Wat zijn de voordelen van chlorella?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Chlorella is de laatste jaren steeds bekender geworden en heeft ook het predicaat superfood gekregen. Dat is op zich niet onverdiend, het kleine algje is rijk aan een grote hoeveelheid essentiële voedingsstoffen en brengt allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee. Van het detoxen van het lichaam tot een boost van het immuunsysteem, in deze blog lees je wat de vijf grootste voordelen van chlorella zijn.

Wat is chlorella?

Chlorella is een eencellige alg die in zoet water groeit. Er zijn meer dan 30 verschillende soorten, maar de meest gebruikte zijn Chlorella Vulgaris en Chlorella pyrenoidosa. Misschien ken je ook Spirulina, dat is eveneens een micro alg, maar deze groeit in zout water. Van oorsprong komt Chlorella uit Oost Azië, waar het voorkomt in meren en rivieren.

Algen worden al duizenden jaren door mensen gegeten. Maar chlorella werd door de wetenschap ontdekt toen ze erachter wilden komen waarom algen zo gezond zijn. Ze kwamen er al snel achter dat chlorella ontzettend veel voedingsstoffen bevat. Zo bevat het namelijk alle vitamines (behalve vitamine D) en is het rijk aan eiwitten, mineralen (zoals calcium en ijzer), vetzuren, sporenelementen en enzymen.

Nu kun je natuurlijk ook vaker algen gaan eten, maar chlorella heeft celwanden die mensen niet kunnen verteren. Daarom is een chlorella supplement de ideale oplossing. Het is verkrijgbaar als poeder, extract, tablet en capsule. Het regelmatig nemen van chlorella kan vele voordelen voor de gezondheid met zich meebrengen. Hieronder zetten we de top 5 voor je op een rijtje.

De mogelijke voordelen van chlorella

1. Ondersteunt detoxprocessen

Gedurende je leven kom je in aanraking met allerlei schadelijke stoffen door vervuiling. Vooral zware metalen, zoals cadmium en lood, zijn erg schadelijk voor het lichaam. Chlorella kan, zo blijkt uit onderzoek, het lichaam helpen deze schadelijke stoffen kwijt te raken. Bij dieren bleek dat chlorella de giftigheid van zware metalen in de hersenen, lever en nieren kon verminderen. Het is dus goed mogelijk dat dit kleine algje je lichaam kan ondersteunen bij het detoxen.

2. Helpt bloedsuikerspiegel te verlagen

Chlorella kan eveneens goed zijn voor de bloedsuikerspiegel. Er zijn onderzoeken gedaan, waaruit blijkt dat chlorella kan zorgen voor een verlaging van de bloedsuikerspiegel. Deelnemers die gedurende 12 weken chlorella namen bleken lagere niveaus van bloedsuiker te hebben. Dit was het geval bij gezonde deelnemers en mensen die een groter risico hadden op ziekte. Chlorella kan eveneens de gevoeligheid voor insuline verbeteren.

3. Chlorella voor ondersteuning van je weerstand

Je immuunsysteem heeft als taak je lichaam gezond te houden door binnendringende bacteriën, virussen en andere ziektemakers buiten de deur te houden. Uit onderzoek komt naar voren dat chlorella de immuunrespons kan verbeteren. Mannen die chlorella namen bleken meer antilichamen aan te maken, dan wanneer ze een placebo innamen. 

Er is echter nog niet voldoende bekend over het effect van chlorella op de weerstand. Er zijn onderzoeken gedaan die verschillende en tegenstrijdige resultaten geven. Er moet dus nog meer onderzoek worden gedaan voordat hier meer duidelijkheid over is.

4. Een gezonde bloeddruk

Een hoge of lage bloeddruk kan desastreuze effecten hebben op je gezondheid. Een van de voordelen van chlorella is dat het kan helpen om een gezonde bloeddruk te behouden. Bij een onderzoek namen mensen met een te hoge bloeddruk elke dag 4 gram chlorella, gedurende 12 weken. Degenen die het echte supplement namen, hadden een lagere bloeddruk dan degenen die een placebo namen.

Bij een ander onderzoek namen gezonde mannen een chlorella supplement. Zij bleken daardoor minder verharding van de vaatwanden te hebben. Dit is een belangrijke factor voor het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Het zijn waarschijnlijk stoffen als kalium, calcium en omega-3 in chlorella die de aderen helpen beschermen.

5. Kan de kans op chronische ziekte helpen verlagen

Een van de voordelen van chlorella is ook dat het rijk is aan antioxidanten. Zo bevat het violaxanthine, een antioxidant die voorkomt in groene bladgroente. Het heeft een ontstekingsremmende werking, zo blijkt uit onderzoek, net als lycopeen, een andere antioxidant in de kleine alg. Chronische ontstekingen dragen bij aan een groot aantal ernstige ziektes, zoals artrose, diabetes en hart- en vaatziekten.

Antioxidanten zijn stoffen die belangrijk zijn om gezond ouder te kunnen worden. Ze helpen de cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Chlorella bevat nog meer antioxidanten, zoals vitamine C, omega-3 vetzuren en carotenoïden, zoals luteïne en bèta-caroteen. Hierdoor kan chlorella dus bijdragen aan het verlagen van het risico op chronische ziekte.

Chlorella als supplement

Zoals je ziet, is chlorella inderdaad een superfood, een die bomvol gezonde stoffen zit. Behalve bovenstaande voordelen van chlorella, kan het ook nog goed zijn bij ademhalingsziektes, zoals COPD en astma, vanwege zijn ontstekingsremmende werking. Ook kan het bijdragen aan een gezonde lever, PMS klachten helpen verminderen en goed zijn voor de spijsvertering. Houd er wel rekening mee, dat er nog meer onderzoek nodig is. Veel onderzoek naar chlorella is op dieren gedaan of op relatief kleine groepen mensen.

Wil jij chlorella gaan gebruiken, dan is het goed om te weten dat het milde bijwerkingen kan veroorzaken, zoals darmproblemen, misselijkheid, winderigheid of diarree. Als je deze gevoeligheid opmerkt, begin dan voorzichtig en met een lagere dosering.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 20 mei tot en met 27 mei.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op je bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?