Welke medicinale paddenstoelen kun je gebruiken bij hormonale onbalans?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Wanneer je last hebt van hormonale onbalans, kunnen medicinale paddenstoelen misschien verlichting brengen. Hormonen zijn belangrijke stoffen in ons lichaam die bij veel processen betrokken zijn. Als er sprake is van een onbalans, kan dat leiden tot veel verschillende klachten. In deze blog lees je welke medicinale paddenstoelen de balans kunnen helpen herstellen.

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn chemische stoffen die boodschappen doorgeven. Ze worden aangemaakt door verschillende organen en klieren in het lichaam. Ze spelen een rol bij een groot aantal processen, zoals je stemming, de slaap en de voortplanting. Er zijn verschillende soorten hormonen. Bij vrouwen zijn het de hormonen oestrogeen, testosteron en progesteron die verantwoordelijk zijn voor de maandelijkse cyclus.

Ze hebben ook invloed op de stemming en de algehele lichamelijke gezondheid. Wanneer er sprake is van een hormonale onbalans kun je daarom ook last krijgen van een groot aantal verschillende klachten. Hormonen kunnen verstoord raken door bijvoorbeeld je eetgewoontes, een gebrek aan beweging, medicatie, stress en schadelijke stoffen.

Maar natuurlijk zijn er ook de natuurlijke overgangen in het leven die hormonale klachten veroorzaken, zoals zwangerschap en de overgang. Verder kan stoppen met de pil klachten veroorzaken en kan stress ook zorgen voor schommelingen in hormonen. Als je medicinale paddenstoelen wilt gebruiken voor hormonale onbalans is het goed om te kijken wat de oorzaken van je klachten kunnen zijn.

Symptomen van hormonale onbalans

Bij vrouwen lijken hormoonstoornissen vaker voor te komen, maar ook mannen kunnen hier last van krijgen. Dit zijn de veelvoorkomende klachten:

  • Vermoeidheid
  • Depressie
  • Onregelmatige menstruatie
  • Klachten rondom menopauze
  • Laag libido
  • PMS
  • Krampen
  • Hoofdpijn
  • Gewichtstoename
  • Endometriose

Welke medicinale paddenstoelen kunnen helpen bij hormonale onbalans?

Medicinale paddenstoelen bevatten ongelooflijk veel waardevolle stoffen, van bèta-glucanen tot antioxidanten. Er zijn verschillende medicinale paddenstoelen die je bij een hormonale onbalans zou kunnen inzetten.

Maitake

Vrouwen kunnen veel baat hebben bij Maitake. Deze paddenstoel kan vooral veel bijdragen aan balans op het gebied van de bloedsuikerspiegel en de gevoeligheid voor insuline. Wanneer je last hebt van overgewicht, worden er meer oestrogeen en ontstekingsmarkers opgeslagen en ook weer afgegeven. Maitake heeft eigenschappen die dit proces tegengaan. Dit is vooral voordelig voor mensen met PCOS. Het kan ook helpen de menstruatie onder controle te krijgen.

Ook bij andere aandoeningen waar oestrogeen een belangrijke rol speelt kan Maitake zinvol zijn, zoals de menopauze. In deze periode in het leven van een vrouw dalen de niveaus van oestrogeen en maitake kan dit hormoon helpen weer in balans te brengen.

Cordyceps

Ook Cordyceps kan een positieve invloed uitoefenen op de klachten die samengaan met menopauze. Deze periode veroorzaakt stress in het lichaam. Het hoort natuurlijk bij het proces van ouder worden, maar vaak komen hier vervelende klachten bij kijken. Ook cordyceps kan de symptomen van lage niveaus van oestrogeen, zoals irritatie en stemmingswisselingen, tegengaan.

Verder staat cordyceps ook bekend als energie-booster. Het heeft een ondersteunende werking op de bijnieren en kan vermoeidheid tegengaan. Veel vrouwen in de menopauze hebben dagelijks last van vermoeidheid, wat gelinkt wordt aan hormonale onbalans. Door cordyceps te nemen, kan dit zorgen voor meer energie, wat een positief effect kan hebben op de hormonale balans.

Deze medicale paddenstoel kan eveneens ingezet worden bij stress. Ook stress kan veel invloed hebben op hormonen, vooral als het gaat om chronische stress. Cortisol levels kunnen verstoord raken, wat weer invloed heeft op andere hormonen. Door stress te verminderen, dalen de niveaus van cortisol en dit kan helpen ook de andere hormoonlevels te herstellen. De paddenstoel kan tevens helpen bij slaapproblemen, die bij de menopauze eveneens vaak voorkomen.

Reishi

Ook Reishi is een van de medicinale paddenstoelen die nuttig kan zijn bij hormonale onbalans. Het heeft een helende werking op de lever, waarbij de stoffen in de paddenstoel kunnen helpen om schadelijke stoffen af te voeren. Daarnaast heeft hij een rustgevende werking, wat kan helpen stress te verminderen.

Een andere manier waarop reishi kan helpen, is door de positieve effecten op het immuunsysteem. Een goed functionerend immuunsysteem is onmisbaar voor het behoud van een goede hormonale balans. Reishi heeft immunomodulerende eigenschappen, wat betekent dat deze paddenstoelen het immuunsysteem een boost kan geven als het niet actief genoeg is, maar het afremt als het overactief is.

Chaga

Chaga is een zeer krachtige paddenstoel, oorspronkelijk afkomstig uit Siberië, Canada en Noord Amerika. Hij groeit het liefst op berkenbomen. Deze schimmel bevat hoge concentraties betulinezuur en episterol. Deze stoffen hebben invloed op de hormoonbalans. Chaga ondersteunt het endocriene stelsel, door de hormoonproductie te reguleren. Verder is ook chaga een adaptogeen die kan helpen stress te verminderen.

Lion’s Mane

Lion’s Mane is een van de medicinale paddenstoelen die bekend staat om zijn positieve effecten op het cognitief functioneren, maar uit onderzoek blijkt dat hij ook heel goed gebruikt kan worden bij hormonale onbalans. De stoffen in Lion’s Mane stimuleren de aanmaak van nerve growth factor (NGF) en dat heeft invloed op de hypothalamus. Dit deel van de hersenen speelt een rol bij het vrijgeven van hormonen. Via deze weg kan de paddenstoel helpen de balans te herstellen. Daarnaast bevat Lion’s Mane van nature plantaardige oestrogenen.

Maak gebruik van de kracht van medicinale paddenstoelen bij hormonale onbalans

Hormonale klachten kunnen veel impact hebben op je welzijn en op je dagelijks leven. Het is dan ook een goed idee om hier een oplossing voor te vinden en wel met natuurlijke middelen. Medicinale paddenstoelen worden al duizenden jaren gebruikt vanwege hun positieve effecten op de gezondheid. Elk van deze bovenstaande paddenstoelen kan veilig gebruikt worden.

Maar wil je optimaal profiteren van de kracht van deze paddenstoelen, combineer ze dan met elkaar. Ze kunnen heel krachtig samenwerken. Neem bijvoorbeeld Chaga samen met Reishi of met Lion’s Mane. Samen hebben ze nog meer effect dan wanneer je ze los neemt. Ze kunnen helpen het gecompliceerde hormoonstelsel in balans te brengen.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 17 Sept t/m 23 Sept.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

15%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 15% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?