Bij onderzoek naar de effecten van psilocybine worden vaak synthetische varianten gebruikt, maar zijn die wel net zo effectief als natuurlijke psilocybine? Hier is nu specifiek onderzoek naar gedaan en het blijkt dat er toch niets gaat boven moeder natuur. In deze blog gaan we in op de resultaten van dit onderzoek.
Natuurlijke psilocybine vs synthetische
Voor onderzoek wordt vaak synthetisch geproduceerde psilocybine gebruikt. Dit geeft de meest betrouwbare resultaten. Maar de vraag is natuurlijk of het wel net zo effectief is. Wetenschappers van het Hebrew University of Jerusalem’s Hadassah Medical Center BrainLabs Center for Psychedelic Research besloten hier onderzoek naar te doen. Het doel was erachter te komen of er verschil was in effecten van natuurlijke psilocybine (uit paddo’s) en gesynthetiseerde psilocybine.
Uit anekdotische en klinische rapporten blijkt dat natuurlijke psilocybine unieke effecten heeft, die kwalitatief en kwantitatief verschillen van chemische psilocybine. Het team wetenschappers wilde nu eens testen hoe dit precies zat. De resultaten zouden belangrijke implicaties kunnen hebben voor wetenschappelijk onderzoek.
Wat is de invloed van het entourage effect?
Wie zich verdiept in geestverruimende middelen is zeker bekend met het entourage-effect. Dit effect ontstaat door de combinatie van stoffen in paddo’s, zowel psychoactieve als niet-psycoactieve, die effect hebben op elkaars werking. Verschillende stoffen kunnen de werking van andere stoffen versterken of zelfs veranderen.
Maar dit gebeurt niet wanneer psilocybine door mensen wordt gefabriceerd. Dan wordt alleen de belangrijkste psychoactieve stof geïsoleerd, psilocybine, zonder de andere verbindingen die in paddo’s voorkomen. Dat zorgt er wel voor dat de effecten meer voorspelbaar zijn, wat het entourage-effect normaal gesproken onmogelijk maakt.
De wetenschappers geven aan dat er in de westerse geneeskunde meestal de voorkeur aan werd gegeven om actieve bestanddelen te isoleren, in plaats van het gebruik van extracten. Hierdoor krijgen ze nu eenmaal meer controle over de dosering en de voorspelde effecten. Wanneer natuurlijke producten gebruikt worden, wordt het veel lastiger om consistente resultaten te krijgen.
Bij therapieën waarbij natuurlijke middelen worden gebruikt, worden hele extracten of complete producten ingezet, zoals bijvoorbeeld de paddo. In dat geval kan de werking toch net wat anders zijn. In de westerse geneeskunde is het entourage effect bekend en daar wordt nu ook steeds meer onderzoek naar gedaan.
De opzet van het onderzoek naar de verschillen tussen natuurlijke en synthetische psilocybine
Voor het onderzoek werden muizen gebruikt. Ze werden opgedeeld in drie groepen: een kreeg een natuurlijk psilocybine extract, een andere de synthetische versie en de derde kreeg een placebo in de vorm van een zoutoplossing. De muizen die de psilocybine kregen (natuurlijk of synthetisch) kregen een dosis die vergelijkbaar zou zijn met een therapeutische dosis bij een mens.
Er werd gekeken naar het gedrag van de muizen om de effecten van psilocybine te beoordelen. Hiervoor werd de “head twitch response assay” gebruikt. Aan deze hoofdbewegingen kunnen de wetenschappers zien of de muizen onder invloed van de psilocybine zijn. Na de behandeling werden ook de metabolische veranderingen in de frontale cortex vergeleken. Ook werd de expressie van synaptische eiwitten in de hersenen beoordeeld. Dit zijn aanwijzingen dat er neuroplasticiteit in de hersenen aanwezig is.
De kracht van natuurlijke psilocybine
Volgens de onderzoekers blijkt dat het natuurlijke paddo extract een krachtiger en langduriger effect heeft op de hersenen dan het synthetische. Hierdoor zou natuurlijke psilocybine unieke therapeutische voordelen met zich meebrengen, waar de synthetische varianten niet aan kunnen tippen. Na de analyse bleken de metabole profielen van de synthetische versie en de natuurlijke extracten ook in grote mate te verschillen.
Ondanks dat er verschillen waren op een dieper niveau, lijkt het erop dat op gedragsniveau de reactie wel vergelijkbaar was. De hoofdbewegingen waren vrijwel hetzelfde. Een van de onderzoekers, professor Lerer, zegt hierover: “We waren verrast dat er geen verschillen waren in de acute effecten, die bleken uit de head twitch response, tussen de chemische en natuurlijke psilocybine. Maar er waren wel verschillen in de langetermijneffecten op synaptische eiwitten. Dit heeft wel belangrijke gevolgen op klinisch gebied.”
Het blijkt dus wel dat natuurlijke psilocybine in de meeste gevallen de voorkeur heeft. Maar voor onderzoeksdoeleinden kan synthetische psilocybine wel makkelijker in gebruik zijn. Dat kan beter te voorspellen en meer consistente resultaten geven. De onderzoekers geven aan dat als natuurlijke extracten krachtiger werken, dat het de moeite waard kan zijn om natuurlijke psilocybine te cultiveren die wel consistente resultaten zal geven. Dit kan mogelijk bereikt worden door zorgvuldige cultivatie.
Zelf natuurlijke psilocybine gebruiken
Ben jij op zoek naar paddo’s, kijk dan in onze webshop bij onze kweeksets. Hiermee kun je heel gemakkelijk zelf thuis paddo’s kweken, om wanneer je maar wilt te kunnen profiteren van die wonderlijke natuurlijke psilocybine. Je kunt ze gebruiken als recreatieve drug, maar ook om je (mentale) gezondheid te ondersteunen. Met een kweekset kun je eveneens paddo’s kweken om te microdoseren. Paddo’s kunnen gedroogd worden en ingevroren, zodat je ze heel lang kunt bewaren.
Als je op het gebied van geestverruimende middelen nog beginner bent, is het het beste om een paddo te kiezen met een mild effect, zoals de Mexican of de B+. Heb je al meer ervaring, dan kun je bijvoorbeeld voor de Ecuadorian of de Jack Frost gaan.