Kan een “bad trip” ook voordelen hebben?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

De meeste mensen zouden het het liefste helemaal nooit hebben over een “bad trip”. Dat is ook logisch, meestal houden we dingen die niet goed gaan achter en bespreken we alleen onze successen en triomfen. Maar hoe vervelend een slechte trip ook kan zijn, toch zitten hier lessen in verborgen, waar je in je dagelijks leven veel aan kunt hebben. Daarom lees je in deze blog over de mogelijke voordelen van een bad trip.

Zitten er voordelen aan een bad trip?

Wie gaat trippen met een psychedelisch middel, zoals paddo’s, truffels of mescaline cactussen, hoopt natuurlijk op een heerlijke, euforische of magische trip. De kans is groot dat je die ook krijgt. Maar natuurlijk is er altijd een (kleine) kans dat je ervaring minder fijn is. In dat geval spreken we van een bad trip.

 

De kans op een nare trip is groter als je vaker geestverruimende middelen gebruikt. Maar wanneer je verstandig bent en goed let op de juiste dosis, de set en de setting, dan is trippen over het algemeen veilig en is de ervaring ook plezierig. Maar stel nou dat je toch in een bad trip terecht komt? Het voelt alsof je de controle verliest, je voelt je angstig en wanhopig. Er kunnen nare herinneringen boven komen en de hallucinaties zijn griezelig en ijzingwekkend. Kan het echt zijn dat een dergelijke trip iets goeds kan brengen?

 

Zoals gezegd zijn bad trips meestal iets waar we het liever niet over hebben. Toch wordt het gebruik van psychedelica steeds meer mainstream en zijn er ook mensen die openhartig over hun negatieve ervaringen spreken. Hierdoor komt er een plaatje naar voren dat wat meer genuanceerd is. Het lijkt erop dat er ook voordelen kunnen zitten aan een bad trip.

Angstaanjagend maar ook leerzaam

Een trip die niet gaat zoals gepland, is meestal angstaanjagend of ongemakkelijk. Natuurlijk kun je zeggen: Dit is niet wat ik wil, ik wil hier niets mee te maken hebben en zodra het voorbij is, duw ik de ervaring in het donkerste hoekje van mijn brein, zodat ik er nooit meer naar hoef te kijken. Maar bedenk wel dat uitdagingen een manier zijn om iets te leren over jezelf en dat ze je de mogelijkheid bieden je eigen krachten te ontdekken.

We noemen een ervaring vaak naar of slecht, omdat het ons pijn doet of ons verdrietig of ongemakkelijk laat voelen. Maar iets goed of slecht noemen is eigenlijk maar willekeurig. Het zijn een stel labels, die je ook van de ervaring kunt aftrekken. Meestal kan een gebeurtenis die moeilijk is je veel leren. Stel je bijvoorbeeld voor dat je tijdens een vakantie in de bergen verdwaalt. Eerst raak je in paniek, je mobiel heeft geen bereik en je water is bijna op. Maar dan ontdek je een nieuw pad, je vraagt in gebrekkig Italiaans hulp aan een oud boertje en als je dan weer terug bent in de bewoonde wereld, voel je je moe, maar ook trots op jezelf.

Ook dat was angstaanjagend, maar je hebt veel over jezelf geleerd. Je hebt ontdekt dat je doorzettingsvermogen hebt, sterker bent dan je dacht en ook nog eens vindingrijk. Zo kan het ook zijn met een bad trip. Je moet eerst door donkere, duistere gebieden heen om wijze lessen over jezelf te leren. Een bad trip kan je confronteren met je eigen angsten of met andere moeilijke emoties. Je wordt gedwongen bepaalde zaken onder ogen te zien, zoals angsten en ongewenste aspecten van je persoonlijkheid. Neem de tijd om de trip te analyseren om te kunnen zien welke pareltjes van wijsheid hierin verborgen lagen. Als je deze kunt integreren in je leven, kom je er aan de andere kant van de trip sterker, wijzer en meer ervaren uit.

De onbegrepen kanten van een bad trip

Ervaren gebruikers weten dat er altijd een kleine kans is op een vervelende trip. Dit maakt duidelijk dat ongemak toch een onderdeel is van de kosmonautische reis. Dat komt ook doordat je de controle moet loslaten. Trippen betekent automatisch dat je buiten je normale comfortzone gaat. Dat biedt uitdagingen.

Maar je maakt een bad trip niet voor niets mee. Ze zijn eigenlijk een onbegrepen en verkeerd geïnterpreteerd fenomeen. En dat is jammer, want veel mensen zijn zo bang voor een nare trip, dat ze het niet aandurven om een psychoactief middel te gebruiken. En dat terwijl er dus ook voordelen zitten aan een bad trip. We zeggen zeker niet dat je deze ervaringen moet opzoeken, maar blijkt dat je er een hebt, probeer dan in te zien dat een dergelijke moeilijke trip kan leiden tot mentale en zelfs lichamelijke heling.

Kijk wel altijd waar je zelf behoefte aan hebt. Sommige mensen vinden het prettig zich tijdens een vervelende trip even terug te trekken op een rustige plek. Het kan ook zijn dat je juist behoefte hebt om bij iemand anders te zijn en even te praten (een goede vriend of tripsitter). Die persoon kan je helpen weer tot rust te komen en je op je gemak stellen. Neem de tijd om na de trip de ervaring nog eens door te nemen, om te kijken wat deze je te vertellen had. Je haalt er vast belangrijke lessen uit.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?