Posttraumatische Stressstoornis: wat is het en wat kun je doen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
Depressed army man in uniform sitting in a corner of an empty ro

Een traumatische ervaring kan zoveel impact hebben, dat je er jaren later nog de gevolgen van merkt; dat is wat een PTSS of Posttraumatische Stressstoornis is. Nachtmerries, prikkelbaarheid en het steeds opnieuw beleven van de traumatische gebeurtenis zijn enkele van de symptomen van PTSS.

Een heftige gebeurtenis draag je altijd met je mee, maar als je PTSS hebt, verstoort die gebeurtenis ook nu nog elke dag je normale leven. Het kan lastig zijn om met therapie en medicatie grip te krijgen op het trauma. Microdoseren met psychedelica lijkt meer effect te hebben. Wat kan microdosing betekenen voor mensen met PTSS?

Hoe PTSS je leven kan verstoren

Een traumatische gebeurtenis is zo intens, dat de hevige emoties en de beelden niet verwerkt kunnen worden. Het maakt niet uit wat er gebeurde, het gaat erom hoe het jou geraakt heeft. Een trauma kan veroorzaakt worden doordat je iets gewelddadigs hebt meegemaakt of het was iets wat je emotioneel sterk heeft geraakt, zoals een overlijden van een geliefde.

Iemand met PTSS blijft deze gebeurtenis opnieuw beleven, dat kan jaren later nog steeds gebeuren. De klachten kunnen ingedeeld worden in vier categorieën:

  • Het opnieuw beleven van de gebeurtenis
  • Ervaren van negatieve gedachten en gevoelens
  • Hevige prikkelbaarheid
  • Vermijdingsreacties

1. Het opnieuw beleven van het trauma

De herinneringen aan het trauma komen ongevraagd en op willekeurige momenten in je op. Zo zie je de beelden weer voor je en je kunt er ook over dromen. Het kan tevens voorkomen dat een situatie lijkt op wat er bij het trauma gebeurde en dan komen de angsten ook weer terug. Je reageert dan fysiek (zweten, snelle hartslag, trillen) en emotioneel.

2. Negatieve gedachten en gevoelens

Soms kan een trauma diep weggestopt zijn en kun je je niet goed herinneren wat er gebeurd is. Dit kan ervoor zorgen dat je gevoelens afvlakken en je weinig interesse hebt in dingen die je vroeger leuk vond. Deze negatieve reacties kunnen ervoor zorgen dat je je minder verbonden voelt met jezelf en anderen.

3. Hevige prikkelbaarheid

Een trauma kan ervoor zorgen dat je prikkelbaar en hyperactief bent. Hierdoor kun je slaapproblemen krijgen, geagiteerd zijn en woede-uitbarstingen krijgen. PTSS kan concentratiemoeilijkheden veroorzaken, schrikachtig gedrag of overdreven waakzaamheid.

4. Vermijdingsreacties

Bewust of onbewust kun je bepaalde situaties, gedachten of gevoelens vermijden, als je denkt dat ze herinneringen aan het trauma zullen oproepen. Hierdoor kan PTSS je beperken in je relaties, hobby’s, studie of werk.

Andere symptomen die bij PTSS kunnen voorkomen, zijn:

  • Slaapstoornissen
  • Gevoel van machteloosheid
  • Emotionele afvlakking
  • Angsten
  • Gevoelens van vervreemding
  • Depressiviteit

De voordelen van microdosing

Over het algemeen wordt PTSS behandeld met medicatie, zoals antipsychotica en antidepressiva, en therapie. Uit onderzoek blijkt dat deze manieren van behandelen niet altijd goed werken, vooral niet bij mensen die meerdere trauma’s hebben of chronische PTSS hebben. Het blijkt zelfs dat het antipsychotische middel risperidon niet beter werkt dan een placebo.

Daarnaast is een groot nadeel van deze medicatie dat ze ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken. Als iemand met PTSS dan besluit dit niet te gebruiken, hebben ze weinig hoop op verbetering van hun situatie. Het komt regelmatig voor dat deze patiënten drugs gaan gebruiken, problemen krijgen met woedeaanvallen of zelfs zelfmoord plegen.

Onderzoeken naar PTSS en microdosing

Wat kan microdosing dan betekenen voor mensen met PTSS? Het is bekend dat geestverruimende middelen, zoals LSD of psilocybine uit paddo’s, een positief effect hebben op het mentale welzijn. Bij het microdoseren neem je een heel kleine dosis van een psychedelisch middel, waardoor je wel de subtiele voordelen kunt merken, maar niet de geestverruimende effecten.

Dat dit kan helpen bij PTSS blijkt uit de gegevens van een online survey. Er werden 1102 mensen ondervraagd die zelf microdoseren. 57% van hen was ooit gediagnosticeerd met een psychische stoornis. 39% van de ondervraagden gaf aan dat ze waren gaan microdoseren om hun mentale welzijn te verbeteren. 21% daarvan wilde depressieve klachten aanpakken en 9% mentale stoornissen, zoals PTSS.

De uitslag van de survey was opvallend: 44% van de deelnemers verklaarde dat hun mentale welzijn sterk verbeterd was. Dat microdoseren een positief effect kan hebben op de klachten van PTSS blijkt uit onderzoek. Het kan de symptomen van een depressie verlichten. Mensen die microdoseren geven aan dat ze zich lichter voelen en dat ze emoties kunnen ervaren zonder helemaal in te storten. Ze merken dat ze zich mentaal helderder voelen.

Microdoseren kan de communicatie tussen verschillende hersendelen stimuleren. Het kan een negatieve stemming verbeteren, vooral bij een depressie. Ook zorgt het voor meer energie. Steeds meer mensen, maar ook organisaties, ontdekken de kracht van microdosing. Zo biedt het Sunbelt Welness Institute in Jacksonville (VS) behandelingen met microdoseringen ketamine aan voor veteranen en andere patiënten met PTSS en therapieresistente depressie. Deze behandelingen geven goede resultaten.

Microdosing met truffels

Gelukkig wordt er gekeken naar andere behandelmogelijkheden dan reguliere therapie voor mensen met PTSS. Microdosing heeft veel potentie en het is dan ook te hopen dat er meer onderzoek naar wordt gedaan.

Zou je zelf microdosing een kans willen geven? Wij maken het je makkelijk: met de Microdosing XL Truffels heb je je kant en klare dosis bij de hand. Elke dosis is apart verpakt, zodat de truffels lang vers blijven.

Indien je PTSS hebt, bereid je dan goed voor. Gebruik onze richtlijnen en neem de tijd om de effecten van een microdosis te ervaren. Heb je PTSS en gebruik je medicatie, dan is het aan te raden eerst met je behandelend arts te overleggen of microdoseren in jouw situatie veilig is.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 15 juli t/m 31 juli.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?