Welke gezonde stoffen zitten er in medicinale paddenstoelen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Steeds meer mensen ontdekken de kracht van medicinale paddenstoelen en dat is logisch: ze bevatten een grote hoeveelheid gezonde stoffen, die kunnen helpen onze gezondheid te ondersteunen. Geneeskrachtige paddenstoelen, zoals Reishi, Chaga en Maitake bevatten niet alleen vitamines en mineralen, maar ook bijzonder krachtige stoffen zoals antioxidanten en terpenen. In deze blog lees je waarom deze paddenstoelen zo gezond voor je zijn.

Krachtige boosters van de gezondheid

Paddenstoelen zien er meestal niet zo aantrekkelijk uit. Ze zijn bleek, groeien op donkere en vochtige plekken en het zijn ook nog eens schimmels. Daar hebben we niet echt positieve associaties mee. Dat maakt het misschien nog bijzonderder dat paddenstoelen juist zo enorm gezond zijn. Om te beginnen zijn paddenstoelen arm aan calorieën en rijk aan eiwitten en oplosbare vezels.

Maar vooral medicinale paddenstoelen vallen op door de grote hoeveelheid krachtige werkzame stoffen. Uit onderzoek blijkt dat deze veel kunnen bijdragen aan onze gezondheid. Sommige brengen de bloedsuikerspiegel in balans, ondersteunen de weerstand, zijn goed voor de darmen en kunnen helpen beschermen tegen virussen, bacteriën en zelfs kanker. Hieronder gaan we dieper in op deze bijzondere gezonde stoffen in medicinale paddenstoelen.

1. Eiwitten

Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor ons lichaam. Ze zijn nodig voor het vormen van alle cellen, van de huid, spieren en botten. Er zijn continu eiwitten nodig om cellen te kunnen aanmaken en te vernieuwen. Daarnaast gebruikt het lichaam eiwitten als bron van energie. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, die aan elkaar gekoppeld worden. Het lichaam kan zelf 13 aminozuren zelf aanmaken. De andere 9 haal je uit je voeding. Deze laatste worden essentiële aminozuren genoemd. Medicinale paddenstoelen zijn rijk aan essentiële aminozuren, zoals bijvoorbeeld Reishi.

Maar niet alleen hierin blinken geneeskrachtige paddenstoelen uit. De eiwitten in deze paddenstoelen hebben anti-kanker en immunomodulerende eigenschappen, blijkt uit onderzoek. Deze laatste eiwitten worden FIP’s genoemd (fungal immunomodulatory proteins). Bepaalde eiwitten, lectines, kunnen binden aan oligosachariden, waarbij ze verschillende koolhydraten en proteoglycanen kunnen herkennen. Daar op kunnen ze vervolgens weer op reageren. Ze zijn betrokken bij verschillende biologische activiteiten, zoals de aangeboren immuniteit en interactie tussen cellen. Deze eiwitten zijn dus heel bijzonder en een goede reden om medicinale paddenstoelen te gebruiken.

2. Vitamines en mineralen

Een andere reden waarom medicinale paddenstoelen rijk zijn aan gezonde stoffen, is dat ze veel vitamines en mineralen bevatten. Zo bevatten ze verschillende B-vitamines, zoals vitamine B6 en B12. Maar ze bevatten ook andere vitamines, zoals D, E en A. Een voor het lichaam belangrijk mineraal is selenium, dat een rol speelt bij het beschermen van cellen tegen schade. Verder zijn paddenstoelen rijk aan magnesium, koper, kalium, zink en fosfor. Medicinale paddenstoelen zijn dus een goede bron van vitamines en mineralen.

3. Antioxidanten

Het is een goed idee om ervoor te zorgen dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt. Veel mensen weten dat deze stoffen voorkomen in groente en fruit, maar ook medicinale paddenstoelen zijn hier rijk aan. Antioxidanten helpen het lichaam beschermen tegen vrije radicalen, die cellen en DNA kunnen beschadigen. Antioxidanten die in paddenstoelen voorkomen, zijn bijvoorbeeld glutathion, selenium, ergothioneïne en polyfenolen. Chaga is een van de medicinale paddenstoelen die zeer rijk is aan deze gezonde stoffen.

4. Polysachariden

Polysachariden zijn een andere reden waarom medicinale paddenstoelen je gezondheid een boost kunnen geven. Dit zijn ketens van glucose die ook in andere planten voorkomen. Een voorbeeld van deze polysachariden zijn bèta-glucanen en deze kunnen een positief effect hebben op verschillende processen in het lichaam. Ze hebben een antioxidant effect, kunnen het immuunsysteem helpen reguleren en helpen de zenuwen beschermen.

Uit onderzoek blijkt vooral dat Lion’s Mane op dit gebied veel kan bijdragen. De werkzame stoffen, hericenones en erinacines, kunnen het lichaam stimuleren om meer NGF (nerve growth factor) aan te maken. Er is nog meer onderzoek nodig, maar mogelijk kan Lion’s Mane hierdoor bijdragen aan herstel van zenuwcellen en kan het de functie van de hersenen ondersteunen.

5. Terpenen

Medicinale paddenstoelen zijn eveneens rijk aan terpenen. Een subklasse hiervan zijn de triterpenen. Al het groen om ons heen maakt terpenen aan, van bomen en planten tot paddenstoelen. Terpenen helpen planten zich te beschermen tegen insecten, ziekte en vraat. Ze geven planten vaak een kenmerkende geur en smaak. Denk bijvoorbeeld aan cannabis, de sterke geur die dit afgeeft wordt veroorzaakt door terpenen.

Maar deze gezonde stoffen in medicinale paddenstoelen kunnen nog meer doen dan dat. Ze hebben immunomodulerende eigenschappen, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en functioneren als antioxidant. Vooral Reishi valt op door zijn grote hoeveelheid triterpenen. Deze zitten vooral in de sporen, die drie keer zoveel triterpenen produceren als het vruchtlichaam.

Profiteren van de kracht van medicinale paddenstoelen

Nu je gelezen hebt over de vele bijzondere eigenschappen van medicinale paddenstoelen, wil je ze misschien wel gaan gebruiken. Het onderzoek naar deze bijzondere schimmels gaat nog altijd door en er worden nog regelmatig nieuwe krachtige werkzame stoffen ontdekt. Het is zeker de moeite waard om te proberen dagelijks te profiteren van de kracht van medicinale paddenstoelen.

In onze webshop vind je een groot aanbod. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals poeders, capsules, gummies en extracten. Kijk wat past bij jouw situatie. Houd je aan de aanbevolen dosis. Wees voorzichtig met het gebruik van medicinale paddenstoelen als je allergisch bent voor paddenstoelen. Vraag in dat geval eerst advies aan je huisarts.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 15 juli t/m 31 juli.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?