microdosing bij angst
Angst is wat iedereen in zijn leven wel eens ervaart, van een schrikreactie wanneer er plotseling vuurwerk afgeschoten wordt, tot je zorgen maken over de gezondheid van een geliefde. Je kunt echter ook dagelijks last hebben van angsten en dan kunnen deze een normaal leven behoorlijk in de weg staan. De angsten die in je opkomen kunnen je remmen in wat je eigenlijk wilt doen. Ze kunnen ervoor zorgen dat je continu loopt te piekeren, slecht slaapt en veel spanning voelt. Niet iedereen wil daar kalmerende middelen voor nemen. Microdosing met psilocybine zou een mogelijk alternatief kunnen zijn bij angst.
Wanneer angst je leven beheerst
Angst is een normale emotie, die zo af en toe eens tevoorschijn komt. En dat is maar goed ook, want het is een gevoel dat je waarschuwt dat er iets niet pluis is. Maar wanneer angst de overhand krijgt en continu aanwezig is, is er iets anders aan de hand. Je bent dan bang wanneer er eigenlijk helemaal geen gevaar dreigt. Sommige mensen worden bang in sociale situaties, zijn bang om te falen of maken zich continu zorgen over normale dagelijkse gebeurtenissen. Er is dan sprake van een angststoornis. Ongeveer 20% van de mensen in ons land krijgt hier last van.
Als je een angststoornis hebt, staat de angst normaal functioneren vaak in de weg. Deze belemmert je dagelijks leven, stoort je studie of je werk. Door angsten zul je dingen laten, uitstellen of presteer je onder je niveau. Het zet dus daadwerkelijk een groot stempel op je leven. Angst veroorzaakt niet alleen mentale klachten, maar ook fysieke:
- Slaapproblemen
- Hoofdpijn, buikpijn
- Verminderde eetlust, misselijkheid, braken
- Concentratieproblemen
- Prikkelbaarheid
- Gevoel van spanning en onrust
- Continu zorgen maken, piekeren
Behalve een groot gevoel van spanning en angst, kun je ook last krijgen van paniekaanvallen. De angst wordt dan zo groot, dat iemand het gevoel krijgt erdoor overweldigd te worden. Veel voorkomende klachten tijdens een aanval zijn o.a. zweten, benauwdheid of ademnood, trillen, misselijkheid, tintelingen in armen of benen en hartkloppingen. Vaak worden er kalmeringsmiddelen, zoals oxazepam, voorgeschreven. Deze middelen zijn echter verslavend en hebben vervelende bijwerkingen. Veel mensen proberen microdosing met psilocybine bij angst. Wat zijn hier de voordelen van?
Microdoseren bij angst
Psilocybine is de stof die in magic mushrooms en truffels zit. Wanneer je paddo’s of truffels neemt, is het psilocybine waardoor je gaat trippen, oftewel hallucineren. Psilocybine heeft echter meer effect dan alleen hallucinaties veroorzaken. Het kan een positieve invloed hebben op je stemming, op stress en op de neuroplasticiteit van de hersenen. Om te kunnen profiteren van deze voordelen, zonder last te hebben van geestverruimende effecten, is het microdoseren bedacht.
Wanneer je een microdosis neemt van een truffel (meestal een tiende van een normale dosis), krijg je slechts een kleine hoeveelheid psilocybine binnen. Genoeg om een positief effect te merken, maar zonder dat je gaat trippen. Daarom zou je het ook kunnen gebruiken bij een angststoornis. Hoe gaat dat precies in zijn werk?
Psilocybine en serotonine
Het is inmiddels bekend dat psychedelica voornamelijk invloed hebben op serotonine. Dit is een van de neurotransmitters. Serotonine staat bekend als het happy hormone, het is belangrijk voor een gevoel van tevredenheid en geluk. Het doet echter nog veel meer dan dat. Serotonine speelt een rol in het leervermogen, slapen, het reguleren van de temperatuur en het geheugen.
Er zijn bepaalde regio’s in het lichaam waar serotonine invloed op heeft, de serotonine 2A receptoren. Deze zitten overal door het centrale zenuwstelsel. Bepaalde stoffen kunnen contact maken met deze receptoren en daardoor de werkzaamheid van serotonine stimuleren of juist remmen. We weten nog lang niet alles over dit mechanisme, maar men gaat ervan uit dat psychedelica zich ook binden met deze receptoren.
Een van de hypothesen is dat wanneer geestverruimende middelen zich binden aan de 2A receptoren, de centrale cortex geprikkeld raakt. Dit gebied in de hersenen, dat verantwoordelijk is voor cognitieve, zintuiglijke en motorische functies, reageert daarop met hallucinaties en andere effecten. Mogelijk kan psilocybine zelfs neuroplasticiteit stimuleren, wat betekent dat de hersenen nieuwe verbindingen aanmaken. Ook al neem je wanneer je microdoseert veel minder van de stof, ook dan kun je profiteren van deze eigenschappen.
Eerste onderzoeken naar microdosing bij angst
Er is helaas nog niet zoveel onderzoek gedaan naar wat microdosing kan betekenen bij angst. In 2020 zijn er enkele klinische studies opgezet om de mogelijkheden van microdosing voor de mentale gezondheid te onderzoeken.
Er zijn verschillende manieren van onderzoek doen. Een ervan is het houden van surveys (vragenlijsten) onder mensen die zelf microdoseren. In 2020 is er een internationale survey gehouden onder 1102 mensen, 57% van hen was gediagnosticeerd met een psychische aandoening. 79% van de respondenten gaf aan verbeteringen te zien in hun mentale gezondheid door microdosing. Uit een ander onderzoek blijkt dat deelnemers door het microdoseren minder last hebben van angsten en depressie.
In een onderzoek uit 2019 werden 410 mensen ondervraagd uit verschillende landen. Ze waren allemaal gediagnosticeerd met een fysieke of psychische aandoening. Ook hadden ze allemaal ervaring met geestverruimende middelen, meestal waren dat paddo’s. Over het algemeen waren de mensen met een angststoornis van mening dat microdosing wel wat minder effectief was dan een volledige dosis van het middel. Maar nog altijd was microdoseren volgens hen effectiever dan reguliere medicatie.
Zelf microdosing proberen
Een survey is natuurlijk niet hetzelfde als een onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers onder gecontroleerde omstandigheden. Het gaat hier om de mening van gebruikers zelf. Toch wijzen de positieve antwoorden op de potentie van microdosing bij angst. Je kunt heel eenvoudig zelf proberen wat het voor je kan doen. Microdosing met truffels wordt over het algemeen goed verdragen, het heeft weinig bijwerkingen. Let wel op met medicatie. Psilocybine kan de werking van kalmerende middelen (benzodiazepines) beïnvloeden. Ga in dat geval eerst even met je arts overleggen voor je begint met microdoseren.