Wat is een infrarood sauna en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Warmte doet mensen over het algemeen goed. Niet voor niets houdt het merendeel van de mensen meer van de zomer dan van de winter. In de infrarood sauna kun je genieten van een aangename warmte die diep doordringt in je spieren, wanneer je maar wilt. Een bezoekje aan de sauna kan vele voordelen met zich meebrengen, van een heerlijke ontspanning tot het verminderen van spierpijn. In deze blog lees je meer over de gezondheidsvoordelen van de infrarood sauna.

Wat is een infrarood sauna precies?

Er zijn verschillende soorten sauna’s en allemaal hebben ze een ander effect. Veel mensen kennen de Finse sauna en de stoom sauna. De Finse sauna staat bekend om zijn hoge temperaturen van gemiddeld 80 tot 100 graden. In de stoom sauna is de luchtvochtigheid heel hoog en daardoor hangt er een dichte mist in de sauna. Vanwege de hoge temperaturen en het feit dat de lucht erg heet kan aanvoelen, vindt niet iedereen deze sauna’s erg aangenaam.

 

De infrarood sauna werkt anders. In de sauna zitten panelen die licht in het infrarode spectrum uitstralen. Die verwarmen niet de lucht, maar voorwerpen zoals jouw lichaam. Daarom wordt de omgeving alleen aangenaam warm en voel je de warmte van de straling tot diep in je spieren. En dat is volkomen veilig. Er zijn drie soorten straling: korte, midden en lange golfstraling. In de infrarood sauna worden alleen lange en middenlange golfstralers gebruikt.

 

De warmte van deze straling voelt aangenaam. Het kan de zweetklieren activeren, waardoor je wel gaat zweten. Maar de meeste mensen vinden een infrarood sauna beter uit te houden dan de Finse of de stoom sauna. Je kunt er daardoor ook langer van genieten en profiteren van de gezondheidsvoordelen die een infrarood sauna met zich mee kan brengen. 

De mogelijke gezondheidsvoordelen van de infrarood sauna

Regelmatig even in een infrarood sauna gaan is goed voor lichaam en geest. Het kan een positief effect hebben op je huid, je weerstand, op stress en vermoeidheid en kan helpen als je spierpijn hebt.

Betere doorbloeding van de huid

In de infrarood sauna wordt je huid lekker warm. De directe warmte zorgt ervoor dat je gaat zweten en dat kan gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Het zweten kan helpen om dode huidcellen en onzuiverheden in de huid af te voeren. De huid wordt goed doorbloed, wat helpt om extra voedingsstoffen aan te trekken. Dit heeft een positief effect op de huidstructuur. Je huid voelt na een infrarood sauna zacht en soepel en ziet er gezond uit. Een betere doorbloeding kan mogelijk ook verlichtend werken bij huidproblemen als acne, psoriasis en eczeem.

Bij stress en vermoeidheid

De sauna is een moment voor jezelf. Het is aan te raden om wanneer je naar de sauna gaat, ervoor te zorgen dat je niet gestoord kunt worden. Dan kun je ook echt even helemaal los komen van je zorgen. Door de warmte voel je dat je lichamelijk en geestelijk diep kunt ontspannen. Stress glijdt van je af. Het zitten in een kleine ruimte helpt om beter tot jezelf te komen. Soms kun je ook kleurentherapie toepassen (gekleurde lampen) en/of een meditatie of natuurgeluiden afspelen. Dit zorgt ervoor dat je nog beter tot rust komt. Na een sessie in een infrarood sauna voel je je meer ontspannen en kun je de wereld weer beter aan.

Heb jij veel last van stress en vermoeidheid? Probeer dan ook eens microdosing. Het kan je energielevels een boost geven en kan helpen om weerbaarder te worden tegen stress. Je kunt hier meer lezen over de voordelen van microdosing.

Ontgiften

Doordat de warmte van een infrarood sauna diep in je lichaam doordringt, krijg je het warm en ga je zweten. Dit proces kan je lichaam helpen om opgehoopte gifstoffen kwijt te raken, bijvoorbeeld schadelijke metalen (kwik, cadmium en lood). Maar ook stoffen als nicotine, alcohol en bestanddelen van medicijnen. Regelmatig naar de sauna gaan kan dus gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, omdat het zuiverend werkt. Vergeet niet om extra water te drinken na een saunabezoek om verloren vocht aan te vullen.

Verlichting bij spierpijn

Zoals je eerder al kon lezen stimuleert de infrarood sauna de doorbloeding. Dit brengt voordelen met zich mee voor de spieren. Wanneer je flink gesport hebt, kan het gebeuren dat je spierpijn krijgt. Dit wordt veroorzaakt door een ophoping van melkzuur in de spieren. Ga je in de sauna zitten, dan zorgt de toegenomen doorbloeding ervoor dat deze afvalstoffen sneller kunnen worden afgevoerd, wat herstel kan bespoedigen. Het is dus een goede gewoonte om na het sporten een ontspannende sessie in de infrarood sauna te doen. De warmte kan trouwens ook verlichting brengen bij andere pijn, zoals gewrichtspijn door reuma, slijmbeursontsteking en fibromyalgie.

Spierpijn kan ook veroorzaakt of verergerd worden door een tekort aan mineralen, zoals magnesium of vitamine B12. Kijk in onze shop voor een natuurlijk supplement om tekorten te kunnen aanvullen.

Goede gewoontes voor een goede gezondheid

Iedereen kan baat hebben bij een regelmatig bezoek aan de sauna. Het is niet voor niets een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in veel culturen. Denk aan Finland, Rusland en ook veel oorspronkelijke volken, die met een zweethut een eenvoudige versie van de sauna maakten. We voelen ons goed bij warmte, dus waarom zou je jezelf niet regelmatig een fijne saunasessie gunnen? Wil jij graag genieten van de gezondheidsvoordelen van de infrarood sauna, dan kun je naar een wellness resort. Een andere optie is zelf een infrarood cabine aanschaffen, zodat je heerlijk kunt genieten wanneer je maar wilt. Een eenvoudiger versie van de sauna is de infrarood lamp, die verkrijgbaar is in verschillende formaten. Ook daarmee kun je al profiteren van de fijne warmte van infrarood.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 20 mei tot en met 27 mei.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op je bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?