Blauwe Paddo's
Tijdens hallucinaties met paddo’s kun je de meest prachtige kleuren zien. Maar paddo’s zelf kunnen ook een bijzondere kleur vertonen, dat kan gebeuren als je ze kneust. Wanneer je een magic mushroom stevig vastpakt of plukt, verschijnt er een opvallende blauwe kleur. Veel thuiskwekers vragen zich af waar deze blauwe kleur vandaan komt. Het blijkt dat psilocybine hier de oorzaak van is. In deze blog lees je meer over waarom paddo’s blauw worden als ze kneuzen.
Psilocybine in paddo’s: een mysterie opgelost
Wanneer je thuis paddo’s kweekt met een kweekset, heb je vast het fenomeen wel eens waargenomen dat je paddo’s blauw werden. Als je even op internet hebt gezocht, zul je er al snel achter komen dat dat makkelijk gebeurt als je paddo’s kneust of beschadigt. Het kan bijvoorbeeld gebeuren bij het plukken.
Er zijn meerdere paddenstoelen waar dit bij voorkomt. Paddenstoelen van de boletales familie hebben dat ook, maar daar is geoxideerde gyrocyanine de bron van de blauwe kleur. Dat is niet bij paddo’s oftewel psilocybe cubensis paddenstoelen het geval. Bij paddo’s wordt het veroorzaakt door geoxideerde psilocybine. Maar hoe dat in zijn werk gaat en waarom het eigenlijk gebeurt, was tot nu toe nog een raadsel.
Wetenschappers in Duitsland wilden erachter komen wat het mechanisme achter dit verschijnsel is. Dirk Hoffmeister van het Hans Knöll Institut is met zijn collega’s in dit mysterie van de paddo’s gedoken. Het blauwe pigment blijkt niet slechts een enkele stof te zijn, maar een ingewikkelde mix van aan elkaar verbonden psilocybine oxidatie producten. Het merendeel zijn quinoïde psilocyle oligomeren. Dit zijn stoffen die lijken op indigo, een diepblauw pigment dat gebruikt wordt om spijkerbroeken te verven.
De chemische achtergrond van blauw kleurende paddo’s
Hoe het blauw worden van paddo’s, wanneer je ze kneust, in zijn werk gaat, is een ingewikkeld scheikundig verhaal. We proberen het zo simpel mogelijk te beschrijven. Er werden zes pigmenten geïdentificeerd door de wetenschappers, die allemaal ontstaan als gevolg van een cascade reactie die begint met psilocybine. Hier zijn enzymen bij betrokken. Op het moment dat een paddo beschadigd raakt of gekneusd, zorgt een enzym (dat de wetenschappers PsiP noemen) ervoor dat psilocybine wordt omgezet in psilocine. Bij deze omzetting hakt PsiP een stuk fosfor af van het psilocybine molecuul.
Vervolgens komt er een tweede enzym bij het proces kijken, dat PsiL is genoemd. Dit haalt een elektron van psilocine af. Dit zorgt ervoor dat psilocine moleculen bij elkaar willen komen en een verbinding met elkaar aangaan. Er ontstaan grotere psilocine moleculen, die vervolgens een atoom waterstof verliezen. Dit is de reden dat paddo’s blauw worden als je ze kneust.
Dit is misschien nog steeds moeilijk te volgen. Maar een leuk feitje is dat ook in ons lichaam enzymen een belangrijke rol spelen bij de vertering van paddo’s (en ander voedsel). Wanneer je een paddo eet, wordt de psilocybine die je binnenkrijgt eveneens omgezet met behulp van enzymen, in psilocine. Dat maakt het mogelijk dat we de geestverruimende effecten van deze stof kunnen ervaren.
Waarom worden paddo’s blauw?
Hoewel nu verklaard is hoe het blauw worden in zijn werk gaat, is dat nog geen antwoord op de vraag waarom paddo’s blauw worden. Dat is eigenlijk ook nu nog een mysterie, geven de wetenschappers aan. De hypothese is dat het een beschermende functie heeft. Zo zou het een afstotende werking kunnen hebben tegen roofdieren. Het zou kunnen dat de stoffen reactieve zuurstof verbindingen kunnen produceren, die giftig kunnen zijn voor insecten die van de paddo’s willen eten.
Eigenlijk is dit vergelijkbaar met de reden dat paddo’s psilocybine aanmaken. Ook dat was in feite een mysterie, want paddo’s maken deze stof niet aan om mensen een plezier te doen. Ondanks dat we er wel veel plezier van kunnen hebben. Onderzoek lijkt erop te wijzen dat psilocybine niet giftig is voor insecten, maar dat het hun eetlust vermindert. Hierdoor zullen ze misschien wel een paar lekkere hapjes nemen, maar al snel stoppen met eten. En dat is natuurlijk in het belang van de paddo.
Dus door de effecten van psilocybine heeft de paddo twee manieren om zichzelf te verdedigen: de stof zelf die de eetlust vermindert van roofinsecten en het blauw verkleuren, dat mogelijk wel dodelijk kan zijn voor insecten.
Hoe blauwer, hoe sterker de paddo?
Worden jouw paddo’s blauw nadat je ze geplukt hebt? Misschien is je opgevallen dat de ene paddo soort blauwer wordt dan de andere. Hoe meer psilocybine een paddo bevat, hoe sterker de blauwe kleur zal worden. Dat zegt echter niet direct iets over hoe sterk krachtig de paddo is. Door het blauw worden, gaat er wat van de geestverruimende stof verloren. Juist de magic mushrooms in je kweekset die niet blauw worden, zullen meer psilocybine bevatten. Het is dus zaak om voorzichtig met je paddo’s om te gaan en te proberen te voorkomen dat ze kneuzen en blauw worden.
En nog even voor de duidelijkheid: het blauw worden van paddo’s is niet schadelijk voor je en ze zijn nog gewoon te gebruiken.