog lange tijd hun smaak en kracht behouden.

Maar hoe pak je dit aan, vraag je je af? Begin in ieder geval direct na het oogsten met het drogen van je paddo’s. Hiermee verwijder je al het overtollige vocht. Je kunt een van onderstaande methodes gebruiken.

Drogen aan de lucht

Dit is de makkelijkste methode, maar niet de effectiefste. Pak een handdoek, keukenpapier of een groot stuk karton. Hierop ga je je paddo’s leggen, zo, dat ze elkaar niet aanraken. Leg het karton of de doek in een ruimte die goed geventileerd is. Een extra hittebron kan handig zijn, zoals een open haard of leg ze in het zonlicht. Ook een ventilator kan helpen om het proces te versnellen. Gebruik je een handdoek of keukenpapier, vervang deze dan af en toe, omdat het vocht van de paddo’s erin zal trekken.

Het drogen van je paddo’s zal een aantal dagen duren. Ze gaan er steeds rimpeliger en droger uitzien. Stop het drogen niet te snel. Als er vocht in de paddo’s achterblijft kan dit ervoor zorgen dat ze alsnog beschimmelen en bederven. Je kunt testen of je paddo’s goed droog zijn. Neem er eentje in de hand en buig hem doormidden. Als hij breekt, is hij droog genoeg.

Drogen met behulp van een droogmiddel

Een andere en handige manier die het drogen makkelijker en sneller maakt, is het gebruik van een droogmiddel. Je kunt bijvoorbeeld silicagel gebruiken. Dit zijn die kleine zakjes die je kunt vinden in verpakkingen waarvan de inhoud goed droog moet blijven. Silicagel neemt heel effectief vocht op uit de omgeving. De stof is niet giftig, dus je kunt het ook gebruiken om paddo’s droog te krijgen.

Dit pak je als volgt aan. Leg de silicagel in een ruime bak die je luchtdicht kunt afsluiten. Neem nu een droogrekje (of maak dat zelf van een stuk gaas) en zet dat over de gel heen. Hier leg je nu je paddo’s op. Het rekje is bedoeld om te voorkomen dat de paddo’s de gel raken. Doe nu de deksel op de bak en controleer elke dag of je magic mushrooms al droog zijn.

Een andere optie is om zelf een droogmiddel te maken. Dat kun je gemakkelijk doen met Epsom-zout. Dit kan namelijk ook goed vocht opnemen. Voordat het bruikbaar is moet je het eerst verhitten tot 250 graden Celsius. Daarmee verwijder je al het vocht uit het zout. Leg 1 cm Epsom-zout op een bakplaat en bak dit gedurende 2 uur op 250 graden in de oven. Breek de plak zout in stukken en gebruik dezelfde werkwijze als bij de silicagel. Het hoeft niet eerst af te koelen.

Paddo’s drogen met een dehydrator

De laatste manier om je paddo’s te drogen is met een dehydrator. Dit apparaat wordt gebruikt om voedsel te drogen en is dus ook geschikt voor paddo’s. Er zit een verwarmingselement in dat de paddo’s zal verhitten, waardoor ze uitdrogen. Een ventilator zorgt ervoor dat de hete lucht kan worden afgevoerd.

Een dehydrator is wel een investering, maar als je vaak magic mushrooms kweekt, kan het de moeite waard zijn om er een aan te schaffen. Het apparaat helpt je paddo’s op een hygiënische manier te drogen, je loopt veel minder risico op besmettingen en het drogen kost ook veel minder tijd. Met een dehydrator zijn je paddo’s binnen 4 tot 8 uur droog

Hoe bewaar je je gedroogde paddo's?

Zijn je paddo’s eenmaal goed droog, dan wil je ze natuurlijk ook op de juiste manier bewaren. Doe je dit goed, dan zul je er lang plezier van hebben, want gedroogde paddo’s zijn tot wel een jaar of soms nog langer houdbaar. Bij het bewaren is het belangrijk om te zorgen dat er geen licht, warmte of vocht bij kan komen. Bewaar ze dus koel, droog en op een donkere plaats.

Bewaren kan in een ziplock zakje (maar pas op, deze zijn niet volledig luchtdicht). De beste manier om paddo’s te bewaren zijn luchtdichte bakken of voorraad potten.

Je paddo’s goed drogen is een makkelijke manier om nog lange tijd van je paddo’s te kunnen genieten. Wist je dat je met paddo’s ook kunt microdoseren? Wil je je zorgvuldig gekweekte paddo’s daar niet voor gebruiken, dan kun je ook altijd gaan voor onze handige, kant en klare microdosing truffels. Kijk in de shop voor het aanbod.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 20 mei tot en met 27 mei.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op je bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?