Hoe kan microdosing je helpen bij je meditatie?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
Meditation on the beach

meditatie en Microdosing

Meditatie heeft veel voordelen voor de gezondheid. Het is een heilzaam moment van rust in een drukke dag, het helpt je vastzittende gedachten los te laten en je zowel fysiek als mentaal te ontspannen. Was meditatie enkele jaren geleden nog iets dat alleen spirituele types deden, nu is het iets geworden dat iedereen kan doen. Maar ondanks de voordelen die meditatie met zich meebrengt, kan het soms best lastig zijn om tot mediteren te komen. Soms ben je te druk in je hoofd, voel je je somber of kun je je maar niet focussen. Kan microdosing helpen om meer uit je meditatie te halen?

Wat is meditatie precies?

Mediteren is een eeuwenoude techniek die bedoeld is om in een ontspannen staat van zijn te komen. Vaak laten we ons overheersen door onze gedachten en emoties. Die blijven opkomen, die stem in ons hoofd die overal commentaar op heeft, gemijmer over verleden of de toekomst. Het is eigenlijk heel druk in ons hoofd. Ook emoties slepen ons mee, het ene moment zijn we blij, daarna gefrustreerd, bang of somber.

Meditatie geeft ons de mogelijkheid om afstand te nemen van deze stroom van gedachten en emoties. Ze komen nog steeds op, maar je doet een stapje terug en gaat er niet in mee. Dit kun je bereiken door te focussen op de adem, op je lichaam of op een bepaald voorwerp. Je ziet gedachten en emoties als het ware als wolkjes voor een blauwe hemel langs drijven, maar hecht er niet aan. Je laat ze gewoon gaan. Dit zorgt voor meer ontspanning in lichaam en geest, maar heeft nog veel meer voordelen.

Meditation Yoga at home

De voordelen van meditatie

Regelmatig tijd uittrekken voor mediteren heeft een groot aantal voordelen voor je gezondheid.

1. Meer rust en ontspanning

Een van de belangrijkste voordelen van meditatie is dat het zorgt voor meer rust en ontspanning in je leven. Je trekt je even terug uit de drukte van alledag, en richt de aandacht naar binnen. Doordat je afstand neemt van je gedachten en emoties, word je niet meer meegesleept met alle verhalen die in je de rondte doen. Meditatie helpt je beter in het nu te blijven. Fysiek en mentaal kun je daardoor, ook in tijden van stress, toch ontspanning vinden.

2. Anders omgaan met emoties

We identificeren ons sterk met onze emoties. Daarom zeggen we: Ik ben blij of ik ben verdrietig. Wanneer je mediteert ga je inzien dat emoties tijdelijk zijn en dat ze kunnen opkomen en ook weer kunnen verdwijnen. Je kunt tijdens een meditatie een emotie rustig observeren en vervolgens kan deze oplossen. Emoties worden nog steeds gevoeld, maar je zult er minder in blijven hangen.

3. Positievere stemming

Ook op je stemming kan mediteren een positieve invloed hebben. Doordat je afstand kunt nemen van gedachten en emoties, kun je ook oude gedachtepatronen gaan herkennen. En dat maakt het mogelijk om die te doorbreken. Vanuit innerlijke rust ga je inzien dat je je gedachten niet bent en dat deze patronen je helemaal niet helpen. Meditatie kan helpen om dingen te relativeren, waardoor je beter in staat bent positief te blijven. Je laat je niet meeslepen in negatieve, sombere gedachten.

Behalve deze voordelen, kan meditatie ook nog bloeddruk verlagend werken, heeft het een positief effect op de weerstand en kan het helpen om beter te slapen.

Stacked stones for meditation in front of a blue waterfall in the jungle

Hoe je je meditatie met microdosing kunt verbeteren

Elke dag minstens 10 minuten tot een half uur mediteren is dus goed voor je gezondheid. Wie al regelmatig mediteert is dus goed bezig. Maar soms kan het lastig zijn om te mediteren. Zelfs als je veel ervaring hebt, kan het zijn dat het mediteren niet wil lukken. Dat komt vooral voor in tijden van stress. Je voelt je dan erg opgefokt, je gedachten gaan tekeer en je lichaam voelt gespannen.

Maar juist dan is het belangrijk om te mediteren. En microdosing kan daarbij helpen. Microdosing betekent dat je heel kleine hoeveelheden neemt van een psychoactief middel, bijvoorbeeld paddo’s, truffels of een mescaline cactus. Microdosing brengt bepaalde voordelen met zich mee, die je meditatie kunnen ondersteunen:

Betere focus

Microdosing kan de concentratie helpen verbeteren. Als je onrustig of gestrest bent, ben je snel afgeleid en kun je ook niet goed mediteren. Mensen die aan microdosing doen, geven aan dat ze een scherpere focus hebben en zich ook langere tijd kunnen concentreren.

Stressbestendig

Een voordeel van microdosing is dat het kan helpen om stressbestendiger te worden. Stress is eigenlijk gewoon het gevoel van spanning dat wordt veroorzaakt door moeilijke gebeurtenissen in je leven. Je voelt je hier onzeker over en kunt gaan piekeren en je angstig voelen. Microdosing kan helpen om rustig te blijven, minder te piekeren en kan tevens een positief effect hebben op je stemming.

Emotioneel in balans

Onze emoties kunnen flink met ons op de loop gaan. Verdriet, angst of frustratie, wat het ook is, je kunt er erg onrustig door worden. Microdosing kan balans brengen in je emoties en kan het inzicht in wat er in jezelf gebeurt vergroten. Mensen geven aan dat ze door te microdoseren zich minder angstig of somber voelen en meer zelfvertrouwen krijgen.

Meditatie en microdosing versterken elkaar

Zowel microdosing als meditatie zijn technieken die kunnen helpen om beter in je vel te zitten. Ze zorgen voor meer rust, helpen je om de balans te vinden en versterken je eigen, innerlijke kracht. Je kunt ervoor kiezen om met een van beide te werken, maar juist door ze allebei in te zetten, versterken ze elkaars werking. Dan krijg je in feite het beste van twee werelden. Dus mediteer je al, probeer dan eens de truffels van Microdosing XP, om meer uit je meditatie te halen. En profiteer je al van microdosing, kijk dan eens of meditatie je nog meer rust, ruimte en stabiliteit kan geven.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?