Een nieuw balans voor type A persoonlijkheid met microdosing

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Heb jij een Type A persoonlijkheid? Dan ben je waarschijnlijk ambitieus en stel je hoge eisen aan jezelf. Deze mensen ervaren vaak veel stress en kunnen last hebben van een hoge bloeddruk. Als jij je hierin herkent, zou je baat kunnen hebben bij microdosing. Door microdosing kun je een zachtere kant in jezelf ontdekken en erachter komen dat sommige patronen in je leven niet zo gezond zijn. In deze blog kun je meer lezen over hoe een Type A persoonlijkheid een nieuwe, gezondere balans kan vinden met microdosing.

Wat houdt een type A persoonlijkheid in?

Ieder mens is verschillend, we zijn allemaal wonderlijke individuen met onze eigen unieke karaktereigenschappen. Toch zijn er bepaalde eigenschappen die gebruikt kunnen worden om mensen onder te verdelen in vier verschillende persoonlijkheidstypen. Type A en B worden het meest gebruikt, maar ook type C en D bestaan.

Type A is iemand die hardwerkend is, gedreven om succesvol te zijn. Zo iemand is zeer doelgericht, competitief en extravert. Hij of zij pusht zichzelf hard en stelt hoge eisen aan zichzelf. Een type A persoonlijkheid is meestal goed bestand tegen stressvolle situaties, is proactief, maar ook wel ongeduldig. Opvallend is dat zij hun eigenwaarde afmeten aan hun prestaties. Ze werken het liefste alleen, maar ook anderen werken liever niet met hen samen, omdat ze zo competitief en daardoor ook bot kunnen zijn.

Een persoon met Type A zal niet graag samenwerken met iemand die tegengesteld is aan hem of haar. Dus als je niet goed kunt plannen en niet op de tijd let, zal je met een Type A persoonlijkheid goed door een deur kunnen. Aan de andere kant kunnen ze hun collega’s juist ook inspireren en het beste uit ze halen. Mensen met een Type A persoonlijkheid zijn vaak leidinggevenden en managers.

Hoewel een Type A persoonlijkheid dus voordelen kan hebben, kan het ook negatieve effecten hebben, vooral op de mentale en fysieke gezondheid. Veel mensen met een Type A persoonlijkheid zijn workaholics. Ze gaan, maar door en door en respecteren hun eigen grenzen niet. Ze hebben vaak een hoge bloeddruk, ervaren veel stress en zijn dan ook vatbaar voor een burnout of zelfs een hartinfartct.

Hoe kan microdosing helpen bij Type A persoonlijkheid?

Iemand met een dergelijke persoonlijkheid heeft dus moeite zichzelf af te remmen. Ze nemen te weinig pauzes, zorgen niet voor ontspanning en hun veeleisende houding veroorzaakt veel stress. Sommige mensen kunnen daadwerkelijk niet genieten van rust of ontspanning. Daarnaast ontwikkelen veel Type A mensen ongezonde gewoonten om toch te kunnen blijven doorgaan of om te gaan met stress. Denk hierbij aan overmatig alcoholgebruik, het gebruik van pepmiddelen of medicatie.

Microdosing is een manier om meer inzicht in jezelf te krijgen. Alsof je een raampje open doet en opeens duidelijker ziet wat er allemaal speelt. Misschien heb je wel eens gehoord dat geestverruimende middelen niet alleen gebruikt kunnen worden om te trippen, maar ook kunnen helpen bij mentale klachten, zoals PTSS of depressie. Door te microdoseren kun je profiteren van de bijzondere krachten van een psychedelisch middel, zoals psilocybine. Je neemt echter maar een heel kleine dosis, waardoor je niet gaat trippen, maar wel de subtiele effecten merkt.

Persoonlijke ervaringen met microdosing

Dat merkte ook Cheryl uit New York, Verenigde Staten. Zij is een zakenvrouw met een Type A persoonlijkheid. Ze had veel klachten en gebruikte voeding en alcohol om de dag door te kunnen komen. Cheryl was zich ervan bewust dat ze deze gebruikte om haar emoties te onderdrukken. Ze begon met microdosing, omdat ze bekend was met de positieve effecten die psychedelica kunnen hebben.

Al snel nadat ze begonnen was met microdoseren merkte ze dat ze niet alleen meer energie had, maar ook dat ze zich meer bewust was van zichzelf. Slechte gewoontes werden moeilijker om te negeren. “Het microdoseren hielp me te realiseren wat ik precies aan het doen was. Patronen werden duidelijk, ik kon beter zien wat ik probeerde te verbergen. Ik wist waar ik aan moest gaan werken.” zegt ze over haar proces.

Naarmate ze verder ging met microdosing voor haar Type A persoonlijkheid en de problemen die ze ervoer, ging ze de uitdaging aan. Ze kwam de emoties onder ogen die ze probeerde te verdringen: angsten, boosheid en zorgen. Haar twijfels en negatieve gevoelens over zichzelf. Alles wat ze niet wilde voelen als professional in de hoogste kringen, die altijd moet presteren. Haar bewustzijn werd meer open en ze kon zich beter afstemmen op haar emoties. Hierdoor kreeg ze ook meer invloed op haar eigen keuzes.

De vrijheid om te kiezen met microdosing

Dit bracht een verandering teweeg, die veel invloed had op haar gedrag. “Mijn eerste reactie op mislukking was altijd negatief oordelen. Nu heb ik ruimte om te kiezen. Hoe zal ik reageren? Ga ik weer eten of drinken? Het is geen automatisme meer, ik kan kiezen,” zo zegt Cheryl verwonderd. Dat lijkt maar een kleine verandering, maar dat is het niet. Eten en drinken was voor haar, en voor veel mensen, niet zomaar eten en drinken. Het was onderdeel van de negatieve cirkel van zelfkritiek en onbewuste, ongezonde keuzes maken. En deze cyclus die vaak voorkomt bij een Type A persoonlijkheid werd met microdosing doorbroken.

Onbewuste impulsen en verslavingen kunnen je je machteloos doen voelen. Cheryl wist dit gevoel om te buigen. Door microdosing was ze niet meer machteloos tegen deze ingesleten gewoontes. Ze kreeg meer invloed en daardoor ook een gevoel van innerlijke vrijheid. “Microdosing maakt andere mogelijkheden zichtbaar. Je ziet kracht en beloftes in de wereld en in jezelf. Iets wat je normaal gesproken niet ziet,” legt Cheryl uit.

Cheryl denkt zelf dat ze wat zachter is geworden. Ze is toleranter en oordeelt minder. Ze kan beter genieten, zelfs als het leven soms saai is. “Ik heb minder last van weerstanden in het leven. Ik haal meer betekenis en plezier uit mijn werk, zelfs van de dingen die ik eerst irritant vond.” Het mooie is dat deze verandering ook invloed heeft op haar omgeving: de mensen om haar heen reageren ook positiever op haar.

Meer uit je leven halen

Microdosing kan dus subtiele effecten hebben, die uiteindelijk kunnen leiden tot grote veranderingen in je leven. Door te microdoseren met truffels krijg je een blik op wat je zou kunnen zijn en krijg je het inzicht en de handvatten om dat ook te bereiken. Het is geen wonderpil, je zult zelf het werk moeten doen. Maar als je bereid bent dat te doen, kan microdosing mensen met een Type A persoonlijkheid helpen (en anderen natuurlijk ook) een nieuwe balans te vinden, waarin ze het beste uit zichzelf naar boven kunnen halen.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?