Wat is de invloed van medicinale paddenstoelen op de bloedsuikerspiegel?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Suiker is iets wat veel mensen graag eten en soms eten we er ook teveel van. Dat heeft een negatief effect op de bloedsuikerspiegel en kan op den duur leiden tot diabetes. Daarom is het interessant om te kijken wat de invloed van medicinale paddenstoelen op de bloedsuikerspiegel kan zijn. Je leest hieronder wat hier inmiddels over bekend is.

Wat zijn de gevaren van suiker?

Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat we vaak meer suiker eten dan goed voor ons is. Het zit dan ook in ontzettend veel producten, van koekjes tot sauzen en zelfs in broodbeleg. Daarbij komt dat het moeilijk is om weerstand te bieden aan zoetigheid. Suiker werkt dan ook verslavend. Wanneer je iets zoets eet, wordt er een stofje aangemaakt dat het beloningssysteem in de hersenen activeert. Dat zorgt ervoor dat je je goed voelt, waardoor je al snel weer naar een suikerrijk hapje verlangt.

Maar een overmaat aan zoetigheid eten brengt gevaren voor de gezondheid met zich mee:

 • Suiker heeft invloed op de doorbloeding en kan de aanmaak van collageen beïnvloeden. Hierdoor versnelt het het proces van veroudering en veroorzaakt rimpels en een droge huid.
 • Door het eten van een overmaat aan suiker, raakt de voorraad B-vitamines van het lichaam uitgeput. Dit kan klachten veroorzaken, zoals angsten, een slechte concentratie en je wordt nog gevoeliger voor suikerverslaving.
 • Verhoogde niveaus van bloedsuiker kunnen insulineresistentie veroorzaken en vergroten het risico op hartaandoeningen.
 • Suiker veroorzaakt verzuring van het lichaam. Hierdoor verlies je meer vitamines en mineralen, zoals magnesium en kalium.

Medicinale paddenstoelen voor de bloedsuikerspiegel

Heb jij last van suiker cravings, verlang je elke dag naar zoetigheid en denk je dat je niet zonder kunt? Dat is een teken dat je last hebt van schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Na het eten van iets suikerrijks, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Dan voel je je goed en heb je veel energie. Maar al snel daalt deze weer, waarna je liefst zo snel mogelijk weer iets met suiker wilt eten omdat je je slap en vermoeid kunt voelen.

Er zijn een groot aantal onderzoeken waaruit blijkt dat medicinale paddenstoelen gebruikt kunnen worden om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Een recent onderzoek wijst uit dat het eten van witte champignons kan leiden tot veranderingen in het microbioom, wat een positief effect had op de glucose regulering. Uit een ander onderzoek bleek dat portobello’s eigenschappen hebben die de bloedsuikerspiegel helpen te stabiliseren.

Paddenstoelen bevatten veel bèta-glucanen, een oplosbare vezel. Het zijn deze vezels die een positief effect hebben op de bloedsuikerspiegel. Daarnaast zijn paddenstoelen ook nog eens heel gezond, bieden ze veel voedingsstoffen en zijn ze laag in calorieën.

De volgende medicinale paddenstoelen kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Cordyceps

Cordyceps wordt vaak gebruikt vanwege zijn helende eigenschappen die de nieren kunnen ondersteunen. Bij diabetes spelen de nieren een belangrijke rol, zij raken snel beschadigd door een hoge bloedsuikerspiegel. Cordyceps kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Bij een onderzoek kregen mensen elke dag 3 gram cordyceps en bij 95% van hen was een verbetering te zien ten aan zien van de bloedsuikerspiegel. Cordyceps is te verkrijgen als capsules, maar ook als poeder of extract.

Reishi

Reishi is rijk aan polysachariden, dit zijn complexe koolhydraten. Je lichaam doet er langer over om deze te verteren en het zorgt ervoor dat je je langere tijd vol blijft voelen. Het heeft ook een stabiliserende werking op de bloedsuikerspiegel. Ook Reishi is verkrijgbaar als capsules en als poeder.

Maitake

Maitake is eveneens een van de medicinale paddenstoelen die een positief effect op de bloedsuikerspiegel heeft. Het kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en kan de gevoeligheid voor insuline helpen verbeteren. Maitake is eveneens rijk aan trehalose, een stof waarvan uit onderzoek blijkt dat deze alpha-glucosidase kan verhinderen, waardoor er minder glucose kan worden geabsorbeerd.

Let op je bloedsuikerspiegel

Natuurlijk is suiker erg lekker, maar het is toch belangrijk om je suikerinname te beperken en te voorkomen dat je bloedsuikerspiegel te veel en te extreem gaat schommelen. Suiker kan ontstekingsprocessen in de hand werken, tot toename in gewicht leiden en het risico op ernstige ziektes verhogen. Behalve medicinale paddenstoelen, zijn er nog meer manieren om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

 • Gezonde vetten: vetten kunnen je lichaam ook energie leveren. Dit is een stabiele vorm van energie en vetten kunnen ook bijdragen aan het verlagen van de bloedsuiker niveaus.
 • Specerijen: ook enkele specerijen kunnen helpen bij het managen van je bloedsuikerspiegel, zoals kaneel. Verwerk dus meer van dit soort gezonde specerijen in je maaltijden.
 • Eiwitten: zorgen voor een langdurig vol gevoel en helpen je bloedsuiker te stabiliseren. Zorg altijd voor een goede eiwitbron in je maaltijden.
 • Slecht slapen wordt in verband gebracht met een hoge niveaus bloedsuiker en insulineresistentie. Geef dus prioriteit aan een goede nachtrust.
 • Natuurlijk is het van belang om minder (bewerkte) suiker te gaan eten. Reserveer snoep, cake en andere zoetigheid vooral voor speciale gelegenheden.
 • Beweging: Voldoende bewegen vergroot de gevoeligheid van cellen voor insuline en stimuleert cellen om suiker uit het bloed op te nemen. Vermijd zware en intensieve sporten, omdat deze je hormonen van slag kunnen brengen, dus ga voor milde sporten, zoals wandelen of fietsen.
 • Ook bepaalde supplementen kunnen helpen, zoals Ashwagandha, berberine en Gymnema Sylvestre.

Het weerstaan van suiker kan lastig zijn, maar het is zeker de moeite waard als je graag gezond en fit wilt blijven. Pas je leefstijl en voeding aan en gebruik de kracht van medicinale paddenstoelen om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. In onze shop vind je wat je nodig hebt!

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?