Is microdosing veilig als je borstvoeding geeft?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Heb jij een kindje en wil je graag weten of het veilig is om borstvoeding te geven en tegelijkertijd aan microdosing te doen? Microdosing betekent dat je heel kleine doses neemt van een psychoactief middel, zoals bijvoorbeeld paddo’s of truffels. Hiermee kun je op een volledig natuurlijke manier je mentale en fysieke gezondheid ondersteunen. Maar dat iets natuurlijk is, betekent niet automatisch dat het altijd veilig is, zeker niet voor baby’s. In deze blog verkennen we de mogelijke effecten die microdosing op je baby zou kunnen hebben, als je borstvoeding geeft. 

De veiligheid van microdosing

Als we ons afvragen hoe veilig microdosing in het algemeen is, dan kunnen we aangeven dat paddo’s en truffels in principe de meest veilige drugs zijn, volgens de Global Drug Survey van 2017. Hierin staat vermeld dat de kans op vergiftiging en verslaving erg klein is. Maar aan de andere kant is het ook zo, dat er nog veel onbekende factoren zijn als het om microdosing met paddo’s en truffels gaat.

Er zijn nog geen onderzoeken gedaan naar de veiligheid van microdosing op de lange termijn. Evenmin is bekend wat het effect is van psilocybine op een zuigeling, die deze stof binnenkrijgt via de borstvoeding. Voor volwassenen lijkt microdosing veilig, zeker als je dit vergelijkt met reguliere medicatie voor bijvoorbeeld ADHD of depressie. Deze middelen kunnen ook veel negatieve bijwerkingen met zich meebrengen.

Maar dit betekent niet dat microdosing helemaal geen nadelen zou kunnen hebben. Sowieso is het mogelijk dat je last kunt krijgen van bijwerkingen. Het is dan ook goed dat er op dit moment onderzoeken op de planning staan om erachter te komen wat de lange termijn effecten zijn van microdosing, op het gebied van hartgezondheid en mogelijke tekorten aan mineralen. 

Het is logisch dat je je afvraagt of microdosing wel veilig is als je borstvoeding geeft. Als moeder wil je voorkomen dat je kind er iets van zou merken, of er last van zou hebben. En al helemaal dat het er schade van zou ondervinden. Toch kun je als kersverse moeder juist ook de ondersteuning van een natuurlijk middel, zoals microdosing met truffels gebruiken. Het kan mogelijk
helpen met mentale klachten (somberheid, depressie) en fysieke klachten, zoals vermoeidheid. Daarom gaan we eens op onderzoek uit bij natuurvolkeren en wat zij doen op het gebied van psychoactieve middelen en zwangerschap en borstvoeding.

Microdosing en borstvoeding bij natuurvolkeren

Geestverruimende middelen worden al duizenden jaren gebruikt. Natuurlijk is er niet bekend of vrouwen paddo’s of truffels ook gebruikten als ze zwanger waren of borstvoeding gaven. Bij natuurvolkeren worden psychoactieve stoffen ook gebruikt en verrassend genoeg ook door zwangere vrouwen.

In het Amazone gebied in Peru leeft de Shipibo-Konibo stam. De zwangere vrouwen daar gebruiken ayahuasca. Bij de Wixárika in Mexico is dat de Peyote cactus. Tevens gaan de vrouwen daar graag zo af en toe de zweethut in. Vaak gaat dit gepaard met geneeskrachtige rituelen. De vrouwen beweren dat deze rituelen en de geestverruimende middelen veilig zijn voor de ongeboren baby’s en de kinderen die borstvoeding krijgen. Volgens hen brengt dit juist veel voordelen voor de baby’s en de moeders met zich mee.

De Wixárika vrouwen beweren dat wanneer de zwangere vrouw besluit Peyote te nemen, de actieve stof mescaline de baby zal bereiken. Het zal waarschijnlijk invloed hebben op verschillende delen van de hersenen. Mescaline kan daardoor visuele, auditieve en sensorische effecten hebben op de baby. Dus als de moeder een ceremoniële dosis peyote neemt, zal de baby in de baarmoeder eveneens een, zoals zij zeggen, waardevolle ervaring hebben. De sjamanen en vrouwen geloven dat deze gebruiken een stimulerend effect hebben op de cognitieve ontwikkeling van het kind. Het is natuurlijk niet duidelijk of dit echt zo is en het is aan te raden hier erg voorzichtig mee te zijn. Psychedelica kunnen de
ontwikkeling van hersenen van baby’s en kinderen verstoren.

Hoe zou je microdosing veilig kunnen toepassen als je borstvoeding geeft?

Het is alles bij elkaar genomen niet eenvoudig om te zeggen of microdosing veilig is als je borstvoeding geeft. Je zou een afweging moeten maken, tussen voor jezelf zorgen als moeder en de veilige ontwikkeling van je kind. Er is in ieder geval geen eenduidig antwoord te geven. Er is helaas nog niet voldoende onderzoek naar gedaan.

Psychiatrisch verpleegkundige C. J. Spotswood schreef in haar boek The Microdosing Guidebook, dat psilocine en psilocybine worden uitgescheiden via de nieren. Dit gebeurt vrijwel volledig binnen 3 uur nadat je het oraal ingenomen hebt en binnen 24 uur is het volledig je systeem uit. James Fadiman, die veel onderzoek heeft gedaan naar microdosing met psilocybine, geeft aan dat als je tenminste 6 uur houdt tussen het nemen van een microdosis en het geven van borstvoeding, je je geen zorgen zou hoeven maken over het effect op je kind. Verder is er nog helemaal geen bewijs voor dat psilocybine via de borstvoeding aan je kind wordt doorgegeven.

Met de volgende richtlijnen zou je mogelijk op een veilige manier borstvoeding kunnen geven:

  • Neem alleen heel lage doses, van 100 mg of 0,1 gr psilocybine of minder.
  • Volg de Fadiman routine, waarbij je 1 dag een dosis neemt en daarna 2 rustdagen. Of microdose maximaal 2 keer per week.
  • Gebruik de rustdagen om borstvoeding af te kolven, zodat je de volgende 24 uur genoeg voeding hebt om aan je kindje te geven op de dag dat je een microdosis neemt.
  • Na het nemen van een microdosis, kolf de melk af gedurende de daarop volgende 24 uur en gooi deze weg.

Microdosing en borstvoeding combineren

Door op deze manier te microdoseren, is in de online community gebleken dat vrouwen kunnen profiteren van de voordelen van het microdoseren met paddo’s of truffels. Het heeft een positief effect op hun welzijn en daardoor ook op dat van hun familie. Wees je er wel van bewust dat je door deze richtlijnen te volgen het risico, dat mogelijk met microdosing gepaard gaat, kunt beperken. Maar helemaal uitsluiten kun je het niet. Wil je microdosing proberen terwijl je borstvoeding geeft, dan kun je de voors en tegens ook met je huisarts overleggen. Er zijn tevens andere alternatieven om je gezondheid te ondersteunen, zoals gesprekken met een therapeut. Je kunt ook besluiten om te stoppen met borstvoeding geven, zodat je veilig kunt microdoseren, zonder dat je baby daar last van heeft.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 15 juli t/m 31 juli.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?