Wat is açaí en is het gezond?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

De laatste jaren is de açaí bes steeds populairder geworden. Ken jij deze blauwe bes uit het Zuid Amerikaanse oerwoud al? Hij wordt gezien als superfood en dat is geen wonder. Het besje is rijk aan polyfenolen, vitamines en mineralen en kan dus goed gebruikt worden om je gezondheid te ondersteunen. In deze blog zetten we op een rijtje waar açaí goed voor is en hoe je het kunt gebruiken.

De oorsprong van açaí

Açaí bessen groeien aan de acaipalm (Euterpe oleracea martius) die alleen in het Amazone regenwoud groeit. De palmen kunnen wel zo’n 25 meter hoog worden en de bladeren 3 meter lang. De naam açaí spreek je uit als asaaie. De açaí bes groeit hoog in de palm in trossen. De besjes hebben een doorsnede van zo’n 2,5 cm en hebben een diep donkerpaarse kleur. Het vruchtvlees is echter geel en er zit een pit in de bes. Het is dus ook eigenlijk geen bes, maar een steenvrucht.

De açaí bes wordt gezien als een van de gezondste vruchten op aarde, omdat hij zo rijk is aan antioxidanten, gezonde vetten, vezels en polyfenolen. Het is dan ook jammer dat we in Nederland geen verse açaíbessen kunnen krijgen. De besjes bederven namelijk snel na het plukken. Ze moeten direct na het plukken verwerkt worden. In Nederland kun je gelukkig wel açaípuree, gedroogd açaípoeder en sap kopen. Ook hierin zijn alle waardevolle voedingsstoffen behouden gebleven.

Denk jij erover om açaí te proberen? De vraag is dan wel hoe het eigenlijk smaakt. De smaak van açaí is wel anders dan het meeste fruit dat je gewend bent. De bessen hebben een smaak die wat lijkt op bittere chocola gecombineerd met bramen. Het is dus niet echt een zoet fruit, wat de reden is dat je hem wel goed kunt combineren met bijvoorbeeld banaan of mango.

Waar is açaí poeder goed voor?

Açaíbessen worden niet voor niets een superfood genoemd. Ze zitten boordevol met vitamines en mineralen. Denk aan calcium, ijzer, magnesium en kalium, en vitamine A, B1, B2, B3, C en E. Als de bessen direct bewerkt worden, fijn gemalen en gevriesdroogd, zijn deze voedingsstoffen in het poeder of de puree ook goed behouden gebleven.

Andere gezonde stoffen in açaí zijn polyfenolen. Deze komen voor in groente en fruit. In de açaí bessen zorgen ze voor hun opvallende dieppaarse kleur. De bessen bevatten zeer hoge concentraties polyfenolen. Deze stoffen kunnen bijdragen aan een goede gezondheid. Ze hebben antioxidant eigenschappen, waardoor ze je lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen en ondersteunen een goede gezondheid van hart en bloedvaten.

Verder kunnen açaí bessen bijdragen aan een krachtige weerstand, zijn ze goed voor je energieniveaus, kunnen ze ondersteunen bij vermoeidheid en zijn ze goed voor de huid.

De beste manier om açaípoeder te gebruiken

Het poeder van açaí bessen kun je op allerlei manieren gebruiken. Je kunt het toevoegen aan een glas vruchtensap, een kom yoghurt of een smoothie. Ook een gezonde bowl is een heerlijke manier om açaí te nemen. Voor je het poeder gaat verwerken is het echter goed om rekening te houden met het volgende:

  • Gebruik poeder van hoge kwaliteit, zodat alle waardevolle voedingsstoffen behouden zijn.
  • Wil je een meer zoete smaak, gebruik dan extra fruit of honing in plaats van suiker. Vooral een rijpe banaan zorgt voor een lekker extra beetje zoetigheid en verbetert ook de textuur van je smoothie.
  • Voeg extra toppings toe, zoals pompoenpitten, goji bessen, kokosrasp of nootjes. Deze zijn gezond, maar geven je maaltijd ook een lekkere bite.
  • Gebruik niet alleen fruit voor je smoothie of bowl. Door extra koolhydraten, vetten en eiwitten toe te voegen, krijg je een super gezonde combinatie van voedingsstoffen.

Recepten met açaí

Wil jij açaí gebruiken en zoek je nog een lekker recept voor een smoothie of açaí bowl? Wij hebben een paar voorbeeldrecepten voor je verzameld. Gebruik ze als basis en voeg zelf jouw favoriete ingrediënten toe!

Açaí bowl voor je weerstand

Voor dit recept heb je açai pulp of puree nodig.

  • 1 zakje açai puree
  • 1 banaan
  • 50 gram blauwe bessen
  • 2 eetlepels muesli
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • 5 aardbeien
  • 150 ml kokoswater

Voor dit recept is het de bedoeling dat je bevroren banaan en blauwe bessen gebruikt. Doe deze met de açai puree in een blender, samen met het kokoswater. Blend het tot een gladde massa. Maak een grote bowl of twee kleinere. In dat laatste geval verdeel je het over twee kommen. Maak je bowl af met verse aardbeien en blauwe bessen, muesli en geraspte kokos.

Gezonde bessen smoothie

  • 1 eetlepel açai poeder
  • 1 gekookte rode biet
  • 3 eetlepels rood fruit (frambozen of aardbeien)
  • 1 banaan
  • 100 ml melk (plantaardig kan ook)
  • paar eetlepels muesli of havermout

Doe het fruit, de rode biet en het açai poeder in een blender. Voeg de melk toe en laat de machine blenden tot de smoothie mooi glad is. Vind je de smoothie te dik, voeg dan wat extra melk toe.

Op internet kun je nog veel andere lekkere recepten vinden. Je kunt zeker ook je eigen creativiteit loslaten en allerlei nieuwe combinaties bedenken. Op zoek naar andere superfoods? Kijk in onze superfood shop en probeer spirulina, chlorella of medicinale paddenstoelen. We hebben alle natuurlijke supplementen in huis om jouw gezondheid een boost te geven.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?