Wat is 5-HTP en waar is het goed voor?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Heb jij al eens gehoord van 5-HTP? Dit is een natuurlijke stof die in het lichaam wordt aangemaakt en het is nodig om vervolgens de neurotransmitters serotonine en melatonine aan te maken. Deze stoffen zijn weer belangrijk voor een goede stemming en je slaap. 5-HTP is dus erg belangrijk en daarom gaan we in deze blog in op wat de voordelen zijn en hoe je er voor zorgt dat je er voldoende van binnenkrijgt.

Wat is 5-HTP?

Het stofje met de cryptische naam 5-HTP is niets anders dan een aminozuur. Een aminozuur is een bouwstof van eiwitten. Je lichaam kan 5-HTP niet uit voeding halen, maar moet het vormen uit een andere stof, namelijk L-tryptofaan. Dit is een voorloperstof, die je wel uit voeding kunt opnemen. Het zit in eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals pinda’s, melk, haver, bananen, zonnebloempitten, cottage cheese en chocolade.

Krijg je niet voldoende L-tryptofaan binnen, dan kun je ook niet voldoende 5-HTP aanmaken. En dat leidt weer tot andere problemen, omdat je lichaam vervolgens minder goed serotonine en melatonine kan produceren. Serotonine is nodig om signalen te sturen tussen zenuwcellen. Lage niveaus hiervan zijn in verband gebracht met slaapstoornissen, gewichtstoename en depressies en angsten.

Het is dus heel belangrijk om te zorgen dat je genoeg serotonine kunt aanmaken en daarom ook om te letten op je inname van L-tryptofaan. Alleen dan kan je lichaam 5-HTP aanmaken. Het snelste werkt dit door een supplement van 5-HTP te gebruiken, omdat je dan de stap overslaat, waarbij je lichaam L-tryptofaan moet omzetten in 5-HTP.

De 4 voordelen van 5-HTP

5-HTP brengt dus zelf geen voordelen voor het lichaam met zich mee, maar het is van groot belang voor de productie van andere stoffen. Deze zijn wel belangrijk voor je gezondheid. Hieronder zetten we de 4 voordelen van 5-HTP op een rijtje.

1. Helpt mogelijk bij depressie

Depressie is een veelgehoorde klacht en 5-HTP kan daar een rol in spelen. We weten nog altijd niet precies wat de oorzaak van een depressie is, maar het lijkt erop dat een disbalans in de serotonineniveaus invloed kan hebben op de stemming, wat een depressie tot gevolg kan hebben.

Mogelijk kunnen supplementen met 5-HTP helpen bij depressieve klachten, doordat ze de serotonine spiegel helpen verhogen. Zo bleek uit een onderzoek, waaraan 15 vrouwen deelnamen, dat een combinatie van 5-HTP en creatine binnen 8 weken zorgde voor een vermindering van depressieve klachten.

Hoewel dit positief klinkt, zijn er ook veel onderzoeken gedaan, waarbij net als bij bovenstaand onderzoek, 5-HTP werd gecombineerd met een andere stof. Het lijkt erop dat 5-HTP dan krachtiger effecten heeft, dan wanneer het los gebruikt wordt. Er is duidelijk nog meer onderzoek nodig.

Een ander natuurlijk middel dat positieve effecten kan hebben op depressieve klachten zijn paddo’s. Wil je je depressie op een natuurlijke manier aanpakken, probeer dan eens microdosing truffels.

2. Kan migraine verlichten

Een andere klacht waarbij 5-HTP mogelijk kan helpen is migraine. Mensen met migraine hebben last van een zware, kloppende hoofdpijn die vaak vergezeld gaat met misselijkheid. Ook bij deze aandoening zouden lage niveaus van serotonine de oorzaak kunnen zijn. Men vermoedt dat mensen daardoor gevoeliger zijn voor pijn. Mogelijk kan 5-HTP helpen. Er is echter nog niet veel onderzoek naar gedaan, maar als dit natuurlijke middel zou kunnen helpen, is het wel de moeite waard om het te proberen.

Aan een ouder onderzoek uit 1986 deden 124 mensen mee, die de effectiviteit van 5-HTP vergeleken met methysergide, een veelgebruikt middel bij migraine. Uit het onderzoek bleek na 6 maanden dagelijks gebruik van 5-HTP, dat de hoeveelheid migraine aanvallen afnam met 71%.

3. Goed voor de nachtrust

Een andere neurotransmitter waar 5-HTP invloed op heeft, is melatonine. 5-HTP is nodig voor de serotonine productie en dit wordt weer omgezet in melatonine. Deze stof is nodig om goed te kunnen slapen. De niveaus stijgen als het avond wordt, waardoor je slaperig wordt. En ’s ochtends dalen ze weer, waardoor je wakker wordt. Wanneer je 5-HTP als supplement neemt, kan dit zorgen voor hogere niveaus van melatonine en dat kan een positief effect hebben op je slaap.

In 2010 werd een onderzoek gepubliceerd naar de effecten van 5-HTP en GABA. Het bleek dat deze combinatie ervoor zorgde dat mensen sneller in slaap vielen en dat ze beter doorsliepen. Daarnaast zorgde het ook voor een kwalitatief betere slaap. GABA is een boodschapperstof die ontspannende effecten heeft. Gebruik je het samen met 5-HTP, dan werken deze twee stoffen synergetisch samen. Dat betekent dat ze meer effect hebben als ze samen genomen worden, dan wanneer je elke stof los zou nemen.

Zoek je nog andere natuurlijke middelen die kunnen helpen bij slaapproblemen? Probeer dan eens een van onze slaapsupplementen.

4. Kan helpen bij het afvallen

Mogelijk kan 5-HTP het afvallen wat makkelijker maken. Wanneer je probeert af te vallen, heb je vaak meer last van honger. Dat komt doordat er hormonen worden aangemaakt die een hongergevoel veroorzaken (ghreline). Dit kan afvallen een stuk moeilijker maken. 5-HTP lijkt deze hongergevoelens te kunnen tegengaan. Het geeft je het gevoel dat je vol zit, waardoor je minder eet en sneller af kunt vallen.

Aan een onderzoek uit 2009 deden 27 volwassen vrouwen mee die last hadden van overgewicht. 14 hiervan kregen een middel met 5-HTP, de overige 13 kregen een placebo. De vrouwen die 5-HTP kregen vielen makkelijker af, wat kwam doordat ze zich sneller verzadigd voelden. Ook uit een ouder onderzoek blijkt dat mensen die 5-HTP gedurende twee weken gebruikten, gemiddeld 421 calorieën minder aten vergeleken met de placebo groep. Wat ook opviel, is dat de deelnemers minder calorieën uit koolhydraten aten, wat eveneens een positief effect had op hun bloedsuikerspiegel.

Profiteren van de voordelen van 5-HTP

Wil je zelf nu ook ervaren wat 5-HTP voor je kan betekenen? Dit natuurlijke middel kun je dagelijks nemen als supplement. Het kan soms bijwerkingen veroorzaken. Meestal zijn dit buikpijn, misselijkheid en darmklachten. Het helpt vaak om de dosis te verlagen. Je kunt mogelijk ook last krijgen van hartklachten of angsten. Dit komt doordat 5-HTP ervoor zorgt dat je serotonine spiegel te snel te hoog wordt. Om dit te voorkomen wordt aangeraden om de dosis rustig aan op te bouwen.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 20 mei tot en met 27 mei.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op je bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?