Wat is de invloed van medicinale paddenstoelen op de darmen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Medicinale paddenstoelen kunnen veel bijdragen aan onze gezondheid, maar het is de vraag wat hun invloed op de darmen is. De gezondheid van de darmen is de basis van je verdere lichamelijke gezondheid. Er zijn verschillende paddenstoelen, zoals Reishi en Shiitake, die de darmgezondheid kunnen bevorderen. In deze blog lees je daar alles over.

Het belang van gezonde darmen

Darmproblemen komen tegenwoordig veel voor. Onze stressvolle levensstijl speelt daar een belangrijke rol in, maar ook het gebruik van medicatie, ongezonde eetstijl en slecht slapen spelen mee. Soms zorgen al deze factoren samen ervoor dat er chronische ontstekingen ontstaan. Dit kan voor klachten zorgen als PDS (prikkelbare darm syndroom).

De darmen maken onderdeel uit van het spijsverteringsstelsel. Maar vaak zien we over het hoofd dat deze organen niet kunnen functioneren zonder de darmflora (of het microbioom). Ons lichaam werkt samen en vormt een leefomgeving voor miljarden microscopisch kleine organismes, zoals bacteriën, virussen, schimmels en gisten. De gezondheid van deze darmflora is niet alleen verbonden met de gezondheid van onze darmen, maar met het hele lichaam.

De darmgezondheid heeft namelijk in vloed op je mentale welzijn, het immuunsysteem, je gewicht en de bloedsuikerspiegel. Het is dus belangrijk om goed zorg te dragen voor je darmen. Niet alleen wat je eet, heeft hier invloed op, ook stress en gebruik van medicijnen. Medicinale paddenstoelen kunnen ook invloed hebben op de darmen. Je kunt ze inzetten om de darmflora en darmgezondheid te ondersteunen.

De invloed van medicinale paddenstoelen op de darmen

Paddenstoelen zijn rijk aan allerlei waardevolle stoffen en staan erom bekend dat ze goed voor de gezondheid zijn. Dat geldt zelfs voor de gewone champignon. Uit onderzoek blijkt dat deze goed is voor de diversiteit van de darmflora. Ook chaga en maitake zijn gezond, ze kunnen helpen darmklachten te verlichten, ondersteunen de goede bacteriën in de darmen en kunnen schimmels en virussen helpen tegengaan.

De hieronder genoemde medicinale paddenstoelen zijn echte krachtpatsers op het gebied van de gezondheid van de darmen en zijn een aanrader om regelmatig te gebruiken.

Lion's Mane (pruikzwam)

Wie zijn darmgezondheid wil ondersteunen, kan Lion’s Mane nemen. Deze medicinale paddenstoel heeft antibacteriële eigenschappen en kan de darmen helpen beschermen tegen schade door bacteriën. Mogelijk kan hij de groei van H. Pylori afremmen, die in verband wordt gebracht met maagzweren. Verder kan Lion’s Mane ontstekingen in het spijsverteringsstelsel helpen verminderen en kan hij het herstel van het darmslijmvlies bevorderen.

Medicinale paddenstoelen voor de darmen: De effecten van reishi

Uit onderzoek komt naar voren dat reishi mogelijk prebiotische eigenschappen heeft. Daardoor kan hij helpen het microbioom weer in balans te brengen. Hij ondersteunt de groei van de goede bacteriën. Reishi heeft ook van alle medicinale paddenstoelen de krachtigste ontstekingsremmende eigenschappen. Dat is goed nieuws voor mensen met PDS en andere aandoeningen, waar ontstekingen aan ten grondslag liggen.

Shiitake

Wat shiitake bijzonder maakt, is dat deze paddenstoel niet alleen antibacteriële eigenschappen heeft, maar ook antivirale en antischimmel. Shiitake kan helpen het immuunsysteem te ondersteunen. Het bevat de polysacharide lentinan. Dit stofje heeft een krachtige antischimmel werking en kan gebruikt worden bij verschillende infecties.

Ook shiitake helpt je darmflora te verbeteren, doordat het de diversiteit van bacteriën bevordert en zorgt voor een aantrekkelijke leefomgeving voor gezonde bacteriën. Uit onderzoek blijkt ook dat deze paddenstoel ontstekingsremmend werkt en immuuncellen kan helpen beschermen tegen schadelijke pathogenen.

Turkey Tail (elfenbankje)

De meest bekende probiotica zijn die uit de Lactobacillus en Bifidobacterum familie. Deze zijn ontzettend goed voor je darmen en het is dan ook belangrijk hier genoeg van binnen te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat Turkey Tail een belangrijke rol kan spelen bij het gezond houden van deze twee bacteriesoorten, maar dat hij ook kan helpen de groei van slechte bacteriën tegen te gaan.

Het zijn de grote hoeveelheid prebiotische polysachariden, fructoöligosacharides en bèta-glucanen in het elfenbankje dat hier voor zorgen. Ze vormen een gezonde voeding voor de microben en ondersteunen ook nog het immuunsysteem.

Geef je gezondheid een boost met medicinale paddenstoelen

De link tussen de darmgezondheid en de algehele gezondheid wordt de laatste jaren steeds duidelijker. Medicinale paddenstoelen kunnen duidelijk een positief effect hebben op de darmen. Maar ze zijn niet de enige manier om goed voor je darmflora te zorgen.

Natuurlijk is wat je eet van groot belang. Zorg dat je gevarieerd en gezond eet, het liefst zelf bereide maaltijden en zo min mogelijk sterk bewerkt voedsel. Hoe gezonder je eet, hoe gezonder en meer gevarieerd je darmflora ook zal zijn. En dat zorgt weer voor een robuuste lichamelijke gezondheid. Vezels (prebiotica) zijn eveneens goed voor je darmen. Deze zitten vooral in plantaardige producten, zoals fruit, bonen, volkoren granen en groenten. Vezels vormen voeding voor je darmflora en zorgen ervoor dat de goede bacteriën kunnen floreren.

Verder is ook gefermenteerde voeding een manier om je darmflora te ondersteunen. Gefermenteerde voeding bevat veel probiotica, dit zijn goede bacteriën, schimmels en gisten. Ze kunnen van nature in voeding zitten, maar kunnen er ook door de mens aan worden toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld zuurkool en kombucha. Verder zijn ook yoghurt, zuurdesembrood, salami en rauwmelkse kazen gefermenteerde voeding. Probeer ze regelmatig op het menu te zetten.

Wil jij medicinale paddenstoelen gaan gebruiken? Ze zijn over het algemeen veilig in gebruik en geven weinig bijwerkingen. Alleen als je gevoelig/allergisch bent voor paddenstoelen, is het verstandig om voorzichtig te zijn en dit supplement pas te nemen na overleg met je arts. Kijk in onze shop voor het aanbod. Je kunt capsules nemen, extracten of een poeder.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 15 juli t/m 31 juli.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?