Als je gaat microdoseren kun je zelfgemaakte microdosing capsules gebruiken, maar dan is het natuurlijk wel fijn als ze niet bederven. Het is belangrijk om je capsules op de juiste manier te bereiden en te bewaren. In deze blog lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat je microdosing capsules zo lang mogelijk meegaan.
Alles over zelfgemaakte microdosing capsules
Microdosing is een manier om je gezondheid te ondersteunen. Je neemt een zeer lage dosis van een geestverruimend middel (zoals paddo’s of truffels), wat een positief effect kan hebben op je lichamelijke en geestelijke welzijn. Waarom zou je zelf capsules gaan maken?
Je kunt zelf paddo’s gaan kweken, je oogst drogen en daar microdoseringen mee maken. Dit kan ook met truffels. Kant en klare verpakkingen microdosis truffels aanschaffen is eveneens een optie. Dit zijn verse truffels, en eenmaal geopend niet lang houdbaar. De doseringen kunnen voor jou nog altijd wat te hoog zijn (ze zijn 1 gram), waardoor het een goed idee kan zijn om ze te drogen, af te wegen en in een capsule te verwerken.
Op internet is veel te vinden over het drogen van paddo’s en truffels. Gebruik bijvoorbeeld de informatie op Eworid.org over het drogen van paddo’s. Je hebt hier geen speciale apparatuur voor nodig. Vervolgens kun je normale of vegetarische capsules kopen om je gedroogde microdoseringen in te bewaren. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Je kunt de kleinste capsule nemen, omdat er slechts een microdosis in gaat.
Hoe lang blijven zelfgemaakte microdosing capsules goed?
Als je je zelfgemaakte microdosing capsules op de goede manier bewaart, zullen ze zeker niet snel bederven. Ze zouden minstens een jaar goed moeten blijven, zonder aan kwaliteit en effectiviteit in te boeten. Sla je ze niet goed op, dan kunnen ze bederven: ze verliezen hun kracht of kunnen gaan schimmelen en dat kan binnen enkele maanden gebeuren.
Wat heeft invloed op de houdbaarheid:
- Licht
- Lucht
- Vocht
- Temperatuur
Wanneer je capsules blootgesteld worden aan een of meer van deze factoren, dan kan dit invloed hebben op de houdbaarheid. Je loopt niet alleen risico op schimmel, maar ook de afbraak van werkzame stoffen, waardoor ze hun werkzaamheid verliezen. Goed opslaan van je zelfgemaakte microdosing capsules is dus essentieel.
Hoe bewaar ik mijn capsules?
Let op de volgende punten als je je capsules gaat opslaan:
- Vermijd blootstelling aan licht: Zonlicht is de vijand van psilocybine, de werkzame stof in paddo’s en truffels. Direct zonlicht zorgt voor afbraak van de stoffen, waardoor je capsules aan werkzaamheid verliezen. Bewaar je zelfgemaakte microdosing capsules dan ook op een donkere plaats, zodat ze minder snel bederven. Denk aan een afgesloten keukenkastje of la. Een potje van donker glas is ook heel geschikt om ze in te bewaren.
- Koel en droog bewaren: Zorg ervoor dat je capsules op een stabiele temperatuur blijven, tussen de 15 en 20 graden. Houd ze uit de buurt van warmtebronnen, zoals een oven of verwarming. Hoge temperaturen kunnen ook schadelijk zijn voor psilocybine.
- Luchtdicht en beschermd tegen vocht: Het is eveneens belangrijk om je microdoses in luchtdichte verpakkingen te bewaren, waar ze ook niet aangetast kunnen worden door vocht. Gebruik daarom luchtdicht af te sluiten glazen potten of bakken die goed afgesloten kunnen worden.
Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je microdosing capsules lang, minstens een jaar, houdbaar blijven.
Hoe kun je zien dat je zelfgemaakte microdosing capsules bederven?
Het is natuurlijk heel belangrijk dat je de tekenen van bederf kunt herkennen bij je microdosing capsules. Hier kun je op letten.
Verandering van kleur
Je kunt aan de capsules zelf zien dat ze niet goed meer zijn. Ze worden vaak donkerder en verliezen hun oorspronkelijke kleur of helderheid. Ze zijn dan niet veilig meer om te gebruiken.
Schimmels of bacteriën
Zie je zichtbare besmetting met schimmels of bacteriën, dan zijn je capsules zeker bedorven en niet meer veilig om in te nemen. Schimmels zien eruit als donkere plekken op de capsules of als ze doorzichtig zijn kun je verkleuringen en pluizige groei zien op de inhoud. Gooi deze capsules direct weg en gebruik ze niet, want dat kan risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. Zie voor meer informatie Molds on Food: Are they dangerous? van de USDA. Schimmels kunnen allergische reacties veroorzaken en giftig zijn.
Geur
Zijn jouw zelfgemaakte microdosing capsules nog veilig of gaan ze bederven? Om hier achter te komen kun je er ook even aan ruiken. Ruik je een muffe, onaangename geur, dan zijn ze niet goed meer. Je capsules zouden neutraal moeten ruiken of hooguit een wat aardse geur hebben. Is dat niet het geval, dan kun je ze beter wegdoen.
Om te bepalen of je zelfgemaakte capsules nog goed zijn, kun je dus je eigen zintuigen gebruiken. Kijk en ruik goed voor je een capsule neemt en let op afwijkingen. Twijfel je of ze nog goed zijn, neem dan het zekere voor het onzekere. Met bedorven producten kun je beter geen risico nemen.
Kun je capsules invriezen?
In principe kunnen gedroogde paddo’s en truffels ingevroren worden. Op die manier zijn ze erg lang houdbaar. Dit is een optie als je zelf paddo’s kweekt en grotere hoeveelheden kunt oogsten. Maar capsules zijn niet geschikt om in te vriezen, omdat deze dan beschadigd kunnen raken. De capsule gaat onder invloed van de lage temperaturen uitzetten en weer krimpen, waardoor ze kunnen breken of scheuren. Hierdoor kan er vocht in de capsules komen, wat de psilocybine kan aantasten.
Zorg dat je je capsules gewoon goed bewaard, zoals hierboven beschreven. Ze kunnen dan minstens een jaar goed blijven, wat in de meeste gevallen lang genoeg is om je voorraad op te maken.
Wetenschappelijke Inzichten over de Houdbaarheid van Psilocybine
- Invloed van Opslagcondities op Psilocybine
Onderzoek heeft aangetoond dat psilocybine het meest stabiel blijft wanneer gedroogde paddenstoelen worden opgeslagen in het donker bij kamertemperatuur. In deze omstandigheden blijft de concentratie van psilocybine vrijwel onveranderd gedurende een periode van 15 maanden. Daarentegen leidt opslag in het licht tot een significante afname van psilocybine, met een daling van 12% na slechts één week. Opslag bij -80°C resulteerde zelfs in een verlies van bijna 90% van de tryptamines, waaronder psilocybine.
- Stabiliteit in Microdosing-Capsules
Hoewel specifieke studies over de stabiliteit van psilocybine in microdosing-capsules beperkt zijn, suggereren algemene richtlijnen dat, mits correct opgeslagen, deze capsules een houdbaarheid van één tot twee jaar of langer kunnen hebben. Belangrijke factoren voor het behoud van potentie zijn het vermijden van licht, lucht en vocht .
- Chemische Stabiliteit van Psilocybine
Psilocybine is gevoelig voor degradatie onder invloed van licht, zuurstof en vocht. Deze factoren kunnen leiden tot een afname van de psychoactieve eigenschappen van het middel. Daarom is het essentieel om psilocybine-bevattende producten onder optimale omstandigheden te bewaren om de effectiviteit te behouden.
Hieronder vind je een overzicht van relevante wetenschappelijke bronnen die de houdbaarheid en stabiliteit van psilocybine in zelfgemaakte microdosing-capsules onderbouwen. Deze studies benadrukken het belang van juiste opslagomstandigheden om de potentie en veiligheid van psilocybineproducten te behouden.
Wetenschappelijke Bronnen over de Stabiliteit van Psilocybine
- Gotvaldová et al. (2021) – Stability of psilocybin and its four analogs in the biomass of the psychotropic mushroom Psilocybe cubensis
Deze studie onderzocht de stabiliteit van psilocybine en verwante tryptamines in verschillende delen van de paddenstoel Psilocybe cubensis. De resultaten toonden aan dat opslag in het donker bij kamertemperatuur de afbraak van psilocybine minimaliseert, terwijl opslag bij -80°C leidt tot een significante afname van tryptamines. - Miraculix Lab (2025) – Do magic mushrooms go bad?
Een recente blogpost die de chemische instabiliteit van psilocybine en psilocine bespreekt. De auteur benadrukt dat factoren zoals oxidatie, enzymatische hydrolyse en fotodegradatie bijdragen aan de afbraak van deze stoffen. Aanbevolen wordt om gedroogde paddenstoelen in een donkere, zuurstofvrije omgeving bij gecontroleerde lage temperaturen op te slaan om de houdbaarheid te verlengen. - Psychedelic.Support (2023) – Storing Psilocybin: Best Practices for Magic Mushroom Storage
Deze bron biedt praktische richtlijnen voor het opslaan van psilocybineproducten. Het benadrukt het belang van een koele, donkere en droge opslagomgeving, evenals het gebruik van luchtdichte containers om de potentie van psilocybine te behouden.
Links
- Stability of psilocybin and its four analogs in the biomass of the psychotropic mushroom Psilocybe cubensis
Deze studie toont aan dat psilocybine het meest stabiel blijft wanneer gedroogde paddenstoelen worden opgeslagen in het donker bij kamertemperatuur. Opslag bij -80°C leidde tot aanzienlijke afbraak van tryptamines.
PubMed Link - Investigation into the temporal stability of aqueous standard solutions of psilocin and psilocybin using high performance liquid chromatography
Onderzoek naar de stabiliteit van psilocybine en psilocine in waterige oplossingen toont aan dat het uitsluiten van licht de stabiliteit aanzienlijk verlengt. Beide stoffen bleven stabiel gedurende zeven dagen bij afwezigheid van licht.
PubMed Link
Microdosing capsules gebruiken
Heb jij je zelfgemaakte capsules goed opgeslagen, dan kun je er lang plezier van hebben. Het is verstandig, als je gaat microdoseren, om een microdosing routine toe te passen. Hierbij neem je niet dagelijks een dosis, om gewenning te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld de Fadiman routine volgen, waarbij je om de twee dagen een dosis neemt.
Denk jij erover om te gaan microdoseren, vraag dan eerst advies aan je huisarts. Microdosing is niet voor iedereen geschikt. Gebruik je medicatie, kijk dan of het microdoseren geen invloed zal hebben op je medicatie. Besluit je dat het wel iets is dat je wilt proberen, kies dan een betrouwbaar merk dat producten van hoge kwaliteit aanbiedt. Ook al neem je een zeer lage dosis van een geestverruimend middel, het is altijd mogelijk dat je last krijgt van bijwerkingen of onverwachte effecten, vooral als je je vergist in de dosering, zoals vermeld op Healthline.com. Je kunt dan last krijgen van paranoia, agitatie, angsten of een verhoogde hartslag.
Aanbevelingen voor Opslag
- Donkere en Koele Omgeving: Bewaar capsules op een donkere plaats bij een stabiele temperatuur tussen 15 en 20 graden Celsius.
- Luchtdichte Verpakking: Gebruik luchtdichte containers om blootstelling aan lucht en vocht te minimaliseren.
- Vermijd Invriezen: Het invriezen van capsules wordt afgeraden, aangezien dit kan leiden tot condensatie bij het ontdooien, wat de psilocybine kan aantasten.
Door deze opslagrichtlijnen te volgen, kan de houdbaarheid en effectiviteit van zelfgemaakte microdosing-capsules worden gemaximaliseerd.
Disclaimer
De informatie in deze blog is uitsluitend voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met microdoseren of zelfgemaakte capsules gebruikt. Houdbaarheid en veiligheid kunnen variëren afhankelijk van opslag en ingrediënten. Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele schade of gezondheidsrisico’s die voortvloeien uit het gebruik van deze informatie. Controleer de lokale wetgeving over psychedelische stoffen voordat je deze gebruikt.