Microdosing bij clusterhoofdpijn en migraine

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
Business young woman with headache working with laptop in the office.

Zou microdosing kunnen helpen bij clusterhoofdpijn en migraine? Wie last heeft van deze aandoeningen, weet hoe afschuwelijk je je hierdoor kunt voelen. De pijn kan uren aanhouden en houdt je aan je bed gekluisterd. Werken of ook maar iets doen is dan niet mogelijk. Pijnstilling is helaas lang niet altijd even effectief en kan daarnaast ook bijwerkingen veroorzaken. Dat is de reden dat er naar andere mogelijkheden voor behandeling wordt gekeken, zoals het microdoseren van psychedelica.

Migraine en clusterhoofdpijn: hoofdpijn die je leven verstoort

We hebben allemaal wel eens last van hoofdpijn. Migraine en clusterhoofdpijn zijn echter van een andere orde. De pijn die je dan voelt is intens. Deze soorten hoofdpijn zorgen ervoor dat mensen regelmatig niet naar hun werk kunnen of normaal kunnen functioneren.

Migraine

De pijn die je bij een migraine aanval voelt is enorm heftig. Je hoofd bonst en meestal zit de pijn aan een kant. Je kunt flitsen of schitteringen zien, sommige mensen worden misselijk en moeten overgeven. Een ander kenmerk is dat je overgevoelig bent voor licht, geluiden of geuren. Een migraine aanval kan meerdere uren of zelfs dagen duren. Iemand die last heeft van migraine, kan een aanval vaak voelen aankomen.

Aanvallen zijn zo heftig dat je niet veel meer kunt doen. Het enige dat helpt is in bed in een donkere kamer gaan liggen. Je wilt dan zo min mogelijk prikkels om je heen. Iedereen zal een migraine aanval anders ervaren: het verschilt per persoon hoe ernstig het is en hoe vaak migraine aanvallen voorkomen.

Feeling headache.  

Clusterhoofdpijn

Wie lijdt aan clusterhoofdpijnen zal ondraaglijke pijn voelen bij een aanval. Dit is een pijn die eigenlijk onbeschrijflijk is. Dat is de reden dat deze hoofdpijn ook wel Suicide Headache wordt genoemd (helaas is het percentage mensen dat zelfmoord pleegt vanwege deze ziekte, 20 keer zo hoog als het nationaal gemiddelde).

Een aanval van clusterhoofdpijn kan plotseling opkomen. Ook deze pijn voel je aan een kant van je hoofd, vaak rondom het oog. De pijn komt in aanvallen, soms wel 8 tot 10 keer per dag. Er is wel eens gezegd dat clusterhoofdpijn erger is dan bevallen van een kind of de amputatie van een ledemaat zonder verdoving. Helaas begrijpen artsen nog steeds niet echt alles van clusterhoofdpijn. Dat staat ook de ontwikkeling van een goed medicijn in de weg. Vaak worden opiaten ingezet of injecties in het achterhoofd met een middel tegen hartritmestoornissen.

20% Van de mensen die lijden aan clusterhoofdpijn lukt het niet om een goede behandeling te vinden. Ook de bijwerkingen van medicatie zijn niet mis en dat kan ook een reden zijn dat je moet stoppen met behandelen. En soms gebeurt het dat een medicijn niet meer werkt.

Opvallend is dat zowel migraine als clusterhoofdpijn een voorkeur voor een bepaald geslacht heeft. Migraine komt vaker voor bij vrouwen, terwijl clusterhoofdpijn meer bij mannen voorkomt. Het zou kunnen dat dit samenhangt met hormonen, maar of dat zo is, is niet bekend. Deze soorten hoofdpijn kunnen uitgelokt worden door bepaalde prikkels. Migraine wordt getriggerd door cafeïne, slaapgebrek, het gebruik van alcohol, stress en zelfs het weer. Clusterhoofdpijn lijkt in cycli te komen. Slaap kan bij deze hoofdpijn zelfs een trigger zijn.

Microdosing als behandeling van migraine en clusterhoofdpijn

Omdat standaard medicatie weinig of niet genoeg effect heeft op deze hoofdpijnen, kijken wetenschappers nu ook naar psychedelica. Zowel LSD als psilocybine kunnen een positieve invloed hebben op de aanvallen. Al in 2006 werd hier onderzoek naar gedaan bij 53 patiënten met clusterhoofdpijn. 22 Van de 26 mensen die psilocybine namen, gaven aan dat deze stof een aanval voorkwam. 25 Van de 48 mensen meldde dat het ook een aanval kon afbreken. Bij 18 van de 19 mensen duurde de periode dat ze geen aanvallen van clusterhoofdpijn kregen langer als ze psilocybine gebruikten. Bij dit onderzoek kregen mensen echter wel een grotere dosis dan een microdosis.

Psilocybine (de stof die een geestverruimende werking heeft en in magic mushrooms en truffels voorkomt) kan goed helpen bij hoofdpijn. Dat geldt zowel voor migraine als voor clusterhoofdpijn. Een van de werkzame bestanddelen is een alkaloïde genaamd tryptamine. Het zit ook in LSD en DMT. Deze alkaloïde zorgt ervoor dat de hersenen meer serotonine produceren en dat kan de verwerking van pijnprikkels beïnvloeden. Op die manier kan het dus invloed hebben op het verloop van een hoofdpijn aanval.

Hoe kun je microdoseren bij hoofdpijn?

Bij microdoseren neem je maar een kleine hoeveelheid van het psychedelische middel (een 1/10 van een normale hoeveelheid). Hierdoor kan de stof wel zijn werk doen, maar heb je geen last van geestverruimende effecten. Je kunt dus normaal blijven functioneren. Is het een wondermiddel? Elk mens reageert anders, dus ook op microdoseringen. Gebruikers geven aan dat microdoseren een positieve invloed heeft op hoofdpijn. Het kan ervoor zorgen dat de pijn afneemt, dat het langer duurt voor je weer een aanval krijgt of dat de pijn verdwijnt. Het kan je helpen om toch te blijven functioneren, ondanks de migraine of clusterhoofdpijn.

Uit interviews met microdosers blijkt dat psilocybine in principe net zo goed kan werken als normale pijnstillers. Dat kan een uitkomst zijn als je last hebt van hoofdpijn die niet behandeld kan worden met reguliere medicatie. Daarbij komt dat het ook nog eens nauwelijks bijwerkingen heeft. Wil jij ook zo’n natuurlijk middel gebruiken om je migraine of clusterhoofdpijn aan te pakken? Kijk in onze shop naar ons aanbod van microdoseringen magic mushrooms.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?