Vitamine D3, onmisbaar voor een goede gezondheid

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
no people

Veel mensen zijn bewust bezig met voeding en de nodige supplementen om hun gezondheid te ondersteunen. Ook vitamine D3 staat tegenwoordig in de belangstelling, omdat deze een belangrijke rol speelt bij ontzettend veel processen in het lichaam. Waarschijnlijk weet je wel dat het belangrijk is voor sterke botten, maar het speelt ook een rol bij het ontwikkelen van diabetes en is van belang voor de gezondheid van hart en bloedvaten. In deze blog vind je alle informatie over waar deze vitamine in zit, waar hij goed voor is en hoe je kunt zorgen dat je meer vitamine D3 binnenkrijgt.

De rol die vitamine D3 in het lichaam speelt

Vitamine D is een buitenbeentje in de familie van vitamines. Het wordt ook wel gezien als hormoon. Deze vitamine is als je deze binnenkrijgt, niet direct door het lichaam te gebruiken. Het moet eerst omgezet worden naar een actieve vorm, die met een ingewikkelde naam 25-hydroxyvitamine D wordt genoemd. Alleen dan kan het opgeslagen worden. Een andere vorm waarin het kan worden omgezet is 1,25-dihydroxyvitamine, een stof die een hormonale werking heeft.

 

Vitamine D wordt deels door het lichaam zelf aangemaakt en deels uit voeding. Om het zelf aan te maken hebben we zonlicht nodig. Daarom kennen veel mensen vitamine D als de zon- of zomervitamine. Het is een stof die opgelost kan worden in vet (net als bijvoorbeeld vitamine A, E en K). Er zijn twee vormen: Vitamine D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecaciferol). Je lichaam heeft beiden nodig, maar D3 is de belangrijkste en krachtigste vitamine van de twee.

Als je je bezighoudt met gezonde voeding weet je dat vitamine C belangrijk is en ook B12 is een bekende. Maar D3 is minstens net zo essentieel als deze vitamines. Hij is betrokken bij zeer veel processen die belangrijk zijn voor je gezondheid, zoals de stofwisseling, het immuunsysteem en de spiergroei.

Foods containing vitamin D

Waar haal je vitamine D uit?

Zoals gezegd heb je zonlicht nodig om vitamine D aan te maken. Het is dan wel van belang dat je je huid regelmatig blootstelt aan zonlicht, zodat je onder invloed van UVB-stralen deze vitamine kunt produceren. Draag je lange mouwen of gebruik je zonnebrandcrème? Dan wordt de aanmaak van vitamine D sterk belemmerd. En natuurlijk is het ook van belang dat je jezelf beschermt tegen de sterke straling van de zon, in verband met huidkanker. Het is dus altijd goed om de voors en tegens van zonlicht tegen elkaar af te wegen. Door elke dag minstens 15 minuten met je blote huid in de zon te zitten, maakt je lichaam ongeveer 5000 tot 15000 IU vitamine D aan.

Een andere bron van vitamine D is voeding, maar daar haal je slechts beperkte hoeveelheden uit. Zo bevatten vette vis, eierdooiers en sommige verrijkte producten deze vitamine.

Vitamin D in Womens Health, Role of Vitamin D3 Supplements in female health. Young woman enjoying

Gevolgen van een tekort aan D3

Uit onderzoeken blijkt dat er steeds meer mensen een gebrek krijgen aan vitamine D3. Dit kan voorkomen bij mensen die veel binnen zitten, een veganistisch voedingspatroon volgen of ongezond eten. Gevolgen van een tekort zijn:

 

  • Spierzwakte
  • Krampen in spieren
  • Slecht gebit
  • Een hoger risico op botbreuken
  • Vermoeidheid
  • Depressie
  • Verminderde weerstand
  • Groeiproblemen
  • Botaandoeningen
  • Gebrek aan energie

De rol van vitamine D3 in het lichaam

Vitamine D speelt een zeer belangrijke rol in verschillende vitale processen.

Sterke spieren

Deze vitamine speelt een rol bij het functioneren en de groei van spieren. Het is dus van belang als je spierkracht wilt behouden en verbeteren.

Gezonde botten

Door te zorgen voor voldoende vitamine D zorg je voor gezonde en sterke botten. Dit kan helpen om osteoporose en botbreuken te voorkomen.

Helpt het risico op diabetes te verminderen

Vitamine D speelt een rol bij de gevoeligheid van cellen voor insuline. Daarom kan een tekort aan deze vitamine leiden tot ontwikkelen van diabetes type 2. Het supplementeren met vitamine D bij kinderen kan mogelijk het risico op diabetes type 1 (de aangeboren variant) verkleinen.

Kleinere kans op kanker

Uit onderzoeken komt naar voren dat er mogelijk een verband is tussen vitamine D en kanker. In landen waar mensen veel blootgesteld worden aan zonlicht komen bepaalde soorten kanker minder voor dan in noordelijke regionen. Het lijkt erop dat vitamine D hier een rol in speelt en dat het mogelijk de kans op kanker kan verkleinen. Er is nog wel meer onderzoek nodig om het precieze verband tussen kanker en vitamine D duidelijk te krijgen.

Belangrijk voor gezondheid van hart en bloedvaten

Vitamine D3 is van belang voor een gezond hart en bloedvaten. Het kan de cholesterolwaarden verbeteren en stimuleert de doorstroming van het bloed.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D3

Volgens het Nederlandse Huisartsen Genootschap komt een tekort aan vitamine D veel voor, vooral bij ouderen: 50% van de thuiswonenden en 85% van bewoners van een verpleeg- of verzorgingshuis hadden een tekort, zo bleek uit een steekproef. Gemiddeld heeft een volwassene 10 tot 20 microgram vitamine D nodig of 400 tot 800 IU (international units).

Denk je dat jij wel wat extra vitamine D3 kunt gebruiken, dan vind je in de webshop van Dutch Microdosing het plantaardige vitamine D3 supplement van Together. Het is afkomstig van een uniek korstmos, dat de enige plantaardige bron van vitamine D3 is. Aan het supplement is kokosolie toegevoegd om de opname van de vitamine te verbeteren. Met 1000 IU vitamine D3 heb je voldoende om eventuele tekorten aan te vullen en je gezondheid te ondersteunen. Ben je op zoek naar nog andere supplementen? Kijk dan eens bij de andere plantaardige supplementen van Together.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 15 juli t/m 31 juli.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?