Wat zijn immunomodulerende eigenschappen van medicinale paddenstoelen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Een krachtig en goed functionerend immuunsysteem is heel belangrijk voor je gezondheid. Dat blijkt ook wel uit de gebeurtenissen van de laatste jaren, waarin plotseling een nieuwe ziekte de kop op stak. Maar hoe kun je je weerstand ondersteunen, zeker in tijden van stress, slecht slapen en ongezond eten? Hier kunnen de immunomodulerende eigenschappen van medicinale paddenstoelen een rol spelen. In deze blog leggen we uit wat dit inhoudt en wat jij er aan hebt.

De immunomodulerende eigenschappen van medicinale paddenstoelen

De term medicinale paddenstoel wordt de laatste jaren steeds bekender, maar deze paddenstoelen worden al eeuwenlang gebruikt. Natuurvolkeren kennen hun geneeskrachtige eigenschappen heel goed en daarom beschouwen ze ze vaak als heilig. Medicinale paddenstoelen ondersteunen de weerstand, werken ontstekingsremmend en hebben positieve effecten op vrijwel alle organen, zoals de darmen, het hart- en vaatstelsel en de longen.

Enkele voorbeelden van geneeskrachtige paddenstoelen zijn Shiitake, Chaga, Cordyceps en Reishi. Maar wat zijn dan die immunomodulerende eigenschappen van medicinale paddenstoelen? Kort gezegd zijn immunomodulatoren stoffen (natuurlijk of synthetisch), die invloed hebben op het immuunsysteem. Je gebruikt ze wanneer je weerstand uit balans is, wanneer het overactief is of juist niet krachtig genoeg werkt.

De stoffen in medicinale paddenstoelen helpen dus het immuunsysteem te reguleren, waardoor het beter kan werken. De immunomodulerende eigenschappen kunnen het immuunsysteem dus stimuleren of afremmen. Hierdoor kunnen ontstekingsreacties voorkomen worden, die eigenlijk niet zouden hoeven plaatsvinden.

Mensen met een auto-immuunziekte kunnen hier veel baat bij hebben. Hun afweersysteem is overactief, waardoor het de eigen lichaamscellen aanvalt. Maar ook bij virus infecties, kanker en een gebrekkig werkend immuunsysteem, kunnen de immunomodulerende eigenschappen van medicinale paddenstoelen goed van pas komen.

Medisch onderzoek naar het immuunsysteem

Het onderzoek naar de werking van het immuunsysteem krijgt steeds meer aandacht van de medische wereld. Het is zelfs een van de snelst ontwikkelende gebieden in medisch onderzoek. Immunomodulerende eigenschappen zijn zeer interessant en er wordt gekeken of ze ingezet kunnen worden bij de behandeling van aandoeningen waarbij ontstekingen van de huid, het ademhalingsstelsel, gewrichten, darmen of organen voorkomen.

Verder is het van belang dat in de medische wereld, besmettelijke ziektes steeds meer gezien worden als stoornissen van het immuunsysteem. Ook de oorzaak van tumoren en auto-immuunziekten worden beschouwd als symptomen van een slecht werkend immuunsysteem.

De effecten van immunomodulerende eigenschappen van medicinale paddenstoelen

Een van de eigenschappen van geneeskrachtige paddenstoelen, is het stimuleren van de verdedigingsmechanismes van het lichaam. Een onderdeel hiervan is de aanmaak van cytokines, eiwitten die van vitaal belang zijn voor de activiteit van andere immuuncellen en bloedcellen. Ze fungeren als signaalstof, die het afweersysteem aangeeft dat het tijd is om in actie te komen.

Het bijzondere aan natuurlijke immunomodulerende stoffen, is dat ze dit op een manier doen die de weerstand in homeostase brengt, dit is de natuurlijke balans. Hoewel deze stoffen minder krachtig werken dan reguliere medicatie, veroorzaken ze ook minder vaak heftige bijwerkingen. Uit onderzoek blijkt dat de immunomodulerende eigenschappen van medicinale paddenstoelen effectief kunnen zijn bij bacteriële infecties, psoriasis, eczeem, kanker en hepatitis B.

Behalve medicinale paddenstoelen, zijn er ook andere stoffen die immunomodulerende eigenschappen hebben, zoals curcumine, capsaicine (rode peper), de antioxidant resveratrol (dat zit in de huid van bosbessen, druiven en pinda’s) en moringa.

Hoe werken medicinale paddenstoelen bij een auto-immuunziekte?

Een van de belangrijke kenmerken van medicinale paddenstoelen is dat ze bèta-glucanen bevatten. Dit zijn vezels die invloed kunnen uitoefenen op het immuunsysteem, doordat ze zich direct aan de immuuncellen kunnen binden. Het is voor mensen met een auto-immuunziekte belangrijk om voorzichtig te zijn met stoffen die een stimulerend effect hebben op hun weerstand.

Maar medicinale paddenstoelen helpen het immuunsysteem te reguleren. Heb je een auto-immuunziekte, dan zullen ze precies de prikkel leveren die je nodig hebt. Ze helpen het systeem in evenwicht te brengen. Medicinale paddenstoelen kunnen gebruikt worden bij aandoeningen als multiple sclerose, psoriasis, lupus en de ziekte van Hashimoto. Het meeste onderzoek is gedaan naar de effecten van Reishi.

Andere manieren waarop medicinale paddenstoelen kunnen helpen bij auto-immuunziektes is door hun effect op de darmen. Ze zijn rijk aan vezels (ze zijn een vorm van prebiotica) en deze zijn van belang voor een gezond microbioom, de bacteriën in de darmen. Er is inmiddels steeds meer onderzoek dat erop wijst dat er een sterk verband is tussen de gezondheid van het microbioom en de weerstand.

Daarnaast helpen medicinale paddenstoelen bij het reguleren van het hormoonstelsel. Bij verschillende auto-immuunziektes is ook de hormoonbalans verstoord, zoals bij de ziekte van Hashimoto. Medicinale paddenstoelen kunnen een positief effect hebben op de functie van de bijnieren.

Deze zijn verantwoordelijk voor de afgifte van verschillende hormonen, zoals oestrogeen, testosteron en cortisol, waardoor medicinale paddenstoelen hier meer balans in kunnen brengen. Als laatste kunnen deze paddenstoelen een bijdrage leveren aan meer energie en minder vermoeidheid, een klacht die ook vaak voorkomt bij auto-immuunziektes.

Medicinale paddenstoelen gebruiken

Of je nu een auto-immuunziekte hebt of andere problemen met je weerstand, met medicinale paddenstoelen met hun immunomodulerende eigenschappen kun je op een natuurlijke manier je weerstand in balans brengen. Deze paddenstoelen hebben een milde werking en ondersteunen je lichaam precies op de manier die het nodig heeft.

In onze shop vind je de meest gebruikte medicinale paddenstoelen, zoals Chaga, Maitake, Lion’s Mane en Turkey Tail. Je kunt deze op verschillende manieren nemen, als poeder (waar je thee van kunt maken of dat je in een smoothie kunt verwerken), als extract of als capsule. Zo kun je altijd een supplement vinden dat past bij jouw manier van leven.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 20 mei tot en met 27 mei.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op je bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?