De voordelen voor mentale gezondheid van magnesium

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Gebruik jij al magnesium voor je mentale gezondheid? Magnesium is een van de belangrijkste mineralen voor het lichaam en heeft daarbij veel invloed op de stemming. Lage niveaus worden in verband gebracht met angst, depressie en een gebrek aan energie. In deze blog kun je lezen hoe magnesium werkt in het lichaam en op welke manier het bijdraagt aan een goede stemming.

De rol van magnesium bij de mentale gezondheid

Magnesium is een van de meest voorkomende mineralen in het menselijk lichaam, vlak achter calcium. Het werkt samen met andere mineralen, zoals vitamine D, B12, kalium en andere. Voor een goede lichamelijk en mentale gezondheid heb je voldoende magnesium nodig.

Dit mineraal speelt een rol in meer dan 300 processen die in de cel plaatsvinden. Het is belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem, voor de slaap en voor je energielevels. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat lage niveaus van magnesium in verband kunnen worden gebracht met verschillende neurologische en psychiatrische aandoeningen en dan vooral depressie, PTSS, angststoornissen en bipolaire stoornis.

Zo is inmiddels bekend dat magnesium een interactie aangaat met de GABA receptoren. Op die manier ondersteunt het de kalmerende werking van deze neurotransmitter. Ook helpt magnesium de effecten van glutamaat (een neurotransmitters die zorgt voor opwinding en prikkeling) binnen de perken te houden. Mensen die over hogere waardes van magnesium beschikken, hebben ook hogere waardes van serotonine en dopamine. Dit zijn allebei stoffen die belangrijk zijn voor een positieve stemming.

Magnesium is dus essentieel voor de mentale gezondheid. Hieronder gaan we dieper in op het nut van dit mineraal bij stemmingsklachten.

Magnesium bij angst

Heb je last van angst, dan kan het verstandig zijn om eens te kijken of je geen tekort aan magnesium hebt. Dit mineraal heeft invloed op de hypothalamus en de hypofyse. Deze delen van de hersenen spelen een rol bij het afgeven van stresshormonen, die aan de basis liggen van angstaanvallen.

Ook glutamaat speelt een rol bij angsten. Glutamaat is, zoals eerder vermeld, een neurotransmitter die zorgt voor onrust en overprikkeling. Als er een teveel van deze stof is, leidt dit tot overstimulatie van cellen en kan het veranderingen in de stemming teweeg brengen, zoals angst. Magnesium kan zich binden aan de receptoren op cellen en daarmee glutamaat verhinderen om daar een binding aan te gaan. Op die manier kan magnesium angstremmend werken.

De effecten van magnesium op stress

Magnesium kan eveneens helpen bij stress. Het zorgt ervoor dat het lichaam weerbaarder wordt tegen stress. Het mineraal helpt om je beter te ontspannen, wat terug te zien in de stressrespons van het lichaam die sneller tot rust komt. Uit onderzoek blijkt eveneens dat magnesium de glucose stofwisseling helpt verbeteren en de bloeddruk kan helpen verlagen. Ook deze twee mechanismes spelen een rol in hoe goed het lichaam met stress kan omgaan.

Bij depressie

Depressie is een van de meest voorkomende mentale aandoeningen en kan een enorme negatieve impact op je leven hebben. Het draagt bij aan een vermindering van de kwaliteit van leven. Vaak gaat het ook samen met andere neurologische aandoeningen en chronische pijn. Omdat veranderingen in de activiteit van glutamaat een rol lijken te spelen bij depressie, is het goed mogelijk dat lage niveaus van magnesium ook aan deze aandoening gelinkt kunnen worden.

Het is een feit dat we nog niet alles weten over het verband tussen magnesium en depressie. Maar er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat het voordelen zou kunnen hebben om een magnesium supplement te nemen als je last hebt van depressie. In een gerandomiseerde klinische studie bleek dat het supplementeren van magnesium leidde tot duidelijke verbeteringen in depressieve klachten. Deelnemers die magnesium gebruikten in combinatie met antidepressiva bleken nog meer voordelen te merken.

Bij een onderzoek kregen deelnemers met een zware depressie 125 tot 300 mg magnesium glycinaat. Zij bleken binnen een week te herstellen.

Magnesium voor slaap

Een andere manier waarop magnesium kan bijdragen aan een positieve stemming is door het bevorderen van een goede nachtrust. Dit mineraal helpt het slaaphormoon melatonine te reguleren. Melatonine is weer belangrijk voor een gezond dag- en nachtritme. Uit een onderzoek bleek dat magnesium de tijd verkortte die het kostte om in slaap te vallen. Ook hielp het om langer door te slapen en hadden mensen minder last van te vroeg wakker worden.

Magnesium als supplement

Er zijn verschillende vormen van magnesium verkrijgbaar. Als je een supplement wilt gebruiken, is het handig als je weet wat de voordelen van de verschillende soorten zijn en welke het best op te nemen zijn. Het magnesium supplement van Together bevat alle 5 de natuurlijke vormen van magnesium en omdat het afkomstig is uit een natuurlijke bron (het water uit de Dode Zee) is het makkelijk opneembaar door het lichaam.

Magnesium oxide

Dit wordt vaak gebruikt voor ondersteuning van de stemming, voor een goede nachtrust en bij stress. Magnesium oxide is echter minder makkelijk op te nemen en kan bij mensen die hier gevoelig voor zijn, spijsverteringsklachten veroorzaken.

Magnesium glycinaat

Ook deze vorm van magnesium kan gebruikt worden bij stress en slaapproblemen. Glycinaat is een belangrijk aminozuur dat als een neurotransmitter kan functioneren. Het is zacht voor de spijsvertering en goed opneembaar.

Magnesium sulfaat

Deze vorm staat ook wel bekend als Epsom zout. Het wordt vaak gebruikt als badzout, waardoor magnesium via de huid kan worden opgenomen.

Magnesium citraat

Magnesium citraat kan je helpen om beter te ontspannen en heeft een positief effect op de stemming. In hogere doses werkt het laxerend.

Magnesium malaat

Deze vorm van magnesium wordt uitstekend opgenomen en kan goed gebruikt worden bij klachten die met het zenuwstelsel te maken hebben, zoals chronische vermoeidheid en pijn.

Zoals je hebt kunnen lezen is magnesium erg belangrijk voor de mentale gezondheid. Vermoed je een tekort? Je kunt je magnesium waardes laten testen, maar dit zegt niet alles. Je kunt veilig een supplement gebruiken, maar houd je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?